Home > Radio > Athens Radio > Athens Station Closure 2001 Protest


A DARK DAY FOR GREEK MEDIA
A DARK DAY FOR GREEK MEDIA-
In the above photo, the road leading to the transmitters of Mount Imitos is blockaded by special police units, reminding us of the junta years. 
Photo courtesy www.eone.gr

IN MEMORY OF ATHENIAN
FREE RADIO

Έκτακτο Δελτίο - Breaking News

Ο Υπουργός Τύπου, κ. Πρωτόπαπας, υπέγραψε της άδειες για 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής.  Οι σταθμοί Polis, Alpha Sport, Δίφωνο, Λάμψη, Έν Λευκώ, Business Radio, Athens Radio Deejay, Εύα FM επαναλειτουργούν μετά απο σχεδόν ένα χρόνο απουσίας.  Οι Supersport FM, Σφαίρα, Profit, Love Radio, Ρυθμός,  Planet, και Ciao FM αποκτούν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Ήδη, ολοι οι σταθμοί ετοιμάζουν την μεγάλη επιστροφή τους στα ερτζιανά της Αθήνας.  Ήδη λειτουργεί ο Alpha Sports, σε νεα συχνότητα (89,2 FM).  Απο τη Καθαρά Δευτέρα θα εκπέμπουν και οι υπόλοιποι σταθμοί.

Είναι χαρά μας να ακούσουμε ξανά αυτούς τους σταθμούς και τους ευχόμαστε καλή επιτιχία.  Όμως, αρκετοί καταξιωμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί παραμένουν παράνομα κλειστοί, και ελπίζουμε οτι σύντομα θα ακούσουμε και αυτούς τους σταθμούς στους δέκτες μας.

Το media.net.gr, σε λίγες μέρες, θα φιλοξενίσει τους Diva FM, Κρήτη FM 103,4 και Σοκ FM 104,8, με 18 ώρες προγράμματος την ημέρα, μέσω διαδικτίου.  Αυτο είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σ'αυτούς τους σταθμούς, και στους ακροατές αυτών των σταθμών.

Πιστεύουμε οτι στο τέλος, ολοι οι σταθμοί θα δικαιωθούν.  Συνεχίστε να στέλνετε, μέσω του media.net.gr, τα σχόλια σας για το κλείσιμο των σταθμών.

 LATEST NEWS:  http://www.radiogold.gr, http://www.radio.gr, http://www.eone.gr/portal/radio/radio_find.asp

SIGN THE PETITION!
Δειτε της υπογραφες - See the signatures

WE WANT FREE RADIO BACK!

NAME - ΟΝΟΜΑ
E-MAIL
AGE - ΗΛΙΚΙΑ
LOCATION - ΠΕΡΙΟΧΗ
FAVORITE STATIOΝ - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ;
COMMENTS - ΣΧΟΛΙΑ

Form is no longer active- Form

Το αρχείο ήχου που παίζει ο Radio Aquarius 105,5 στο Νομό Ηλειας - Διαμαρτυρία της Κίνησης Ραδιοσταθμών Αττικής! (αρχείο ήχου από το Blue Sky)

ΝΕΑ - NEWS:

Ραδιόφωνα εν Πάρνης, εν μέσω αποριών

Το υπουργείο Μεταφορών κι Επικοινωνιών, δια χειρός του υπουργού, κ. Βερελή, έδωσε εντολή στους 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς, που απέμειναν στην μπάντα, να μεταφέρουν τις κεραίες τους από τον Υμηττό, στο βουνό βορειοδυτικά της Αττικής, στην Πάρνηθα.

Το πάρκο κεραιών εκεί ανέλαβε να το κατασκευάσει η ίδια γερμανική εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του νέου μας αεροδρομίου ή αυτό δεν είναι αλήθεια; Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η αμοιβή της συγκεκριμένης εταιρίας ανέρχεται στα οκτώ (8) δισεκατομμύρια δραχμές; Αυτή η εταιρία σε ποιον ανήκει ή, καλύτερα, υπάρχει Έλληνας μέτοχος, με ποσοστό;

Μιλώντας με τεχνικούς ραδιοφωνικών σταθμών, οι λεγόμενοι και «εναερίτες», μάθαμε ότι τα χρήματα είναι πάρα πολλά, εκτός κι αν βάλουν, όπως μας είπαν, «χαλιά από την Περσία. Γιατί, με οκτώ δισ., πιθανώς, τα κοντέινερ, που φιλοξενούν τα μηχανήματα των σταθμών, να είναι από χρυσάφι».

Είναι, αλήθεια, επίσης, ότι η Πάρνηθα μπορεί να κάνει ζημιά στο αεροδρόμιο των Σπάτων, γιατί η εκπομπή του ραδιοφωνικού σήματος, λόγω της θέσης κι απευθείας ακτινοβολίας, επηρεάζει περισσότερο; Ή το ραδιοφωνικό σήμα δεν εκπέμπει συχνότητες που επηρεάζουν τους ασύρματους των αεροπλάνων;

Σε λίγο καιρό, στο ίδιο μέρος, θα μεταφερθούν τα συστήματα εκπομπής και των τηλεοπτικών σταθμών. Κάνουμε λάθος ή οι Γερμανοί μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, μετά και τον έλεγχο του «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Όποτε θέλουν μπορούν να κόψουν οποιαδήποτε επικοινωνία, αφού εκείνοι τα χειρίζονται όλα;

Έπειτα από ό,τι έγινε στην Αθήνα, έρχεται και η σειρά της Περιφέρειας; Για το κλείσιμο 60 και πλέον ραδιοφωνικών σταθμών, είχανε για δικαιολογία το αεροδρόμιο. Εκεί, τι θα πουν;Η Υπηρεσία Διαχείρισης Συχνοτήτων έδωσε στη δημοσιότητα, αυτές τις μέρες, τις ραδιοσυχνότητες για την Περιφέρεια.Στις Κυκλάδες, λοιπόν, νομός από τους προβληματικότερους της χώρας μας στην ενδοεπικοινωνία των νησιών, οι συχνότητες που θα διατεθούν στην ελεύθερη ραδιοφωνία είναι έξι, ενώ για την ΕΡΑ διατίθενται δέκα. Τα ραδιόφωνα στις Κυκλάδες, που ήδη εκπέμπουν, είναι, συνολικά, 19. Στα Δωδεκάνησα, η Υπηρεσία διαθέτει 21 συχνότητες για ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και 10 δέκα για την ΕΡΑ. Γιατί αυτή η διάκριση;

Είναι αλήθεια ότι η μπάντα έχει γεμίσει «πειρατές», οι οποίοι μεταδίδουν, θρασύτατα και διαφημιστικά μηνύματα;

Θα συνεχίσουμε να ακούμε επαρχιακούς σταθμούς στο Λεκανοπέδιο; Αυτοί οι σταθμοί δεν ενοχλούν τις πτήσεις;

Μάλλον με την απορία θα μείνω.

Σπύρος Σεραφείμ (FROM EONE.GR)

Απορρίπτονται, λόγω... δημοσίου συμφέροντος (from eone.gr)

 Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις του υπουργού Τύπου, κ. Δημήτρη Ρέππα, με τις οποίες διατάχθηκε η διακοπή λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής που έμειναν εκτός αδειοδότησης.

Ωστόσο, δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την αναστολή τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις του υπουργού έχουν πλημμελή αιτιολογία, δε βρίσκουν έρεισμα στο νόμο και δεν περιγράφουν με σαφήνεια τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία έλαβαν άδεια μόνο 28 σταθμοί.

Το Συμβούλιο, επίσης, έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλούν οι αποφάσεις, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πτήσεων του νέου αεροδρομίου.

Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 4, από τους 37, συνολικά, που έχουν προσφύγει, ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις του υπ. Τύπου, με τις οποίες διατάχθηκε η διακοπή λειτουργίας τους, καθώς ήταν εκτός των 28 σταθμών που έλαβαν προσωρινή άδεια εκπομπής. Οι αποφάσεις ήταν επί των αιτήσεων των ρ/σ Alpha Sports, Polis, Ατλαντίς και Κάρμα. Παράλληλα, μεταφέρθηκε η ημερομηνία συζήτησης, των κυρίων προσφυγών των 37 σταθμών, για τις 29 Μαΐου 2001

Στο σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο υπουργός Τύπου υποστηρίζει ότι ήταν επιτακτικοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη διακοπή λειτουργίας των σταθμών, αφού η λειτουργία πάνω από 28 θα μπορούσε να δημιουργήσει επιζήμιες παρεμβολές στα ραδιοβοηθήματα του νέου αερολιμένα και να θέσει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών. Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου επικαλείται την ανάγκη ασφαλούς λειτουργίας του νέου αερολιμένα και για αυτό επέβαλε το μέτρο του προορισμού του αριθμού των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν στην Αττική. Η εκτίμηση αυτή του υπουργού Τύπου, έχει έρεισμα έκρινε το ΣτΕ και δεν κλονίζεται από τα στοιχεία που επικαλούνται και προσκόμισαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των σταθμών.

Επισημαίνει παράλληλα το ΣτΕ ότι οι αποφάσεις του ΕΣΡ «δεν παρέχουν ένδειξη, ούτε εξειδικεύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων εκχώρησε η επιλογή των οκτώ σταθμών (πλέον των 20 αρχικών), ούτε κυρίως προς τους λόγους για τους οποίους θεώρησε το ΕΣΡ ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται από τους επιλεγμένους οκτώ σταθμούς και όχι από τους υπόλοιπους νομίμως λειτουργούντες σταθμούς».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, συνεκτιμώντας την εξαιρετική σοβαρότητα των λόγων δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, έκρινε ότι «η πρόδηλη βασιμότητα των αιτήσεων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χορήγηση των ζητουμένων αναστολών», από τους σταθμούς.

 Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με όσα μεταδόθηκαν για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο υπ. Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του απέρριψε αιτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών που ζητούσαν την άμεση επαναλειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει ενδιαφερόμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, με τις οποίες ζητούσαν την αναστολή εφαρμογής της απόφασης, με την οποία διακόπηκε η λειτουργία τους. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να περιφρουρεί το δημόσιο συμφέρον».

And from freeradio.gr and Radio Gold:

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΕΠΠΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Συμφωνα με τις πληροφοριες του τηλεοπτικου δικτυου Alpha (ετσι οπως δοθηκε η σχετικη ειδηση στο κεντρικο δελτιο ειδησεων) κολαφο αποτελει για τον Υπουργο-Ηρωδη Δημ. Ρεππα, η πρωτη επισημη αντιδραση του Συμβουλιου της Επικρατειας, που χαρακτηριζει την πραξικοπηματικη αποφαση φιμωσης των ραδιοφωνικων σταθμων ως π α ρ α ν ο μ η και την αντιστοιχη πραξη του ΕΡΣ (την ευλογια του για την χωρις νομο και κριτηρια σε οκτω σταθμους να παραμεινουν στον αερα) ακυρη.

"Ραπισμα" και "κολαφο" για Ρεππα και κυβερνηση, χαρακτηρισε ο Alpha την αποφαση αυτη, που την χαιρετιζουμε με συγκρατημενη αισιοδοξια, δεδομενου οτι δεν εχουμε ακομη το πληρες κειμενο της. Σιγουρο ειναι πως το ΣτΕ που εξετασε τις προσφυγες των θιγομενων σταθμων με ιδιαιτερο ζηλο και επιμελεια, ζητωντας καθε τοσο προσθετα στοιχεια, πρεπει να συνεδριασει, στην ολομελεια του, τις πρωτες μερες του Μαϊου για το δευτερο σκελος της υποθεσης, τους ανοητους, παιδαριωδεις και γελοιους ισχυρισμους της κυβερνησης περι "δημοσιου συμφεροντος" (ασφαλεια πτησεων και αλλα βρωμερα παραμυθια).

Φανταζομαστε πως στην ολομελεια του ΣτΕ θα κληθουν να καταθεσουν προεδροι σωματειων πιλοτων, καθηγητες Πολυτεχνειου κι αλλοι ειδικοι, που θα καταρριψουν και το τελευταιο ιχνος παραπληροφορησης που χρησιμοποιησε Γκεμπελικα η κυβερνηση για να συγκαλυψει τις κραυγαλεες παρανομιες της.

Με συγκρατημενη αισιοδοξια κι εσεις, οι πιστοι φιλοι του Radio Gold, μπορειτε να περιμενετε πως συντομα θα ειμαστε και παλι στον αερα.

The government's response, from Naftemporiki:

ΔEN ΘETEI θέμα επαναλειτουργίας σταθμών η απόφαση του ΣτE κατά τον υπουργό Tύπου και MME, Δημήτρη Pέππα, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια που xρησιμοποίησε το EΣP για την επιλογή των 8 υπό μεταβατικό στάδιο λειτουργούντων σταθμών xαρακτηρίστηκαν και από τον ίδιο ως "ασαφή". Συμφωνα πάντοτε με τον κ. Pέππα, "το μόνο θέμα που μπορεί να τεθεί βάσει της απόφασης του ΣτE είναι η διακοπή λειτουργίας και αυτών των 8".

- Tο σκεπτικό της απόφασης του ΣτE:

Mε ένα σκεπτικό που θα μπορούσε να xαρακτηριστεί και... διπλωματικό, το Δ' Tμήμα του Συμβουλίου της Eπικρατείας απέρριψε τις τέσσερις αιτήσεις αναστολών -των ρ/σ "Πόλις", "Kάρμα", "Alpha Sport" και "Aτλαντίς" (συνολικά έxουν υποβληθεί 37)- για "λόγους δημοσίου συμφέροντος", με τις οποίες ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν προσωρινά, δεδομένου ότι έxουν μείνει εκτός των 28 νομίμως λειτουργούντων.

Tαυτόxρονα, ο πρόεδρος του Δ' Tμήματος, Mιx. Bροντάκης, επισπεύδοντας τη διαδικασία συζήτησης των κύριων προσφυγών, προσδιόρισε την εκδίκασή τους για τις 19 Mαΐου, ενώ αρxικά είxε προσδιοριστεί η 18η Σεπτεμβρίου 2001.

Eπίσης το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αρxικά ότι οι επίμαxες πράξεις του υπουργού Tύπου, Δημήτρη Pέππα, είναι "παράνομες και πλημμελώς αιτιολογημένες, αφού δεν βρίσκουν έρεισμα στο νόμο και δεν περιγράφουν με σαφήνεια τα κριτήρια μοριοδότησης των 28 σταθμών".

Eιδικότερα, στο σκεπτικό των αποφάσεων (142-145/2001) του ΣτE,

μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι: οι αποφάσεις του EΣP δεν παρέxουν ένδειξη, ούτε εξειδικεύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των οκτώ σταθμών ούτε κυρίως ως προς τους λόγους για τους οποίους θεώρησε το EΣP ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται από τους επιλεγμένους οκτώ σταθμούς και όxι από τους υπόλοιπους νομίμως λειτουργούντες σταθμούς.

- "Tο ενδεxόμενο" διακοπής λειτουργίας των 8:

O κ. Pέππας δήλωσε ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο "αποδέxθηκε το σκεπτικό του υπουργείου Tύπου και απέρριψε τις προσφυγές ραδιοφωνικών σταθμών που δεν είxαν λάβει άδεια λειτουργίας.

"Oι προσφεύγοντες έxασαν τη δικαστική μάxη", είπε ο υπουργός Tύπου, συμπληρώνοντας ότι "Θέμα επαναλειτουργίας άλλων σταθμών, πέραν των 28, δεν τίθεται". Aντίθετα, ενδέxεται -όxι ωστόσο στην παρούσα φάση- να φτάσουμε στη διακοπή λειτουργίας και των 8 προσωρινών, δήλωσε xαρακτηριστικά ο κ. Pέππας, ενώ συνέxισε λέγοντας ότι "αν κάτι τέτοιο προκύψει, θα αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή υπό το πρίσμα της απόφασης που θα λάβει το ανώτατο δικαστήριο της xώρας".

Eξάλλου, σε ό,τι αφορά τις "παράνομες και πλημμελώς αιτιολογημένες πράξεις" του υπ. Tύπου, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτE, ο κ. Pέππας απάντησε λέγοντας ότι είxε δεσμευθεί εξ αρxής "οποιαδήποτε απόφαση ελάμβανε το EΣP σxετικά με τους 8, να την επικυρώσει".

N.Δ.: Παράταση

"H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία." "H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία." "H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία." "H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία." "H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία." "H AΠOΦAΣH του Συμβουλίου της Eπικρατείας για τους Pαδιοφωνικούς Σταθμούς ενισxύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του ραδιοφωνικού τοπίου στην Aττική και επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία των σxετικών αποφάσεων του υπουργού Tύπου και MME", δήλωσε xθες ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας κ.Θ.Pουσόπουλος και υπογράμμισε:"Πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα γεγονότα ο υπουργός Tύπου οφείλει να παρατείνει τη νόμιμη λειτουργία, όxι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους δύο από τα μέλη του EΣP θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία."

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ & ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

And, commetns about this from Alpha News 98.7:

ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ
'
Εντονη αντιπαράθεση προκαλεί η απόφαση κόλαφος για τον Δημήτρη Ρέππα, που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών. Το Συμβούλιο έκρινε παράνομες τις ενέργειες του υπουργού, αλλά ο ίδιος, με κυνισμό και υποκρισία, αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στην ουσία και περιορίζεται να πει ότι οι παρατηρήσεις αφορούν στον τρόπο λήψης της απόφασης από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, επισημαίνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επιβεβαιώνει τους φόβους για τις επιπτώσεις από την παρανομία του Υπουργού και τον καλεί να επανεξετάσει την πρόταση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας, ο Δημήτρης Ρέππας παρακάμπτει και πάλι την καταδικαστική για τον ίδιο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατηγορεί την ΝΔ ότι υποκρίνεται πως ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον. O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις του στον Αlpha News 98.7, παρουσίασε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν οι αποφάσεις του κυρίου Ρέππα, λέγοντας ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών αρχίζει και πάλι από την αρχή. Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσοι έχουν προσφύγει θα δικαιωθούν, σχολίασε στον σταθμό μας ο δικηγόρος, Αντώνης Βγότζας.

Finally, from freeradio.gr:

!!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!!!

Το υπουργείο μεταφορών έδωσε εντολή στους 28 σταθμούς που έχουν άδεια να μεταφέρουν τις κεραίες τους στη πάρνηθα μέχρι τις 30/4 !!!!!

Το πάρκο κεραιών στη Πάρνηθα το ανέλαβε η ίδια Γερμανική εταιρεία που ανέλαβε τη κατασκευή του Αεροδρομίου, έναντι του ποσού των 8 δις. δραχμών !!!!!!

Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του FreeRadio.Gr, το Υπουργείο μεταφορών έδωσε εντολή στους 28 αδειοδοτημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταφέρουν τις κεραίες τους από τον Υμηττό στη Πάρνηθα.

Το πάρκο κεραιών στη Πάρνηθα ανέλαβε να το κατασκευάσει η ίδια Γερμανική εταιρεία που ανέλαβε τη κατασκευή του νέου μας αεροδρομίου, έναντι του ποσού των 8 Δις δραχμών.

Εύλογες απορίες λοιπόν γεννούνται στα "φτωχά μυαλουδάκια μας":

1. Με 8 δις, αν υπολογίσουμε τις μίζες που θα πάρουν, μήπως σκασίλα τους για το αν θα φωνάξουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ή ακόμη και αν θα φύγουν από κυβέρνηση;

2. Κάπου είχα ακούσει ότι στη Πάρνηθα επηρεάζει χειρότερα το αεροδρόμιο, γιατί η εκπομπή λόγω της θέσης και απευθείας ακτινοβολίας επηρεάζει περισσότερο. Συγκλήθηκε κάποια επιτροπή που το αποφάσισε, ή πάλι αποφασίζουν και διατάσουν; (μη ξεχνάμε 21 Απριλίου σήμερα!).

3. Εάν ένα πρωί αποφασίσουν οι Γερμανοί να βάλουν στη χώρα μας ότι θέλουν το κάνουν άνετα, αφού αυτοί ελέγχουν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Αεροδρόμιο. Αν λοιπόν ξαφνικά θελήσουν να κόψουν και όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, πλέον θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας; Ας μη ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό θα μεταφέρουν στη Πάρνηθα και τους τηλεοπτικούς, οπότε θα μπορούν να ελέγχουν: Αεροδρόμιο, και Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολύ καλό το βρίσκω!


NEWS: A frequencies list has been released for 16 regions of Greece, and can be seen at http://www.freeradio.gr/facts/syxnotites.jpg. A word of warning:  what you will read at that site is shocking, sad, and tragically funny at the same time and contains information that is objectionable to all listeners of free radio.

Latest comments: (also posted on Radio Gold's web site, including their comments:)
A LETTER OF COMMON SENSE FOR DEAF EARS OF A DEAF GOVERNMENT

We rarely publish our listeners e-mail. However, the letter which follows is self- explanatory as to why it claims a prominent position on this protest page. Its common sense at its best and since common sense is what the government completely lacks, we may be doing a community service by bringing loud news to deaf ears.

By the way, speaking of the deaf: Greece has a large number of handicapped people who will never be able to listen to the sounds of radio. They watch TV instead, but TV for them has no meaning. The government of Costas Simitis, which shut down music radio (for the benefit of the powerful few, falsely and hypocritically claiming "Public Interest"), never passed a law to force those TV stations which have a permit to broadcast, to institute close captioning for the hearing impaired. The Simitis government crusades are always for the powerful few and never for the average Greek.


...I read at freeradio.gr an article from the newspaper To Paron which had the list of frequencies to be "allotted" to private and state radio in 16 districts throughout Greece.  For example, Axaia (Patra, Aigio), will get 7 private licenses though 40 stations broadcast there today and there is no public airport in the region.

Lefkada island will get 0 stations.  That's right. Zero.  This is courtesy of  the owner of radio station Hit FM 89.2 from Lefkada.  It is important to note that the island does not have an airport, though there is a small airport in Aktio (Prevesa) across from Lefkada.

The Kyklades, encompassing around 15 islands, where 20+ stations broadcast now, will receive only 6 private broadcast licenses.   It is important to note that the biggest airport in the region is in Santorini, which is pretty small, especially compared to Venizelos. (It is also the farthest away from Athens, far enough so that the signal of stations from Athens is very weak in the region for the most part)

The Dodecanese (lucky them?) will get 21 stations.  It sounds like a lot butdivide that by 12 islands and you've got an average of less than two stations an island!  Just in Rhodes alone around 30 private stations broadcast though in the whole region the number is around 55, plus repeaters for all the different islands.

Larissa, where 31 stations broadcast in the district now (including Elassona, Tyrnavos) and where many more are rebroadcast (Athens, Volos) or received (Trikala, Karditsa) will only receive 7 licenses.  There is no airport here either.It is extremely sad (and yet tragically funny at the same time) what the government is intending to do. 

I did some rough calculations--the word to keep in mind here is rough--and estimated that in the periphery of Greece (not including Thessaloniki and Athens) the number of stations is around 1,500.  It may be a little less but no one has exact figures.  I came up with an estimated 47,915 people working at these stations (I hope my math is not off...) nationwide, and including the stations closed in Athens and slated to shut down in Thessaloniki, the number comes to about 51,000. First, only around 140 stations will remain on the air around the country (excluding Athens and Thessaloniki)...a reduction of 90.8% in the number of stations!

The unemployment rate in Greece right now is 10.8% as announced by the government just a few days ago.  It may even be higher.  Assuming that, all of a sudden, 51,000 new people are added to the unemployment line, and dividing the new total by an estimated nationwide workforce of 3.5 million, you get an increase of 1.4% in the unemployment rate!  That's 12.2%, easily the highest in the European Union (and many non-EU nations) and a tremendous blow to the economy, which has been catching up with the rest of Europe for the last few years. 

These 51,000-odd people will not only be unemployed, but unemployed in a profession where there will be almost no new job openings,due to the limited amount of radio stations still on the air.  For many of these people, radio is their life, and what they have relied upon for years and years, and the impacts of losing their jobs will be far reaching.   Lost incomes, extreme difficulty in finding a new job (if they can find a job at all), means that these people's families, let's say at least two dependants per family, will be quite adversely affected as well.

This is a national crisis.  I really do not want to over dramatize what is going on, but I just could not help but think about this, and all that thinking led me to write some things down and figure out some numbers. Numbers don't lie, and the only thing I can hope for (should the government get its wish, of course, and shut down the stations) is that numbers won't lie in the next election either and they will be voted out of power.   This comes from someone who largely supported PASOK, also, so there is no previous animosity brewing here.And of course, let us not forget the other victims of PASOK's proposed radio-genocide: the listeners.  Remember, 91% of the stations will be shut down if the government gets its way.  At least 9 out of 10 listeners will be sorely disappointed that their favourite stations will go off the air.  And in many places, these listeners will be left with nothing but a pathetic choice of radio stations which will represent everything but polyphony. 

I can imagine someone living in Zakynthos, and opening the radio to tune in to only 2 local private stations, the local ERA, and ERA 1 and ERA 2 (since we know that the government won't extensively transmit ERA Trito and ERA Sport outside of Athens even though all taxpayers pay for those radio stations).   That's 5 stations, at least three of which will be news, and maybe two music radios.

Sad.

I for one, will not turn on the radio anymore if the government shuts down the stations.One final observation that just came to me: When I was reviewing the list of frequencies as featured in "To Paron" one thing struck me: ERA stations will broadcast with as much as 35 KW in the regions of Greece (where they now use 5-10 KW for the most part).  Private stations, on the other hand, will, in all cases, be limited to 2 KW and one frequency.  That means that in mountainous regions (in other words, just about all of Greece), or in island regions which are classified as one region, a private station will have a very hard time getting its signal coverage throughout its entire district, while ERA will use as many frequencies as it wants, with an extremely high amount of wattage, to broadcast everywhere.  What does this mean, other than the obvious fact that the government is blatantly abusing its own misguided "authority" again? It means that in many regions of Greece, the only stations anyone will be able to listen to is ERA.   No private radio.  Certainly brings us back to the good old days of the state monopoly...

This is Michael Nevradakis, signing off for now

NEWS BITS:

The concert that was scheduled for April 7th will occur after the radio stations have returned on the air, as a "welcome back" party.

Geia sas apo iraklio kai Radio Metropolis. PROS OLOUS TOYS STATHMOUS POU EXOYN KLEISEI: Steilte spotakia kai ixografimenes ekpompes gia na akougete i foni sas toulaxiston stin eparxia  E-mail: spirosb@yahoo.com

Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια των πτήσεων του αεροδρομίου των Σπάτων από την εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό.

Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση
έδωσαν  αρμόδιοι επιστήμονες στα μέλη της Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής (From Satleo.gr)

TAKE ACTION - NOW -
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
(www.freeradio.gr)

Θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στην ομάδα εργασίας υπέρ της Ελεύθερης ραδιοφωνίας;
Εδώ θα βρείτε την homepage της e-mail λίστας που δημιουργήσαμε για αυτό το λόγο.

Στείλτε e-mail προς freeradio-subscribe@yahoogroups.com

Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι να κάνουμε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ελεύθερη ραδιοφωνία.
Πρώτη κίνησή μας είναι να μαζέψουμε sites που ασχολούνται με το θέμα (Ελληνικά και ξένα) και να τους ενημερώσουμε για τις ενέργειές μας. Να μαζέψουμε κάθε πληροφορία, και συμαντικά έγγραφα.
Ολα τα αποτελέσματά μας θα δημοσιεύονται εδώ και θα είναι στη διάθεση του καθέ ενδιαφερόμενου για δημοσίευση.

FROM SOK FM: Keep in touch....με τον ΣΟΚ FM 104.8! Συνεχίστε να μας στέλνετε email ή να αφήνετε μνμ στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΟΚ FM...Όλα αυτα τα μνμ θα συγκεντρωθούν και θα τα δώσουμε στους "αρμόδιους" για να καταλάβουν επιτέλους τι τους γίνετε....

Σοκ FM 104.8...σύντομα στον αέρα!!!!

From Champion FM:
Ο Champion FM δεν σίγησε, συνεχίζει να εκπέμπει στις καρδιές σας. Ο αγώνας που κάνουμε για την ελεύθερη ραδιοφωνία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από όλους εσάς τους φίλους μας.  Συνεχίστε να μας δίνετε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας,αυτόν που ξεκινήσαμε 10 χρόνια πριν.

MAIL FROM XRISTIANISMOS FM:
www.christianity.gr

We thank you for the letter you sent us. May the Lord bless you Please pray for us.
tel. 011(from USA) 30-1-5235030,
mobile 011(from USA) 30-972-244813,
fax 011(from USA) 30-1-5241487


In appreciation,
Christianity Radio Station 93,9 FM

ΑΠΟ 9,44 EN ΛΕΥΚΩ:

Αγαπημένοι μας φίλοι,

σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας. Το παρασκήνιο και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στον χώρο της ελεύθερης ραδιοφωνίας μας στέρησαν την επαφή μας μέσα από τα ερτζιανά αλλά σύντομα θα είμαστε κοντά σας και πάλι. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι έχουμε προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή την δικαίωση μας, μια δικαίωση που θα μας φέρει και πάλι κοντά σας.

Μέχρι τότε θα τα λέμε στην διεύθυνση www.944.gr

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ALPHA (TV) ΚΑΙ ALPHA NEWS,
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ.
(και ας λέει ο Υπουργός στο ΕΡΣ ότι καταχράζονται την άδεια!!)
(radio-gr.com)

ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ FM 103.4:

Name: Lefteris Vrouvakis
Email: levrouv@hotmail.com
Αγαπητοί ακροατές του ΚΡΗΤΗ FM.Ο σταθμός μας μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στα μεγάλα συμφέροντα, φιμώθηκε. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμπαράσταση σας και να ξέρετε πάντα ότι κάνουμε τα μέγiστα για να ξανακουστεί η φωνή μας δυνατή και καθαρή από την μπάντα των FM και τους 103,4. Φιλικά, ΚΡΗΤΗ FM 103,4

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!! «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!! «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!! «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!! «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!! «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΗ ΦΟΛΑ. ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΑ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΛΤΣΑ ΤΟΥΣ!!!!

The news of the Radio stations closing has reached the whole world, embarrasing our nation.  Even the NEW YORK TIMES included an Associated Press article discussing the recent closure of the radio stations. (Article further down)

RADIO DEEJAY:

Θριαμβευτική άνοδο σημείωσε το Radio Dee Jay, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις της Focus - Bari, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001.

Ετσι, λοιπόν, στις ηλικίες 13-70, η «μουσική αυτοκρατορία» συγκέντρωσε ποσοστό 4,4%. Και οι επιτυχίες δε σταματούν εδώ. Από το Σάββατο 21 Απριλίου, ο σταθμός θα εκπέμπει το πρόγραμμά του μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.eone.gr/.

Επίσης, το πρόγραμμα μεταδίδεται κανονικά στην Κεντρική Ελλάδα, στις πόλεις Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και στις Σποράδες.

Η επανεμφάνιση του Radio Dee Jay, στα αθηναϊκά FM, αναμένεται εντός του Μαΐου 2001. (eone.gr)


More comments from radio stations:

EΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ...ΠΙΣΤΕ ΥΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η "ΩΡΑ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ, ΤΑ "ΨΩΜΙΑ" ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΦΟΥΡΝΟΙ" ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ !!! (Z 95.7 Kavala)

TO PROTO: Axiotimes Kiries-Kirioi Me to paron Email thelo na kano gnosti tin Thesi tou Statmou mas se olous esas Tou MONADIKO ELLINIKOY RADIOFONOY POU EKPEMPI APO TO EXOTERIKO KAI PROTO MPIKE STI MAHI DINONTAS se proti fasi 48 WRES KAI SE DEUTERI FASI tha dosi 8 eos 12 WRES!!!!!!!!!!!!!se kathimerini vasi apo to programa tou kai to epigio tou diktio se oli tin Ellada sti Eleutheri foni ton fimomenon meso tou RADIO GOLD!!!!!!!!!!!!! Ipologizo pos isos na min pirate todeltio tipou pou stilame se olous kai se esas meso tou RADIO GOLD kai tou N.Mastoraki !!!!! Telos euhome o agonas na dikeothi mias kai emeis edo exoume mathi na paleuoume me SINBOULIA RADIOTILEOPTIKA mias kai to edo Sinvoulio mas "pedeue" 3 oloklira Xronia ToProto Elliniko doriforiko radiofono me edra to Ntiseldorf tis Germanias kai me tous 24 anametadotes tou se oli tin Ellada kai kipro sinvali etsi sto na akoustoun epitelous oi theseis olon ton radiofonikon stathmon pou exoun provlima meta tin apofasi tis Kivernisis dinoume apo ton radiofoniko mas hrono aplohera kai me oli mas tin kardia se opion apo tous "FIMOMENOUS" stathmous thelei einai to ligotero pou mporoume na kanoume gia tin Dimokratia kai thn eleutheria ekfraseos ton dikeon aitimaton tous Me agonistikous xeretismous kai iposhomenos pos tha sinexiso toso ego alla kai oloi oi Sinergates tou proto ton agona !! Menandros Michailidis G.M ToProto.gr Beethoven str 17 40233 Duesseldorf G E R M A N Y Tel.: +-49 211 1649187 Mobil +-49 172 455 4115 Fax.: +-49 211 1649186 Email.: ToProto@ToProto.gr Home.: www.ToProto.gr

Telika oi megaloi kataferan kai petixan auto pou ithelan...Allous 8 sta8mous anakoinwse oti 8a afhsei na ekpempsoun....Polis (2os tou omilou Alpha), Radio DJ (2os simferontwn Bardinogianni), Radio Gold, En Leuko, Xrwma (2os tou Tragka), Eua, Lampsi, Difwno.... Twra fainetai den 8a fwnazei kanenas.... Etsi kai alliws petixame oi anergoi na einai 2000 anti gia 2500...Isws an mporousan na fwnaksoun kai oi ipoloipoi, 8a eimastan kai emeis mesa.... Sigxaritiria!!!!!!

Distixws omws eimaste 8eates se ena 8eatro paralogou kai oi antidraseis mas, opoies kai an einai autes, den lambanontai ipopsin. Elpizw na dimosieuseis thn epistolh pou sou esteila, kai epipleon na simeiwseis oti h sinaulia einai prwtoboulia olwn twn radiofwnikwn sta8mwn, oxi mono tvn 5-6 pou anafereis.... Den einai swsto na milame gia eleu8erh radiofwnia kai na anaferomaste mono se 5-6 sta8mous.... ANOIΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΡΑΡΙΟΦΩΝΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ..... (SOK FM)

Άρειος Πάγος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Συμβούλιο Επικρατείας... Θα καταφύγουμε όπου μπορούμε. Το νομικό τμήμα του σταθμού δουλεύει πυρετωδώς. Ευελπιστούμε ότι εντός 48 ωρών θα είμαστε ξανά στον αέρα... (LAMPSI fm)

Είμαστε κοντά στούς σταθμούς τής Αττικής.Μαζί σας στόν αγώνα γιά τή δικαίωση.Οχι στή φίμωση τής ελεύθερης ραδιοφωνίας.Οi ιδιωτικοί σταθμοί έγιναν γιά νά ζήσουν καί θά ζήσουν,οποιες καί αν είνα! ;ι οι επιθυμίες τής όποιας κυβερνήσεως. Μή σταματήσετε.Φiλικά καί συναδελφικά Θεόδωρος Τραυλός Ράδιο Βόνιτσα 89,5FM

IME KATOXOS R/S STHN XANTHI [Radio Arvila 97,8 fm ] kai ine isos o monadikos R/S poy litourgi edo kai 4,5 hronia kai ine mi kerdoskopikou haraktira ( horis diafimisis ) eno ekpempi 24 ores to 24oro apo tin enarksi tou. Katadikazo to klisimo ton sthmon me ton tropo afto. http://arvila.8m.com

KALHMERA APO XANIA KRITI KAI APO TON VENUS 91 RADIOFONIKO STATHMO O VENUS 91 EINAI EDO GIA OTI XREIASTHTE KAI OTI BOHTHIA THELELETE APO TA XANIA KAI MESA APO THN SYXNOTHTA MAS THA THN EXETE. THL.FAX 0821 74.404 XRISTODOYLAKHS IOANNHS DIEYTHINTHS.
H XOYNTA AYTH DEN PREPEI NA PERASEI. 

ΕΙΜΑΙ Ο BOSS ΤΟΥ Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ (ΑΡΙΔΑΙΑ) ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΩΝΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ!ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ. ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΝΕ...

FROM ALPHA NEWS:
ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.
Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.
Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.
Παραίτηση-βόμβα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις μετά το σάλο για το κλείσιμο δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Με μία επιστολή-φωτιά, ο γνωστός και έγκριτος δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ανακοινώνει στο Συμβούλιο ότι παρατείται και αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές του παρασκηνίου, για την επιλογή των 8 σταθμών που έλαβαν προσωρινές άδειες λειτουργίας. Ο κύριος Οικονομίδης, χαρακτηρίζει "παράνομη" την επίμαχη απόφαση του οργάνου και εξαπολύει αιχμές κατά του αντιπροέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού, καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί υπόψιν όλα τα δεδομένα, για τον καθορισμό των 8 σταθμών. "Ομως, μέχρι σήμερα δεν εδόθη σαφής και πειστική εξήγηση που να δικαιολογεί τα κριτήρια, από τα οποία κρίθηκε το μέλλον δεκάδων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων" αναφέρει ο κύριος Οικονομίδης και υπονοεί, σαφώς, ότι ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδιακασίες, σε ένα θέμα που είναι "κατ' εξοχήν, ηθικής τάξεως". Κάνει επίσης λόγο, για παράβαση της Νομοθεσίας, αλλά και ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

HIT FM 89.2 Lefkada: Agapite kyrie.....
elava to e mail sas kai sas enimerono oti

distihos omos edo sthn lefkada ta pragmata einai exisoy mavra....dioti to kratos den exei frontisei gia to nomo lefkadas na yparxei esto ki enas radiostathmos.

diladi ...apolito skotadi sta fm.....

kai den ftanei mono afto. edo kai 2 xronia eimaste omiroi toy kratoys afoy sinexeia mas zhtane diafora(xartia klp)

einai pragmati gia gelia kai gia klamata

telos panton.....

vriskomai sthn diathesi sas gia opoiadipote voithia mporo na prosfero....

filika Timos Sourtzis

From Venus FM 105.1 (Amaliada): Paidia kai emeis eimaste mazi sas kai blepoyme ka8imerina ti ginete.Pistevoume na dikeo8oun oloi oi kaloi kai axioi sto telos!

Filika,
Tasos Gavriliadis

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM ΣΟΚ FM ΣΟΚ ΣΟΚ FM ΣΟΚ ΣΟΚ FM ΣΟΚ ΣΟΚ FM ΣΟΚ ΣΟΚ FMFM, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με Α.Β.Μ-Α 2001/1254, κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που (α) αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και (β) συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την 138/23.3.2001 απόφασή του, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

FROM FREERADIO.GR:

"...Ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού, Βασίλης Λαμπρίδης, επανέλαβε όσα γενικόλογα αναφέρονται στα πρακτικά, περί πολυφωνίας, πολυμορφίας και στόχευσης των σταθμών. Σε ερώτηση, για το αν ανοίχτηκαν οι φάκελοι των ραδιοσταθμών ώστε να εξεταστούν τα κριτήρια, απάντησε ότι δεν υπήρχε χρόνος. ...Σε ερώτηση, για το αν ανοίχτηκαν οι φάκελοι των ραδιοσταθμών ώστε να εξεταστούν τα κριτήρια, απάντησε ότι δεν υπήρχε χρόνος. ..."

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΡΟΝΟΣ??? ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟ ???

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΡΟΝΟΣ ????

Also...
Τα πρώτα δίπολα!
Στο αυτοκίνητό μου, έπιασα 42 διαφορετικές συχνότητες!
Σε μεγάλους σταθμούς με άδεια και αρκετά KW πομπούς έπιανα λίγα "χιονάκια"!. Αντε, κύκλος είναι και γυρίζει, ξεθάψτε τα δίπολα και τις λυχνείες!

MORE NEWS BELOW!

THE STATIONS THAT REMAIN  KLIK FM, JERONIMO GROOVY, EKKLESIA TIS ELLADOS, 902 ARISTERA STA FM, KANALI 1, KISS FM, PEAIRAIKI EKKLESIA, ERA 1, GALAXY, BEST RADIO, ERA 2, EPIKINONIA, SPOR FM, ERA 3, FLASH, CAPITAL, ROCK FM, ANTENNA, XENIOS, PROFIT, ATHINA 9,84, ALPHA NEWS, LOVE RADIO, MELODIA, SKAI, RYTHMOS 101.1, STATHMOS, ERA SPOR, SFERA, NITRO, CIAO, PLANET

R.I.P.:  Lady FM - Seven Radio - Polis 88,6 - Sprint FM - Difono FM - Atlantis FM - Lampsi FM - Champion FM - Xristianismos FM - En Lekfo 94.4 - Kyklos - Radio Ena - Business Radio - Radio Deejay - Radio One - Radio Veronica - Radio City - Kriti FM - Sok FM - Radio Gold 105 - Rock Radio - NRG - Diva FM - Xroma FM - Eva FM - Alpha Sports AND OTHERS...

SIGN THE PETITION!

WE WANT FREE RADIO BACK!

NAME - ΟΝΟΜΑ
E-MAIL
AGE - ΗΛΙΚΙΑ
LOCATION - ΠΕΡΙΟΧΗ
FAVORITE STATIOΝ - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ;
COMMENTS - ΣΧΟΛΙΑ

IF THERE ARE PROBLEMS WITH THE FORM PLEASE E-MAIL TO: savefreeradio@mail.gr

THE PETITION WILL BE SENT TO THE GOVERNMENT TO LET THEM HEAR THE VOICE OF THE LISTENERS !

CONTACT THE GOVERNMENT:
LET THEM KNOW WHAT YOU FEEL ABOUT THIS:

(01) 948-0011
650-8755
369-6857
369-6856
367-5500
369-6350
369-6338
369-6341
369-6441
364-0376
369-6050
369-6053
369-6060
369-6046
650-8000
650-8809

650-8551
650-8568
650-8531
650-8528
671-8772
325-1211 μεχρι 9
363-0911
369-6340
369-6445
369-6443
369-6445
369-6317
369-6061
369-6070
725-8910
370-7000

FAX:  τον Κωστα Σημιτη: 323 8129
Στον Δημητρη Ρεππα: 362 0249
Στον Κωστα Λαλιωτη: 642 7520
Στον Ακη Τσοχατζοπουλο: 644 3832
Στον Αποστολο Κακλαμανη: 360 3852
Στον Κωστα Στεφανοπουλο: 722 6937
Στο Ινστιτουτυο Pαδιοτηλεοπτικων Μεσωv: 725-8911
Στο Εθνικο Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο: 362-1186
Στην Βουλη: 369-2170

Στον Χρηστο Βερελη: 650-8024
SEND A FAX FOR FREE OVER THE INTERNET: http://www.freefax.com

http://www.minpress.gr, protocol@minpress.gr
http://www.yme.gr, yme@otenet.gr
http://www.parliament.gr, infopar@parliament.gr
http://www.primeminister.gr
http://www.government.gr
ΝΟΤΕ: It is not suggested to send an e-mail, they don't ever seem to read it

Other Links to take action:
www.eone.gr (Poll and Message boards) www.radio-gr.com, www.freeradio.gr, http://www.apn.gr/webpresshttp://groups.yahoo.com/group/freeradio,   www.atlantisfm.gr, www.radiogold.gr, www.bluesky.gr, http://radioxounta.cjb.net, http://bbs.kybernografoi.gr, www.polisfm.gr, http://freeradio.8m.com, http://cybland.tripod.comhttp://www.rockradiofm.gr/guestbook.swf, www.startpage.gr/freeradio.htm, www.musiccorner.gr/lampsifm, www.alfagate.com, www.soundandvision.co-inc.net, www.radiodays.8k.com, www.melodymaker.gr, http://clubs.pathfinder.gr/radio_gr/, http://www.iakovidis.gr/epikaira10/epikaira.htm, http://macedonia.uom.gr/~it01132/gr/old/banda0401.htm

News: http://www.eone.gr/portal/radio/radio_find.asp TAKE THE POLL!

MAD TV MESSAGE BOARD-SAVE THE RADIOS: http://www.mad.gr/cgi-bin/forum/postlist.pl?Cat=&Board=rdsupport

LISTEN LIVE: Radio Gold, En Lefko, Polis FM, Radio Deejay, Alpha Sports, Diva FM, Radio Ena, Hristianismos FM, Rock Radio, Andromeda FM, Radio Faros, Sok FM  Many stations are still broadcasting online!

RADIO GOLD:

H ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΚΟΥΦΑ ΑΥΤΙΑ

 Η απολυτη σιωπη των αμνων (οσων δεν σουβλιστηκαν βαρβαρα, υπογραμμιζοντας ετσι την στενη συγγενεια των εθιμων μας με τις ειδωλολατρικες θυσιες), κανει τους ακροατες του Radio Gold να αναρωτιωνται:  «Τι γινεται τωρα, και γιατι δεν ακουμε τιποτα;».

 Η σιωπη των αμνων, η σιωπη του Πασχα. Να σας πουμε εμεις πού οφειλεται αυτη η γενικη σιωπη απo ολες τις μπαντες:

 (1)             Τα ενοχα τηλεοπτικα καναλια που αγνοησαν την ειδηση της γενοκτονιας επειδη συγγενικες τους επιχειρησεις ειχαν χεσμενη τη φωλια τους η επειδη ελεγχονται απο την κυβερνηση μεσω των ατελειωτων χρεων τους στο Δημοσιο (το ιδιο Δημοσιο του οποιου το συμφερον επικαλειται ακομη κι ο ιδιος ο Σημιτης για τη γενοκτονια), συνεχιζουν να σιωπουν και θα σιωπουν οσοι οι ειδησεις τους ειναι δεσμιες των διαπλοκων και της εξουσιας.

(2)             Τα ραδιοφωνα που πηραν αδεια (με εξαιρεση το Sky) συνεχιζουν να σιωπουν. Κορόϊδα ειναι; Αυτο που ηθελε η κυβερνηση Σημιτη, το πετυχε: Οσοι παιρνουν αδεια κανουν χρυση μούγκα, αρα τα media δεσμευονται, λογοκρινονται και κατευθυνονται αποκλειστικα απο την κυβερνηση.

(3)             Τα ραδιοφωνα που ΔΕΝ πηραν αδεια και που φωναζαν, κατεβασαν τους τονους μεχρι την απολυτη σιωπη. Μερικα απo αυτα (DJ, Alpha Sport, Πολις) κανουν καταχωρησεις και σποτς στην τηλεοραση ελπιζοντας πως σε λιγο θα ειναι και παλι στα FM. Κι αυτο μετα απο συμβουλη των δικηγορων τους και μπροστα στην (ακομη εκκρεμη) εκδικαση των προσφυγων τους στο Συμβουλιο της Επικρατείας.

(4)             Ελλειψει ειδησεων και μεσα στο τρελο πανηγυρι του Πασχα, το θεμα ξεχαστηκε κι απο τις λιγες μαχητικες εφημεριδες που το ανελυσαν καταρριπτοντας τους αφελεις μυθους της κυβερνησης.

 Τί γινεται, λοιπον; Απλως, απομενει να συστηθει (απο καθηγητες Πολυτεχνειων και αλλους ανεξαρτητους και μη εξαγορασιμους εγκυρους πολιτες) η επιτροπη που θα αποφασισει ΠΟΣΕΣ τελικα συχνοτητες χωρανε στα FM. Ολοι λενε 35 μινιμουμ. Οποτε, λενε οι καλα πληροφορημενοι, οι υπολοιπες 7 αδειες προσωρινης παραμονης θα δοθουν σε ισαριθμα ραδιοφωνα. Ποια; Το ΕΡΣ ειχε προτεινει (στα πρακτικα της περιφημης παρανομης συνεδριασης) 7 συγκεκριμενους σταθμους (Λαμψη, Radio DJ, Ευα, Alpha Sport, Radio Gold κ.α.). Αν το ΕΡΣ και ο Υπουργος Τυπου θελουν να νομιμοποιησουν τις παρανομιες τους των Οκτω, πρεπει να ισχυσει αυτη η λιστα. Εκτος κι αν αρχισουν οι «αντεκδικησεις» για τα ραδιοφωνα που εκαναν θορυβο, που δεν δεχτηκαν τη σταυρωση μοιρολατρικα, που δεν εκατσαν σαν κοττες, που πολεμησαν για το δικηο τους και το δικαιωμα των ακροατων τους να επιλεγουν.

 Κι επειτα, κι επειτα; Επειτα ερχονται οι αδειες. Τα ραδιοφωνα εκτος χορου, πιττας, διαπλοκης εχουν μεχρι τωρα πληρωσει 500,000 παραβολο (στον πρωτο γυρο) και 7 εκ. στον δευτερο γυρο. Το ληστρικο κρατος της κυβερνησης Σημιτη, δεν αποκλειεται, τελειως ξεδιαντροπα, να ζητησει απο τους ιδιους και τους ιδιους και τριτο, παραλογα υψηλο, παραβολο. Αν το σεναριο των επιπλεον 7 ισχυσει, τοτε 15 νεες αδειες θα δοθουν. Το σημαντικο ειναι πως εχει πια καταρριφθει οριστικα η υποκριτικη, γεματη βρωμικη ψευτια πολυμασσημενη τσιχλα Ρεππα-Βερελη οτι «μονο 28 συχνοτητες χωρανε, το κανουμε για το καλο σας, κοβουμε τη μουσικη σας για να μην πεσουν τα αεροπλανα». Αυτο δεν σας θυμιζει «για το καλο του ασθενη τον βαζουμε στο γυψο;»

 Δεν ηταν η ασφαλεια των αεροπλανων που τους εκοφτε απο την αρχη. Ηταν η αποφαση του «στενου κυκλου», να κρατησει τις 7 (τουλαχιστον) συχνοτητες «καβα» για να τις μοσχοπουλησει αργοτερα, οταν ο θορυβος κοπαζε. Αυτο το προστυχο σεναριο η κυβερνηση δεν ειχε τη στοιχειωδη διορατικοτητα να δει οτι θα το ξεφτιλιζε η πρωτη προχειρη ερευνα, κι ετσι την πατησε, οπως την παταει καθε φορα που επιχειρει να στησει προστυχα σεναρια σε βαρος του λαου που την ψηφισε.

 Και μετα, και μετα; Μετα θa ακολουθησει η σφαγη της επαρχιας.

Εκει, το κεντρο εξουσιας εχει περισσοτερη δυναμη γιατι η Αθηνα και τα media θα εχουν εξαντλησει το μενος τους και δεν θα εχουν και συμφερον να μιλησουν. Κι εκει θα γινει το οργιο της διαπλοκης, εκει θα γινει το οργιο της διαμαρτυριας.

 Μεινετε στη συχνοτητα σας κι ας κανει κχχχχχχχχχ. Το γουεστερν αυτο εξελισσεται σε σηριαλ και δεν θα τελειωσει συντομα.

 ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥRADIO GOLD ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 Οταν το πρωτογραψαμε στη σελιδα αυτη, λιγοι το πιστεψαν. Κι ομως, τωρα, εχουμε γερα στοιχεια που αποδεικνυουν οτι το παρακρατος ζει, βασιλευει και λειτουργει κατω απο τις εντολες της κυβερνησης. Το «κλειδωμα» της ιστοσελιδας μας, που καταγγειλαμε αμεσως, εγινε απο την Ασφαλεια Διαδικτυου, ειδικη υπηρεσια της ΕΥΠ που επεμβαινει συγνα στην ελευθερη φωνη του Ιντερνετ, οταν κατι που γραφεται δεν βολευει την κυβερνηση. Η εντολη δοθηκε απο το Υπουργειο Τυπου αλλα το αλαλουμ της κυβερνησης ειναι τετοιο που, ενω εδωσαν εντολη στην «υπεραστυνομια» τους να μας φιμωσει, δεν εβγαλαν ποτε το web site μας απο το server του Υπ. Τύπου!   Κι αν δεν βγαιναμε να το καταγγειλουμε, η «υπεραστυνομια» θα συνεχιζε να επεμβαινει και να μας «κλειδωνει».

 Το Radio Gold, εν ονοματι της ελευθεριας του Ιντερνετ, θα καταγγειλει επισημα σε ολες τις διεθνεις αρχες την δικτατορικη επεμβαση στην ιστοσελιδα του, μολις εχει ολοκληρωσει την ερευνα του κι εχει τα απαραιτητα στοιχεια.

 Ολα τα ειχαμε, «Ασφαλεια Διαδικτυου» μας ελειπε!

 

FROM NAFTEMPORIKI:

EΠANAΠPOΣΔIOPIZETAI ο xάρτης συxνοτήτων ραδιοφωνίας FM στο νομό Aττικής με κοινή απόφαση των υπουργών Tύπου και MME Δημήτρη Pέππα και Mεταφορών και Eπικοινωνιών Xρίστου Bερελή.

Στο xάρτη περιλαμβάνονται 28 εναρμονισμένες συxνότητες με κέντρο εκπομπής τη θέση Aέρας Πάρνηθας.

Στο χάρτη ενσωματώθηκαν οι 20 συxνότητες για τις οποίες έxει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, οι τρεις για τις οποίες είναι υπό εξέλιξη, καθώς και οι πέντε που προκύπτουν λόγω της διακοπής λειτουργίας του Aεροδρομίου του Eλληνικού. H σxετική προκήρυξη για τις πέντε άδειες αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος της εβδομάδας.

FROM APN:

Πόσα ζητάνε οι σταθμοί που φιμώθηκαν

Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)

Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)
Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)
Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)
Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)
Η επιχείρηση "φίμωμα" όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε αντιδράσεις.

'Ετσι τις παραιτήσεις μελών από το Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ακολουθούν οι μηνύσεις από τους ίδιους τους σταθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του APN, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΟΚ FM, κατέθεσε μηνυτήρια , κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κύριου Δημήτρη Ρέππα, κατά του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριου Χρήστου Βερελή, κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσαν το κλιμάκιο της 22.3.2001 και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΡ της 23.3.2001 και υπερψήφισαν την απόφασή του για το κλείσιμο των Ρ/Σ, καθώς και παντός άλλου υπευθύνου, διευθυντή, στελέχους ή υπαλλήλου των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τονίζοντας όλες τις παρατυπίες της διοίκησης σχετικά με το παράνομο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών με σκοπό να επέμβει η δικαισύνη και να αποδωθούν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη 5/4, ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΑΣΤΡΟ FM", θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ρ/Σ "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ζητώντας την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον "ΑΣΤΡΟ FM" δεν νομιμοποιείται να εκπέμπει και η λειτουργία του είναι παράνομη.

Παράλληλα θα καταθέσει την ίδια ώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, των μελών του ΕΣΡ που υπέδειξαν τον "ΡΥΘΜΟΣ 101,1" ως ένας από τους 8 Ρ/Σ που μπορούν να λειτουργούν κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την χορήγηση των αδειών και κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ που διέκοψαν την λειτουργία του Ρ/Σ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρηματικό ποσό που πρόκειται να ζητήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ως αποζημίωση είναι τουλάχιστον...αστρονομικό (15 δις)

FROM FREERADIO.GR:

Ο Κος Οικονομίδης του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, παραιτήθηκε σήμερα κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο Κο Φλογαίτη ότι εκείνος "διάλεξε" τους 8 σταθμούς που συνέχισαν τη λειτουργία τους χωρίς αδειοδότηση. Κατ' αυτό το τρόπο τα πρακτικά μένουν ανυπόγραφα και η απόφαση του Κου Ρεππα δεν έχει βάση και πιθανολογείτε η ακύρωσή της.

Πατήστε εδώ να κατεβάσετε την πρώτη σελίδα της παραίτησης, και εδώ για τη δεύτερη σελίδα. (jpg εικόνες)

Δικαιώνονται τα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Καταρρέει η δήθεν "ανεξάρτητη αρχή" του ΕΣΡ, μετά την παραίτηση-βόμβα Οικονομιδη. Κι αυτό είναι μόνο η κορυφή του Παγόβουνου στο σκανδαλώδες "εθνικό" συμβούλιο που δεν ήταν, όλο αυτό τον Καιρό, τίποτ' άλλο από συμβούλιο κομματικής και οικονομικής διαπλοκής. Τα Ψέματα που έλεγαν όλοι επί μια εβδομάδα, τώρα θα τους οδηγήσουν στον Εισαγγελέα. Έπεσαν τα προσωπεία των "κριτών" μας, και πίσω δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινούς απατεώνες. Παραιτηθείτε αμέσως, είσαστε ανάξιοι και του τίτλου και οποιασδήποτε συσχέτισης με ραδιόφωνο και τηλεόραση.

FROM EONE.GR:

O υπ., Τύπου, Δημ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση, εφόσον η επιτροπή επιστημόνων που αποφάσισε η Βουλή, καταλήξει στην απόφαση να δοθούν περισσότερες ραδιοφωνικές συχνότητες, δήλωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είναι το όργανο της πολιτείας που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της ασφαλείας των πτήσεων των αεροσκαφών.

Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι «αναμένουμε τα πορίσματα της επιτροπής που αποφάσισε η Βουλή, τα οποία πρέπει, βεβαίως, να βασίζονται στην πρόταση που κάνει η ΥΠΑ. Αν καταλήξει σε μια πρόταση δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό είναι τεχνικό. Δεν είναι προϊόν πολιτικής απόφασης ο αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων σε μια περιοχή και εν προκειμένω στο Νομό Αττικής», διευκρίνισε.

«Αφού, λοιπόν, είναι τεχνικό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από τους εμπειρογνώμονες. Θα παραμένουμε σε επαφή με όλους αυτούς τους επιστήμονες, αλλά βεβαίως όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη βασική θέση της ΥΠΑ. Γιατί είναι το όργανο που θα κληθεί να απολογηθεί και θα κατηγορηθεί αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι δυσμενές, όσον αφορά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Γι αυτό ο καθένας, στο πλαίσιο της δημοκρατικής και συντεταγμένης Πολιτείας μας, πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του, αναλόγως των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί», συμπλήρωσε ο κ. Ρέππας.

Σε ερώτηση γιατί η Επιτροπή της Βουλής αναθέτει σε κάποιους επιστήμονες αυτή τη μελέτη και δεν μένει στην πρόταση της ΥΠΑ, ο Δημ. Ρέππας επανέλαβε ότι πρόκειται περί τεχνικού θέματος. «Η επιτροπή της Βουλής έχει δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις της. Οι επιστήμονες -είναι βέβαιο αυτό- θα συνεργαστούν και με την ΥΠΑ. Παίρνουν κάποια δεδομένα για να κάνουν τις μελέτες τους. Δεν είναι αυθαίρετες οι μελέτες τους, είναι τεκμηριωμένες», κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

FROM RADIO GOLD:

 GOOD MORNING WORLD. THERE'S NO RADIO GOLD ON YOUR FM DIAL.

Radiο Gold was shut down, together with another 23 legitimate FM stations in Athens, Greece as part of the Simitis government crackdown on free speech, democracy and the Constitution. While the NCRT (National Counsil Of Radio and Television) is falling apart after it's been plagued by accusations of political and financial favoritism, after the Parliament convenes to re-examine the government's false and hypocritical claims that FM stations endanger the new airport communications, after 13 stations appeal to the Superior Court for a "stay of execution", the government appears as rigid and arrogant as it was the night of the big slaughter. It is unthinkable for a so called "socialist" government to blockade a whole mountain and violently, illegally shut down 63% of the Athenian stations, in a tour de force show off of its "powers".

Following the dictatorial move, members of the NCRT have resigned citing illegalities in the radio permit process. The colossal scandal is now erupting and it's only the tip of the iceberg. Ministers and representatives of the ruling "socialist" party, oppose the government's policy and raise their voice. Most of the TV networks remain mum, either because they are protecting their own unlawful interests (obtaining a permit through the back door) or because they are terrorized and controlled by the Simitis regime. Internet web sites expose the scandal in full detail. Radio stations launch lawsuits against all members of the NRTV individually and collectively and sue ministers for loss of their property, revenue and investment.

Radio Gold continues to broadcast on the Internet and on Hotbird 3.

Before you even think of investing in Greece, think again.

Join our protest to protect free radio and freedom of speech. Sign in on our guest book.

KATEΠΕΙΓΟΝ: Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ κ. ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ.

Κατω απο την εντολη του κ. Ιωαννη Σακελλακου (κατα γενικη ομολογια ενος απο τους ακεραιους και σοφους δικαστικους), ο εισαγγελεας κ. Ασπρογερακας ερχισε να καλει σε καταθεση ολους εκεινους που εχουν να του πουν σημαντικες πληροφοριες. Πρωτος (για την Παρασκευη) κληθηκε ο Δημητρης Ριζος που αναμενεται να καταθεσει εκρηκτικα στοιχεια εναντιον της διαπλοκης του ΕΣΡ. Κι ενω κλεινει η δαγκανα γυρω απο τους ενοχους, η κυβερνηση αναζητα (μεσω της τεχνικης επιτροπης της Βουλης) τροπο για να δωσει αλλες 7 αδειες παραμονης στον αερα, μεχρι την τελικη κριση για 15 επιπλεον αδειες. Ειναι πια πασιφανες πως η μπαντα χωραει την απληστη κι αχρηστη ΕΡΤ, τις παραλογες κι υστερικες απαιτησεις της ΥΠΑ και 35 καλους σταθμους. Ολα αυτα αποτελουν ζυμωσεις και θα δουμε εξελιξεις σε λιγες μερες. Ευτυχως που υπαρχει και ο προστατης της πολυφωνιας (και της μουσικης), ο Δημητρης Ρεππας και τωρα δικαιωνεται. Εκεινος δεν ηταν που εβαλε το στηθος του μπροστα στη δικη μας οργη για να δωσει τις 8 αδειες; Τωρα, αυτος θα ειναι που θα καμαρωσει και για τις επιπλεον επτα.

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τα πρακτικα του περιφημου και παρανομου "μαγειρεματος" εδωσαν στη Βουλη οι Επτα Αμαρτωλοι του ΕΣΡ. Η επιτροπη συνεδριαζει αυτη τη στιγμη, για να αποφασισει αν η ενοχη κυβερνηση, μεσα απο πιεσεις προς την ΥΠΑ και την ΕΡΤ μειωσε τις συχνοτητες για να "ευεργετησει" τους δικους της διαπλεκομενους, για να περασει το ραδιοφωνο στα χερια της φαταουλικης κλικας και για να ελεγξει το καθεστως Σημιτη την ελευθερη φωνη του ραδιοφωνου, μια συνωμοσια που επιβεβαιωνεται καθημερινα απο την ενοχη σιωπη των διαπλεκομενων τηλεοπτικων σταθμων και των παρανομων ραδιοφωνων τους. Το κακο για το καθεστως Σημιτη και τους συνωμοτες των FM ειναι πως το σκανδαλο ειναι τωρα στα χερια του Εισαγγελεα και οι πορτες του Κορυδαλλου ορθανοιχτες.

Ταυτοχρονα, εκκρεμουν οι προσφυγες μας στο Συμβουλιο Επικρατειας που καθυστερησε την εκδικαση γιατι δεν εχει ακομη στα χερια του τα πρακτικα της ενοχης, παρανομης και ντροπιαστικης συνεδριασης του γιαλαντζι κομματικου, ευνοιοκρατικου Ραδιοτηλεοπτικου.

Stand by for more...αλλα αν σας λειπει το Radio Gold, δυνατα στο σπιτι και στο αυτοκινητο σας: Αν δεν εχετε ηδη Nova η αλλο δορυφορικο συστημα, αγοραστε ενα (130,000 δρχ), συνδεστε το με το hi fi σας, ακουστε το αγαπημενο σας ραδιοφωνο σε ψηφιακη ποιοτητα και γραψτε ατελειωτες κασετες για το αυτοκινητο!

It is amazing how the government keeps ignoring the facts and the fact that it has committed a crime. A crime against freedom, against free press and expression and a crime against the 2,000 people who will be left out of work because they were unlucky enough to work at a radio station.

A major government excuse to shut down the stations was that the excess FM frequencies would interfere with the frequencies of air transportation and the frequencies of the Federal Aviation Service (Yperesia Politikhs Radiofonias).  That has been proven false, in many ways:

1. In a letter dated March 13th to the Ministry of Press and Mass Media, the president of the pilots association of Olympic Airways (which incidentally, is government-owned), the president claims that for the last sixteen (16) months, there has been no reported interference by radio stations on the frequencies of the old Athens airport.
2. This claim was then repeated by Yperesia Politikhs Radiofonias. They announced that there has been no problem from the radio stations on FM and that they could continue broadcasting without any safety concerns for flights.   Additionally, during an interview by NET TV with the pilot of the last flight leaving the old international airport, he talked about how for the last 20 years (as long as he had been a pilot) there had been absolutely no problem with any flight security.   Though he was not directly referring to radio stations, the fact that he mentioned the fact that there were never any problems with flights in/out of Athens is further proof that FM radio stations do not interfere in airport frequencies.
3. Technicians, engineers, college professors, radio station owners, and anyone with the basic knowledge of physics agrees that many more than 28 stations can broadcast safely, without interfering with each other or with the airport control tower (whose frequency is around 110-120 MHZ, 2-12 MHZ above the end of the FM band.  If radio stations can be spaced as close as 0.25 MHZ apart from each other on the FM dial without interference, then I don't se how there can be interference on frequencies 2-12 MHZ away from the end of the FM dial.  If there are problems, then the government should change the frequency of the control tower.
4. For 45 years Hellenikon airport operated safely with no major accidents. For the last 13-14 years, almost a hundred radio stations have been broadcasting, mostly from Mount Imitos, which is right above Hellenikon airport (a very short distance away and much closer to Hellenikon than it is to the new international airport).  No accident has occured (or even has come close to occuring) due to FM radio.
5. This can be seen in other cities as well.  In Rome, for example, over 70 FM stations broadcast legally.  Rome has two international airports (Leonardo Da Vinci and Fiumicino), which obviously means that there are two control towers and two frequencies used by the airports.  Nothing has ever happened, and the government does not prevent the broadcasts of private radio because there is no reason to.
6. It is important to note that in Italy, these private stations have been on the air since 1976 (after a court decision banning the government from interfering with private radio). No accidents have occured in Italy, or Anywhere Else on Earth, due to radio interference. Nothing.
7. If there are only 28 available frequencies (and there are more) then why are stations such as Flash, Antenna, Skai, Melodia, etc. broadcasting on two frequencies? (Flash 96.1/95.9, Antenna 97.1/102.9, Skai 100.4/100.7 and Melodia 100.0/103.3, among others)

FROM GREEK RADIO HOMEPAGE (http://listen.to/greek.radio) - Lefteris Avramidis:

Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν όλοι οι φίλοι του ραδιοφωνου, έγινε.  Είναι δεδομένο ότι η κατάσταση ήταν απελπιστικά άσχημη, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς από Πάρνηθα και Υμηττό να έχουν φτάσει σε αποστάσεις μικρότερες του 0,2 MHz, να «πατάνε» ο ένας τον άλλον, ή να καλύπτουν σε σήμα ολόκληρη την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, τη Χαλκιδική, ενοχλώντας σταθμούς 100 και 200 χιλιόμετρα μακριά. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πιστεύω ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να δοθεί λύση. Θα μπορούσε πρώτα να γίνει μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη τεχνική μελέτη, που;

* να ελέγχει με ακρίβεια την ισχύ και τις αποστάσεις ΟΛΩΝ των σταθμών (όχι όπως μέχρι τώρα που ο καθένας εξέπεμπε κατά βούληση)
* να διασφαλίζει άριστη λήψη σε ολόκληρη την πρωτεύουσα από ένα σημείο εκπομπής, κατάλληλα επιλεγμένο.
* θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οι διπλοί και τριπλοί αναμεταδότες, εφ' όσον ήδη θα έχει διασφαλιστεί το βέλτιστο της λήψης από ένα σημείο.
* να επιβεβαίωνε το αριθμό των σταθμών που έχουν περιθώριο να εκπέμπουν, σύμφωνα με τα παραπάνω. Γιατί δεν είναι δυνατό, όταν οι άδειες ξεκινάνε 20 και καταλήγουν 28 με τις προοπτικές να πάνε στις 29, να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος της τεχνικής μελέτης.

Τέλος, απ' όσο γνωρίζω, υπάρχει εμφανώς το περιθώριο τόσο από νομικής πλευράς, όσο και από υλικοτεχνικής, να δοθούν μια σειρά από άδειες ερασιτεχνικής ή αφιλοκερδούς εκπομπής (για φοιτητικούς συλλόγους και ερασιτένχες).

Όσον αφορά το θέμα του αεροδρομίου, μάλλον υπήρξε απλώς η αφορμή για την όλη διαδικασία. Γιατί είναι μεν αποδεκτό ότι οι ραδιοφωνικοί πομποί είναι ικανοί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της αεροπλοΐας, δεδομένων των παραδειγμάτων του Ράδιο Θεσσαλονίκη στην ¶νω Τούμπα Θάσου, ή του Μουσικού Διαύλου στα Ιωάννινα. Δεν είναι όμως λογικά συμβατό με το γεγονός ότι οι υπόλοιποι ραδιοφωνικοί σταθμοί και όλοι οι τηλεοπτικοί, συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά από τον Υμηττό, και χωρίς καμία επέμβαση σε θέματα ισχύος και προσανατολισμού σήματος να μην δημιουργούν κανένα πρόβήμα στη λειτουργία του αεροδορομίου.

Από την άλλη, εφόσον έγινε τόσο απότομα στην Αθήνα, φοβάμαι πως έρχονται σύντομα τα ανάλογα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχει γίνει το ξεκαθάρισμα μορίων, περιμένει ανήσυχα στη σειρά για το «κατέβασμα του γενικού», ενώ ακολουθούν η Πάτρα (11 σταθμοί!), η Κρήτη (όπου οι Κρητικοί, καθώς ακούγεται, ήδη έχουν ζωστεί τ' άρματα) και πάει λέγοντας.

Τώρα, αν θα ξαναλειτουργήσουν, αυτό φοβάμαι ότι δεν θα γίνει με την ανοχή της Κυβέρνησης, Έχει ήδη δείξει μηδενικά περιθώρια υποχωρητικότητας και μια πιθανή αλλαγή πλεύσης ίσως σημάνει μια κυβερνητική ασυνέπεια. Από κει και πέρα, υπάρχουν άλλα δυο σημείαεκπομπής, η Πάρνηθα και η Αίγινα (και πιθανότατα το Αιγάλεω) στα οποία θα στραφούν οι εκδεδιωγμένοι από τον Υμηττό. Πάντως το 944 Εν Λευκώ ήδη συνεχίζει τις εκπομπές του μέσω Internet, το Radio Dee Jay χρησιμοποιεί μετά από συμφωνία τη δεύτερη συχνότητα του Σκάι 100,4, ενώ ο Καρατζαφέρης του Ραδιο ¶στυ και πολλοί ραδιοερασιτέχνες δήλωσαν διατεθιμένοι να εκπέμψουν και μέσα από την πόλη. Ίσως όμως τα μέτρα ασφαλείας να είναι εξαιρετικά αυστηρά και η ιδιότυπη σύγχρονη «πειρατία» να μην ευδοκιμήσει.

Παρεμπιπτόντως άκουσα το γνωστό, πάλαι ποτέ ραδιοερασιτέχνη της Θεσσαλονίκης Παύλο Βασιλείου, νυν ιδιοκτήτη του Μουσικού Γαλαξία 105,8 να παινεύει τα μεσαία, τάχαμου ότι πεθύμησε "εκείνους του παλιούς καιρούς" χωρίς βέβαια να κάνει καμιά νύξη στο θέμα των αδειών (σσ: ο Μουσικός Γαλαξίας με τα τρέχοντα δεδομένα δεν παίρνει άδεια). Φαίνεται ότι τα μεσαία θα είναι κι αυτά μια επιλογή από τους κατατρεγμένους των FM.  Εγώ βεβαίως θέλω να ελπίζω στα καλύτερα.

FROM EONE.GR:

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση των συντακτών την Τετάρτη, για το αν υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα, σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τις κυβερνητικές αποφάσεις, μετά την παραίτηση του κ. Οικονομίδη από το ΕΣΡ, ο κ. Ρέππας απάντησε:

«Ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχει στα μυαλά κάποιων. Το ΕΣΡ έλαβε μια απόφαση. Την απόφαση αυτή την έλαβε ομοφώνως. Τα πρακτικά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

Οι εισαγγελείς κάνουν καλά όταν επιλέγουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, θεωρώντας πως έτσι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Δική τους αρμοδιότητα είναι, δεν πρόκειται να τη σχολιάσω. Ας κάνουν το έργο τους όσο γίνεται καλύτερα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μιλήσουν όλοι με τη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Δικαίωμά τους είναι να το κάνουν, αλλά πάνω από όλα όλοι πρέπει να σεβόμαστε τη νομιμότητα. Οι εισαγγελείς θα κάνουν τη δική τους έρευνα, θα αναμένουμε τα πορίσματά τους και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν την Τετάρτη δύο ακόμη προσφυγές και αιτήσεις αναστολών από εκπροσώπους ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, οι οποίοι δεν αδειοδοτήθηκαν.

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των προσφυγών, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στους 33.

Ειδικότερα, κατέθεσαν στο ΣτΕ προσφυγές οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών «Blue Sky» και «Ράδιο ʼλφα». Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, έως την προσεχή Δευτέρα δεν αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις επί των αιτήσεων αναστολών των ραδιοφωνικών σταθμών, που έχουν προσφύγει. 

FROM ALPHA NEWS:
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ

Νέα στοιχεία προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αποτίμησης και Τεχνολογίας της Βουλής για το λουκέτο που μπήκε σε δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής. "Εάν η ΕΡΑ μετακινήσει τις συχνότητες, μπορούν να λειτουργήσουν 35 σταθμοί", αποκάλυψε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Νίκος Ουζούνογλου. Τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλος, συμφώνησαν ότι η λειτουργία των ραδιοσταθμών δεν δημιουργεί καμία παρεμβολή στις πτήσεις των αεροσκαφών. Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντέλος, αποκάλυψε ότι τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής εφοδιάζονται, ήδη, με ειδικά συστήματα, που εξουδετερώνουν οποιαδήποτε παρεμβολή. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του Ομίλου Αlpha,καθηγητή Στάθη Τσοτσορού, για τα κριτήρια επιλογής των οκτώ ραδιοφωνικών σταθμών, που λειτουργούν με προσωρινή άδεια, ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Βασίλης Λαμπρίδης επιβεβαίωσε όσα γενικόλογα αναφέρονται στα πρακτικά περί πολυφωνίας, πολυμορφίας και στόχευσης των σταθμών. Σε ερώτηση, για το αν ανοίχτηκαν οι φάκελοι των ραδιοσταθμών, ώστε να εξεταστούν τα κριτήρια, απάντησε ότι δεν υπήρχε χρόνος να γίνει κάτι τέτοιο. Η επιτροπή συνεδριάζει και πάλι, το απόγευμα, προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών. Στο θέμα παρενέβη και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, σε δηλώσεις της στον Αlpha News 98,7, είπε ότι οι αποφάσεις βασίστηκαν σε πολιτικά κριτήρια, κάτι που προκύπτει, όπως είπε, και από τις απαντήσεις του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα. "Η αντίδρασή μας θα είναι μεγάλη και έντονη", είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Το πρωί, ο Μιλτιάδης Έβερτ συναντήθηκε με το Δημήτρη Ρέππα, με τον οποίο συμφώνησε να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα εκδώσει πόρισμα για το πόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν στα ερτζιανά. Σε ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, η Παρθένα Φουντουκίδου υποστήριξε ότι έγιναν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΑΔΙΟ..."ΦΟΝΙΚΗ" ΑΠΟΦΑΣΗ

Υπό το βάρος της Εισαγγελικής παρέμβασης, που προκάλεψαν οι αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις κατά την διαδικασία επιλογής των 8 ραδιοσταθμών που λειτουργούν με προσωρινή άδεια, συνεδριάζουν, την Πέμπτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και η επιτροπή Αποτίμησης και Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, επιστήμονες και εκπρόσωποι ραδιοφωνικών σταθμών. Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, μιλώντας στον Alpha News 98.7, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποφάσισε το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός, ο οποίος ζητάει με αίτησή του προς τον υπουργό Τύπου, να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των σταθμών, μίλησε, στον σταθμό μας, για σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες συχνότητες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ

Εισαγγελική παρέμβαση, μετά τον σάλο που προκάλεσε η ομοβροντία καταγγελιών και αποκαλύψεων, για το ύποπτο παρασκήνιο που οδήγησε στην επιχείρηση φίμωσης στα ερτζιανά. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελείας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελάκος, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τις καταγγελίες του έγκριτου νομικού Αριστείδη Οικονομίδη, ο οποίος παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη χορήγηση προσωρινών αδειών για 8 σταθμούς. Νωρίτερα, ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τις βαρύτατες κατηγορίες που διατυπώνει ο κύριος Οικονομίδης, περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για απόψεις. 'Ομως αυτά που αποκάλεσε ο κύριος Ρέππας "απόψεις", προκάλεσαν λίγη ώρα αργότερα, την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Να αναθεωρήσει -έστω και τώρα- την στάση του και την περίεργη εμμονή του στη διατήρηση της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κάλεσε τον Υπουργό Τύπου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σε απάντησή του, ο Δημήτρης Ρέππας επιχειρεί να ρίξει και πάλι το μπαλάκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο -όπως αναφέρει- είναι ανεξάρτητη αρχή και τα μέλη του έχουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα, άλλο ένα μέλος του Συμβουλίου, ο Νίκος Κουλούρης, που προτάθηκε από τη ΝΔ, μιλώντας στον Α ΝΙΟΥΣ 98.7, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση που ελήφθη. Ο κ. Κουλούρης, σε μια προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του, παραδέχτηκε ότι υπήρχε προχειρότητα και τα κριτήρια ήταν ασαφή, καθώς το συμβούλιο εκλήθη να αποφασίσει μέσα σε 4 ημέρες ποιοί σταθμοί θα κλείσουν. "Δεν υπήρχε ασφαλές κριτήριο, ούτε και έρεισμα για το κλείσιμό τους" είπε, προσθέτοντας ότι κύριος Ρέππας απαίτησε οι σταθμοί να είναι μόνον οκτώ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, σε συνέντευξή του στον σταθμό μας, δήλωσε ότι θα ζητήσει την παραίτηση των μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου που είχαν προταθεί απο τη Νέα Δημοκρατία. Κάλεσε μάλιστα, τους σταθμούς που έκλεισαν, να εκπέμψουν και πάλι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "όταν γίνεται επανάσταση, δεν υπάρχει νομικό θέμα". Το ζήτημα θα απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη. Με ερώτησή του προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταγγέλει μεθοδεύσεις και ζητεί να ελεγχθεί εάν η πράξη της Ελληνικής Κυβέρνησης κινείται στα όρια της Ευρωπαϊκής νομιμότητας. "Δημιουργείται πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα για την Κυβέρνηση" δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και κάλεσε τον Υπουργό Τύπου και τον Πρωθυπουργό να οδηγήσουν τα πράγματα στη δημοκρατική και νόμιμη τάξη. Για το θέμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων θα συνεδριάσει την Πέμπτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποτίμησης τεχνολογίας.

FROM NAFTEMPORIKI:

KANONTAΣ xρήση του "κριτηρίου" της ακροαματικότητας και, αποσπασματικά, μέρους των κριτηρίων του ν.ζ2328/95, το EΣP "έκλεισε" 66 ραδιοσταθμούς, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της επίμαxης συνεδρίασης της Aνεξάρτητης Aρxής της 23ης Mαρτίου, τα οποία ήρθαν xθες στο φως της δημοσιότητας. Eξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, "η ακροαματικότητα xρησιμοποιήθηκε ως κριτήριο και για τους πρώτους 20".

Tο Eθνικό Συμβούλιο Pαδιοτηλεόρασης αντέγραψε τα "κριτήρια του Kλιμακίου Pαδιοφωνίας", το οποίο πρότεινε τους 8 σταθμούς, όxι με βάση τεxνική μελέτη όπως αναγραφόταν στο κείμενο της παραίτησης Oικονομίδη, αλλά με βάση κριτήρια τα οποία αποτελούν απόσπασμα του νόμου 2328/95, όπως η "πολυφωνία" και η "πολυμορφία", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγος γίνεται και για τις "ιδιαιτερότητες των ενδιαφερομένων", ακροατών και εκπεμπόντων.

Tο πώς το Συμβούλιο ήξερε ποιες είναι οι "ιδιαιτερότητες των εκπεμπόντων", δηλαδή των ραδιοσταθμών, είναι σαφές. Ωστόσο, με ποιον τρόπο γνωρίζει ποιες είναι οι "ιδιαιτερότητες των xρηστών", δηλαδή των ακροατών, δεν καθορίζεται σαφώς.

Eίναι προφανές ότι η μοναδική ιδιαίτερότητα που θα μπορούσε να γνωρίζει η Aνεξάρτητη Aρxή είναι η "ακροαματικότητα" και αυτή επισήμως δεν υφίσταται:

1) γιατί τις μετρήσεις τις κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι κοινώς αποδεκτά από όλους τους ενδιαφερομενους,

2) και σε κάθε περίπτωση εφόσον έγινε τέτοια επιλογή δεν αναφέρεται κανένα άλλο σxετικό με τη μέτρηση στοιxείο, αναγκαίο για την αξιοπιστία της.

Π Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της "N", "στο κριτήριο της ``προγραμματικής πληρότητας'' που αναφέρεται στον 2328/95, το EΣP, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μοριοδότησης των 20, xρησιμοποίησε ως υποκριτήριο τον παράγοντα ``ακροαματικότητα'', πράγμα το οποίο είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου για την αδειοδότηση των πρώτων 20", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο κείμενο του τμήματος των πρακτικών, το οποίο αναφέρεται στην επιλογή των 8, αναγράφονται τα ακόλουθα:

"κατά τη λήψη της απόφασης, κατεβλήθη προσπάθεια να ικανοποιηθεί φάσμα κριτηρίων κατ' έμπνευση και από τα κριτήρια της ισxύουσας νομοθεσίας (2328/95) για την αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια απόφαση που να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν καλύτερα υπό τις περιστάσεις που αναφέρονται", δηλαδή το ότι είναι μεταβατικό μέτρο και υφίσταται η ανάγκη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, "την πολυφωνία, την πολυμορφία και την ιδιαίτερότητα των ενδιαφερόντων των εκπεμπόντων, όπως και των xρηστών των διαφόρων συxνοτήτων του λεκανοπεδίου Aττικής".

Aξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω κείμενο αναγράφεται με το ίδιο λεκτικό στην τρισέλιδη εισήγηση που υπέβαλε το Kλιμάκιο Pαδιοφωνίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο υπ. αρ. 6.

Σε αυτή την εισήγηση του Kλιμακίου, γίνεται αναφορά και στη λεγόμενη "δεύτερη λίστα των 8", ενώ τα πρακτικά του EΣP γράφουν ότι στο έγγραφο που θα σταλεί στον υπουργό Tύπου και MME "θα συμπεριλαμβάνονται μόνον 8 σταθμοί μετά από OMOΦΩNH απόφαση των μελών του Συμβουλίου".

Eνα επίσης σημαντικό στοιxείο, άμεσα συνδεδεμένο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και το οποίο προκύπτει σαφώς από τα πρακτικά, είναι ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του EΣP, κ. Φλογαΐτης, "ανέγνωσε το κείμενο της εισήγησης του Kλιμακίου Pαδιοφωνίας", γεγονός το οποίο έρxεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κ. Oικονομίδης στην παραίτησή του.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, όπως αναγράφεται σε άλλο σημείο των πρακτικών, "το υπουργείο Tύπου απέστειλε εγκαίρως τους υπό εξέταση φακέλους των ραδιοσταθμών" για την τρέxουσα διαγωνιστική διαδικασία των τριών νέων αδειών και, βάσει αυτών και σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρxοντα στοιxεία από τη μοριοδότηση των 20, προέκυψαν οι 8.

ΣTEΛIOΣ IΩANNOY

Aναμονή με νέες προσφυγές

MEXPI την επόμενη Δευτέρα "άφωνοι" θα παραμείνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έμειναν εκτός λίστας των 28 νομίμως λειτουργούντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ' Tμήμα του Συμβουλίου της Eπικρατείας δεν πρόκειται να εκδώσει, έως την προσεxή Δευτέρα, προσωρινές διαταγές ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, προσωρινά, οι εν λόγω ραδιοσταθμοί (όπως είxαν ζητήσει με σxετικές τους αιτήσεις).

Στο μεταξύ, άρxισαν να στέλνονται από το υπουργείο Tύπου προς τους δύο εισηγητές των σxετικών υποθέσεων (θα εκδικασθούν στις 18 Σεπτεμβρίου) στο ΣτE, Δ. Γράτσια και Hρ. Tσακόπουλο, τα αντίγραφα των πρακτικών των επίμαxων συνεδριάσεων του EΣP και των αποφάσεων για τη μοριοδότηση των 8 σταθμών.

Παράλληλα, συνεxίζεται η "βροxή" των προσφυγών στο ΣτE από κομμένους ραδιοσταθμούς (έφτασαν τις 33). Xθες, προσέφυγαν οι "Blue Sky" και "Pάδιο Aλφα" και υποστηρίζουν, όπως και οι υπόλοιποι, ότι οι αποφάσεις του υπουργού Tύπου και του EΣP είναι "παράνομες και αντισυνταγματικές".

FROM NAFTEMPORIKI:

ΣTO "MIKPOΣKOΠIO" του εισαγγελέα μπαίνουν οι καταγγελλίες του παραιτηθέντος μέλους του EΣP κ. Aριστείδη Oικονομίδη, σύμφωνα με τις οποίες η επιλογή των οκτώ από το μεταβατικό καθεστώς ραδιοφωνικών σταθμών Aττικής από την Aνεξέρτητη Aρxή ήταν "μη σύννομη".

Mε αφορμή τη σxετική επιστολή παραίτησης του κ. Oικονομίδη (αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών) που δημοσιεύθηκε στις προxθεσινές εφημερίδες, ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας πρωτοδικών κ. Iωαν. Σακελλάκος διέταξε αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Aντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των όσων υποστηρίζονται και να διερευνηθεί εάν έxει όντως παραβιαστεί η σxετική νομοθεσία που καθορίζει τα κριτήρια xορήγησης αδειών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς (ν.2328/95). Στην επιστολή του ο κ. Oικονομίδης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "κατά την επίμαxη συνεδρίαση του EΣP δεν υπήρxαν -όπως άλλωστε δεν υπάρxουν ακόμα- τα πρακτικά του κλιμακίου εξέτασης αιτήσεων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για ενημέρωσή μας, ώστε να γνωρίζουμε με ποια κριτήρια έγινε από το Kλιμάκιο αυτή η επιλογή".

Eπιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες μέxρι αργά xθες το βράδυ υπό εξέταση ήταν το ενδεxόμενο "ο κ. Oικονομίδης να στείλει επιστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα και στον πρόεδρο του EΣP, με την οποία θα εξηγούσε περαιτέρω το κείμενο της παραίτησής του".

- Δηλώσεις Pέππα για την παραίτηση Oικονομίδη

O Yπουργός Tύπου και MME κ. Δημήτρης Pέππας σxολιάζοντας την παραίτηση του κ. Oικονομίδη παρατήρησε ότι "ο κ. Oικονομίδης είxε μια άλλη άποψη την οποία υποστήριξε με την ψήφο του στη συνεδρίαση του EΣP. Διατυπώνει τις απόψεις του".

Aπαντώντας δε σε ερωτήματα για το αν δημιουργείται θέμα σxετικά με τις αποφάσεις για τις κεραίες παρέπεμψε σε αυτούς "που παίρνουν τις αποφάσεις" δηλώνοντας xαρακτηριστικά ότι "εγώ δεν συμμετείxα στη συνεδρίαση και δεν ψήφισα".

O κ. Pέππας αναφερόμενος στο κείμενο της παραίτησης του μέλους του EΣP είπε ότι όπως προκύπτει από αυτό ο κ. Oικονομίδης ήθελε "οι οκτώ σταθμοί που θα επιτραπεί να συνεxίσουν να λειτουργούν να είναι οκτώ καλούμενοι επιλαxόντες από τον πίνακα αξιολόγησης που έxει καταρτίσει το EΣP, στο πλαίσιο της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας" ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν "το Συμβούλιο έκανε αυτή την επιλογή -που θα μπορούσε να την κάνει- δεδομένου ότι εγώ είxα δεσμευθεί εκ των προτέρων να την υιοθετήσω όπως κάθε του επιλογή, οι πρακτικές συνέπειες θα ήταν ίδιες για κάποιους σταθμούς".

Σxολιάζοντας δε το ότι το παραιτηθέν μέλος του EΣP το είxε προτείνει το ΠAΣOK, ο κ. Pέππας είπε ότι "το EΣP είναι Aνεξάρτητη Aρxή. Aσφαλώς υποδεικνύονται από τα πολιτικά κόμματα -μέxρι τώρα- τα μέλη του EΣP ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι είναι εκπρόσωποι κομμάτων".

- Σύντομα η προκήρυξη και των υπόλοιπων 5 συxνοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες "μέxρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για άδεια λειτουργίας και των υπολοίπων πέντε συxνοτήτων οι οποίες προκύπτουν από τη μεταφορά του Eλληνικού".

- H Eπιτροπή Aποτίμησης Tεxνολογίας της Bουλής

Tην Πέμπτη στις 9 το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή Aποτίμησης Tεxνολογίας της Bουλής στην οποία θα κληθούν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι του Yπουργείου Mεταφορών καθώς και ο υπεύθυνος της μελέτης της EIIPA καθηγητής κ. Oυζούνογλου να παραθέσουν τις απόψεις τους για τον αριθμό των ρ/σ που είναι δυνατό να λειτουργήσουν. H επιτροπή θα διαβιβάσει τα δεδομένα στο Yπουργείο Mεταφορών με σκοπό την επανεξέταση του θέματος.

Ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, "λόγω της πολιτικής πίεσης που δέxεται ο Yπ. Mεταφορών κ. Xρήστος Bερελής ακόμα και αν αποδειxθεί ότι είναι εφικτή η λειτουργία περισσοτέρων των 28 ρ/σ θεωρείται απίθανο να δώσει άμεσα το πράσινο φως για τη λειτουργία τους". Aυτό θα συμβεί όπως ήδη έxει γράψει η "N" "αφού μεταφερθούν οι κεραίες στην Πάρνηθα" και ωστόσο όxι σε "λιγότερο από ένα μήνα" xρονικό διάστημα το οποίο θεωρείται ικανό για να "πέσουν οι τόνοι".

- Eρώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο

"Nα τοποθετηθεί το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στο κατά πόσο η πράξη της Eλληνικής Kυβέρνησης να κλείσει ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς κινείται στα όρια της Eυρωπαϊκής νομιμότητας" ζητά ο ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας κ. Kωστής Xατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή.

O κ Xατζηδάκης υπενθυμίζοντας τις παραγράφους 1 και 2 του αρ.6 της Συνθήκης της Eυρωπαϊκής Eνωσης καθώς και το άρθρο 11 της xάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης, της μετάδοσης των πληροφοριών και την ελευθερία των MME, ζητά εκτός από το προαναφερθέν να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο και την Eπιτροπή "αν προτίθεται να κάνει σxετική σύσταση στην Eλληνική Kυβέρνηση".

ΓIΩPΓOΣ ΓEPAKAPHΣ & ΣTEΛIOΣ IΩANNOY

FROM EONE.GR:

«Είχα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Ρέππα. Αυτό που κατ' αρχάς συνεννοηθήκαμε είναι να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από αρμόδιους καθηγητές Πολυτεχνείου, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Η επιτροπή θα βγάλει ένα πόρισμα για το πόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν με βάση τις συχνότητες, που είναι δυνατό να υπάρχουν».

Αυτά δήλωσε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Τύπου-ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι, όπως πιστεύει, η επιτροπή αυτή, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρώσει τις μελέτες της και θα κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο έπειτα από μια αντικειμενική και πλήρη μελέτη. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν συζήτησε με τον κ. Ρέππα για τα όσα έχουν ακολουθήσει τις προηγούμενες ημέρες μετά την παραίτηση του κ. Οικονομίδη, ο οποίος έκανε λόγο ότι εξαπατήθηκε από κάποια μέλη του Συμβουλίου Ραδοτηλεόρασης, ο κ. Εβερτ είπε τα εξής:

«Δε μπήκα σε τέτοιες λεπτομέρειες. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξα ο δημιουργός της ελεύθερης ραδιοφωνίας και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρέπει να υπάρχει πολυφωνία και πρέπει να δημιουργείται μια εικόνα στον ελληνικό λαό της πραγματικότητας: ότι και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις δεν είναι εξαρτώμενα από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη και εξουσία».

Η απάντηση του ΕΣΡ

Το κλιμάκιο ραδιοφωνίας του ΕΣΡ, στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 23 Μαρτίου, στην οποία επέλεξε τους 8 ραδιοσταθμούς επιπλέον των 20 αδειούχων στην Αττική, κατέβαλε «προσπάθεια να ικανοποιηθεί ένα φάσμα κριτηρίων κατ' έμπνευση και από τα κριτήρια της ισχύουσας νομοθεσίας για την αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η επιμονή του υπουργού Τύπου, με τις δύο επιστολές του να υποδείξει το ΕΣΡ τον μαγικό αριθμό των 8, δημιούργησε μια πιεστική κατάσταση για το Συμβούλιο και ως εκ τούτου τα μέλη δεν είχαν το χρόνο να δουν το ζήτημα όπως θα έπρεπε, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Β. Λαμπρίδης, προσθέτοντας ότι όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου και πως θα μπορούσε το θέμα να έχει λυθεί από καιρό.

Ο κ. Λαμπρίδης εξέφρασε επίσης τη βαθιά απογοήτευσή του για τα όσα συμβαίνουν μετά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το όργανο τους τελευταίους 15 μήνες για την ορθή λειτουργία του τμήματος διαφάνειας κλπ.

«Οι καταγγελίες και τα αδυσώπητα πυρά που δέχεται το ΕΣΡ ως προς το αποτέλεσμα των 8, με ενοχλούν, έστω κι αν δεν στρέφονται κατά του προσώπου μου. Είναι λυπηρό το γεγονός και δεν δίνω σε κανέναν υπαιτιότητα», τόνισε ο ίδιος.

ALSO...

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, για τον τρόπο επιλογής 8 σταθμών που έλαβαν άδειες λειτουργίας, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Αριστείδη Οικονομίδη, που παραιτήθηκε από το ΕΡΣ. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα όσων ισχυρίζεται ο κ. Οικονομίδης και να εξακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί διωκόμενα αδικήματα. Το σίριαλ, με τις εκατέρωθεν δηλώσεις, συνεχίζεται...

Σύμφωνα με πληροφορίες του eone, οι σταθμοί που πρόκειται να πάρουν προσωρινή άδεια λειτουργίας κι αυτό θα πάρει τη μορφή της απόφασης, όταν θα συνεδριάσει το ΕΡΣ, είναι ο «Λάμψη», το «Radio Gold», ο «Eva fm», ο «Πόλις», το «Radio Dee Jay», το «Δίφωνο», ο «Alpha Sport» και ο «Εν Λευκώ».

Οι δηλώσεις του κ. Οικονομίδη δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Δημήτρη Ρίζου.

«Η θέση του κ. Εβερτ, που κάλεσε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που δεν εκπέμπουν πλέον, να συνεχίσουν τις εκπομπές τους, είναι αποκαλυπτική το ότι κάποιοι δεν έχουν πολιτικό προσανατολισμό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη σχετική δήλωση του πρώην προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι «από τη μία μας καλούν να σεβαστούμε τη νομιμότητα κι από την άλλη να μην τη σεβόμαστε και να την παραβιάζουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θ. Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το όλο θέμα: «Ο κ. Δ. Ρέππας και η κυβέρνηση οφείλουν να προβληματιστούν από τις παραιτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο υπουργός Τύπου, έστω και τώρα, πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του και την περίεργη εμμονή του στη διατήρηση της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στο ραδιοφωνικό τοπίο. Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει σήμερα - και καλεί τον υπουργό Τύπου να υιοθετήσει - την πρότασή της για παράταση της νόμιμης λειτουργίας, όχι μόνο των 8 σταθμών, για τους οποίους πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά το ΕΣΡ, αλλά και των υπολοίπων, για τους οποίους, δύο από τα μέλη του ΕΣΡ, θεώρησαν ότι θα πρέπει ισοτίμως να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών, των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΣΡ - πολύ περισσότερο, αφού με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης συσταθεί ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή - οφείλει να προβεί σε ταχείες και ουσιαστικές διαδικασίες, ώστε, το αργότερο εντός τριμήνου, να προκηρυχθούν όλες οι προς διάθεση ραδιοφωνικές συχνότητες που υπολείπονται και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη λύση για την άρση του σημερινού αδιεξόδου».

 Ο υπ. Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή. Τα μέλη του έχουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το ΕΣΡ αποφάσισε ομοφώνως για τους 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούν.

Η Ν. Δ. και με τη δήλωση του εκπροσώπου της, επιβεβαιώνει ότι πράγματι δε θέτει θέμα αλλαγής του πίνακα των 28 ραδιοφωνικών σταθμών. Απλώς ζητά να διατεθούν κι άλλες συχνότητες, για να λειτουργήσουν κι άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Το θέμα αυτό, όμως, είναι τεχνικό και μόνο και σχετίζεται με την ασφάλεια των πτήσεων στο νέο διεθνές αεροδρόμιο.

Η Ν. Δ. επιχειρεί να είναι αρεστή σε όλους, χωρίς ουσιαστικά να προτείνει λύση.

Όσον αφορά την προκήρυξη των υπολοίπων διαθεσίμων συχνοτήτων, που μας ζητά να γίνει το αργότερο εντός τριμήνου, διαπιστώνουμε πως η Ν. Δ. αγνοεί και πάλι το πώς έχει το θέμα, αφού έχουμε ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώσει πως σύντομα θα γίνει νέα προκήρυξη για τη διάθεση των υπολοίπων ραδιοφωνικών συχνοτήτων, ώστε συντομότατα το σύνολο των 28 ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής να λειτουργεί με την προβλεπόμενη άδεια».

FROM EONE.GR:

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν τη Δευτέρα δώδεκα νέες προσφυγές και αιτήσεις αναστολών από εκπροσώπους ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας κατά τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις που έγιναν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και τον υπουργό Τύπου

Συγκεκριμένα, οι οκτώ προσφυγές είναι από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και οι τέσσερις από σταθμούς της συμπρωτεύουσας. Ειδικότερα προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εκπρόσωποι των εξής σταθμών της Αττικής: Alpha Sports, Polis, Ράδιο Αττική, Κρηταυγή, Aνίλα, Music, Ακμή Radioκαι Δίφωνο.

Από τη Θεσσαλονίκη προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών: Χρήμα (πρώην Ράδιο Κουφάλια), Ράδιο Ακρίτες, Ράδιο Σαφάρι 107,1 και Club.

Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, με εισηγητές τους Δ. Γρατσία και Ηρ. Τσακόπουλο.

FROM ELEYTHEROTYPIA:

RADIO DAYS 1: Κόπηκε το ρεύμα, σταμάτησαν να εκπέμπουν οι εκτός λίστας ραδιοσταθμοί, αρχίζει άραγε το αντάρτικο; Στο Αιγάλεω ξηλώθηκαν κάποια ρολόγια, αλλά η φημολογία των ημερών λέει ότι η εισαγγελέας αρνήθηκε να διατάξει επέμβαση της ΔΕΗ και της αστυνομίας στη θέση Κούκος των Πυροβολείων. Υπάρχει άλλωστε και η «νεκρή ράδιο-πόλη» των Τουρκοβουνίων, απ' όπου μπορούν να ακουστούν σε τμήμα της Αττικής οι «παράνομοι». Κι αν δεν φτάνει ούτε αυτό, μην ξεχνάμε και την Αίγινα (στους Λαζάρηδες και στην Αφαία), όπου έχουν αγορασθεί οικόπεδα και έχουν μεταφερθεί 5-6 σίδερα. Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα σενάρια ότι οι 28 μπορεί να αυξηθούν κι ένα από αυτά κάνει λόγο για παραγγελία 40 κεραιών με προορισμό το πάρκο της Πάρνηθας.

RADIO DAYS 2: Μιας και μιλάμε για Πάρνηθα, να μην ξεχνάμε ότι η ισχύς εκπομπής από το συγκεκριμένο βουνό θα είναι πολλαπλάσια εκείνης του Υμηττού. Διά του λόγου το αληθές, σε γράφημα από παλμογράφο, ο αλήστου μνήμης Top FM είχε το 1988 αφήσει πολύ πίσω σε ισχύ τα «κρατικά» ραδιόφωνα. Η καμπύλη με την υψηλότερη κορυφή ήταν η δική του...

RADIO DAYS 3: Κατά τ' άλλα, το νέο κριτήριο για την επιλογή των 8 σταθμών που θα λειτουργήσουν «προσωρινώς» και συμπλήρωσαν του «νόμιμους» 20, ήταν η επιλογή να υπάρχουν όλα τα είδη στόχευσης στο φάσμα. Εκεί χώρεσε ως «οικονομικός» σταθμός και ο «Profit» του Γιώργου Τράγκα. Παρεμπιπτόντως: Για να μετακομίσουν τα ραδιόφωνα στην Πάρνηθα, πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Τέτοια εποχή στο βουνό, το τσιμέντο θέλει 11 μέρες για να πήξει!

RADIO DAYS 4: Δεν θα σταματήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο «Εν Λευκώ»: Ετοιμάζει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μην ξεχνάμε ότι είναι δικτυωμένος με το BBC και οι Εγγλέζοι δεν έχουν καμία όρεξη να δουν κατακρημνισμένη την επένδυσή τους. Μην λησμονούμε και κάτι άλλο: Τώρα που έλειψαν από τα ερτζιανά κάποιοι ραδιοσταθμοί, μερικοί από τους «νόμιμους» καθόλου δεν φρόντισαν τη διαμόρφωση του σήματός τους: Πάνε βόλτα σχεδόν μισό Μεγαχέρτζ, δεξιά και αριστερά από την επίσημη συχνότητά τους.

FROM RADIO GOLD:

EΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ" ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ

Η επικληση αγωνιας τοσων ραδιοφωνικων σταθμων για διαφανεια και εντιμοτητα, σ' ενα ξεφραγο χωραφι γεματο ανθη του κακου, βαφτισμενα απο την εξουσια σε "ανεξαρτητες αρχες", βρηκε απηχηση στον Προϊσταμενο της Εισαγγελιας, κ. Ιωαννη Σακελλακο που διεταξε την αναμιξη της δικαιοσυνης, εκει που μια παρεουλα κομματικων διαβλητων ασχέτων δεν πιστευε καν στη λεξη, πριμοδοτωντας "ημετερους" υποδεδειγμενους απο τα κομματα η τα οικονομικα συμφεροντα των "αφεντικων" τους. Κι ενω το Ραδιοτηλεοπτικο καταρρεει (με ενδιαφερουσες καταγγελιες, οπως αυτη του κ. Οικονομιδη αλλα και οσα προφορικα εχουν καταγγειλει οι θαρραλεοι και εντιμοι της παρεας κ. Σοφια Βουλτεψη, κ. Παυλος Αλεπης) που τις ακολουθουν αμεσες παραδοχες παρανομιας, οπως αυτες που εκανε στην τηλεοραση του Alpha ο κ. Κουλουρης. Αυτο που αναρωτιεται κανεις ειναι γιατι ο "διαχωρισας" τη θεση του προεδρος του Ραδιοτηλεοπτικου, δεν παραιτειται. Να πιστεψουμε τον Δημητρη Ριζο που γραφει οτι ειναι ο παχουλος μισθος (2.5 εκ το μηνα); Και γιατι η Ν.Δ. που τωρα θελει να το παιξει αμετοχη (αφου "βολεψε" τον Profit και τον "Ρυθμο" των αγαπητων και εις εμας κ. Τραγκα και Κυριακου) δεν "αποσυρει" τους δοτους εκπροσωπους της;

Αναμεινατε στο ραδιοφωνο σας, κι ας ειναι αδεια η συχνοτητα μας. Οσο ο κ. Κωστας Σημιτης μας στελνει επιστολη-φορμα (που θα την εχουν λαβει κι αλλοι) λεγοντας μας οτι μας εκλεισε για το καλο του Κρατους (την ιδια καραμελλα που πιπιλανε με αηδιαστικη επαναληπτικοτητα τα κολληταρια του), το Συμβουλιο της Επικρατειας ετοιμαζεται να εκδικασει τις προσφυγες μας. Και, δυστυχως για τους αδιστακτους εξουσιαστες μας, η κατασταση θυμιζει Σκυλα και Χαρυβδη. Απο τη μια η εισαγγελικη επεμβαση, απο την αλλη το ΣτΕ. Καπου εκει αναμεσα, και με την επιτροπη της Βουλης να (επιτελους) σκοπευει να κρατησει το ραντεβου της με την ιστορια αυριο, θα βρεθει η αληθεια, πολλοι μπορει να πανε φυλακη, κι αλλοι που δεν θα πανε επειδη εχουν ασυλια, θα μεινουν στη μνημη, οχι των ραδιοφωνων, αλλα των ακροατων τους σαν "Ηρωδηδες των FM". Γελαει καλα οποιος γελαει τελευταιος!

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΕΣΡ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Eκθετους σε παρανομιες και διαπλοκη, αφηνει τα μελη του ΕΣΡ και την Κυβερνηση η παραιτηση Οικονομιδη, της οποιας το κειμενο ειναι μεν κεραυνος, αλλα οχι "εν αιθρια", δεδομενου οτι η θυελλα πανω απο την δηθεν "ανεξαρτητη" αρχη, εχει ξεσπασει απο τη μερα που η "ανεξαρτητη" αυτη αρχη εκλεισε πραξικοπηματικα το 63% της ραδιοφωνικης ακροαματικοτητος στην Αττικη.

"Με εξαπατησε ο κ. Φλογαϊτης" καταγγελει ο κ. Οικονομιδης, ενω ουτε ο προεδρος, ουτε ο κατηγορηθεις για απατη αντιπροεδρος εχουν εκδηλωσει τη στοιχειωδη ευαισθησια να παραιτηθουν. Το γεγονος ειναι πως οι βαρυτατες κατηγοριες θα προκαλεσουν την επεμβαση εισαγγελεως, αφου του ΕΣΡ ψευδως ισχυριστηκε οτι "μελετησε ενδελεχως τεχνικα στοιχεια των φακελλων, προκειμενου να δωσει αδεια προσωρινης παραμονης σε 8 σταθμους που δεν... ενοχλουσαν τις ραδιοσυχνοτητες".

Αναστατη η ραδιοφωνικη κοινοτητα που επι μια εβδομαδα ακουγε ψεύδη, υπο τυπον επισημων δηλωσεων. Αναμενεται με ιδιαιτερο ενδιαφερον η αντιδραση Ρεππα στην αποκαλυψη Οικονομιδη και δεν υπαρχει πλεον καμια αμφιβολια για τη διαπλοκη και την απατη για την οποια επι μια εβδομαδα, εφημεριδες και τηλεοπτικα και ραδιοφωνικα δικτυα, κατηγορουσαν το ΕΣΡ, οπως δεν υπαρχει καμια αμφιβολια πως το ΕΣΡ εχει ηδη καταρρευσει και οτι η Κυβερνηση θα προχωρησει στην αμεση επανασυσταση του. Εκτος και αν περιμενει την ολοκληρωση της διαδικασιας του νεου Συνταγματος, που προβλεπει και Ραδιοτηλεοπτικο με νεα μορφη και νεο τροπο εκλογης.

 Το πληρες κειμενο της επιστολης-βομβα που αναστατωσε χτες βραδυ την Κυβερνηση, εχει ως εξης:

 Αγαπητε μου κυριε Προεδρε,

Αναφορικα προς το θεμα που ανεκυψε εξ αφορμης της γνωμοδοτησεως του Συμβουλιου μας προς τον Υπουργο κ. Ρεππα για τη, χωρις αδεια, ολιγομηνη, παραταση λειτουργιας ορισμενων ραδιοφωνικων σταθμων, επιθυμω να σας εκθεσω τα ακολουθα:

Κατα τη συνεδριαση του Συμβουλιου μας της 23ης Μαρτιου 2001 ο προεδρευων καθηγητης κ. Φλογαϊτης μας ενημερωσε οτι το συνελθον την προτεραια , επισης υπο την προεδρια του, "κλιμακιο εξετασης αιτησεων ραδιοτηλεοπτικων σταθμων" κατοπιν επιπονου και ενδελεχους ελεγχου ολων των τεχνολογικων κλ. δεδομενων ειχε καταληξει στον καθορισμο των 8 σταθμων που κατα τις εκτιμησεις του κλιμακιου θα ηταν δυνατον χωρις να αδειοδοτηθουν να συνεχισουν την λειτουργια τους για ενα σχετικα μικρο χρονικο διαστημα δεδομενου οτι εκ της λειτουργιας των σταθμων αυτων, δεν θα εδημιουργουντο προβληματα για την ασφαλη λειτουργια του νεου αεροδρομιου.

Σημειωτεον οτι κατα τη συνεδριαση του Συμβουλιου μας δεν υπηρχαν -οπως αλλωστε δεν υπαρχουν μεχρι τουδε - τα πρακτικα του κλιμακιου για ενημερωση μας ως προς το σκεπτικο της αποφασεως του, ωστε να γνωριζουμε επακριβως βασει ποιων κριτηριων ειχε γινει απο το κλιμακιο αυτη η επιλογη.

Κατοπιν τουτου ελαβα το λογο και εξεθεσα στο Συμβουλιο την αποψη -την οποια, ως πληροφορουμαι , συμμεριζεσθε και εσεις- οτι θα επρεπε, τηρουμενης της σειρας προτεραιοτητας στον πινακα μοριοδοτησεως που υστερα απο μακροχρονιες ερευνες και συζητησεις αλλα και προηγουμενη ακροαση των ενδιαφερομενων ειχε καταρτησει το Συμβουλιο μας με βαση τα κριτηρια που προεβλεπε ο νομος να επιλεγουν αποκλειστικα και μονον οι αμεσως επομενοι των 20 σταθμων που προκειται να αδειοδοτηθουν.

Επισης τονισα οτι σε περιπτωση ανατροπης αυτης της σειρας προτεραιοτητος, θα παρεβιαζετο ο νομος, αλλα και στοιχειωδεις κανονες δεοντολογιας, οπως και το συνταγματικο δικαιωμα των θιγομενων να τυχουν ακροασεως και οτι, κατω απο τετοιες συνθηκες, ισως ετειθετο θεμα παραβασεως καθηκοντος εκ μερους των μελων του Συμβουλιου μας.

Της δηλωσεως μου αυτης επακολουθησε συζητηση κατα την οποια προεκυψε το συμπερασμα οτι, επειδη δεν επροκειτο περι νεας μοριοδοτησεως και αδειοδοτησεως, αλλα περι απλης παρατασεως λειτουργιας για λιγο χρονικο διαστημα ορισμενων σταθμων που δεν θα παρεμποδιζαν την ασφαλη λειτουργια των αερογραμμων και ετσι αυτοι ειχαν επιλεγει αποκλειστικα και μονο βασει τεχνολογικων κριτηριων τα οποια προφανως ειχαν ερευνηθει απο τα αρμοδια κλιμακια του Συμβουλιου.

Επειδη αγαπητε μου κυριε Προεδρε, το ολο θεμα ειναι εξαιρετικα λεπτο και κατ΄ εξοχην ηθικης ταξεως και θεωρω οτι η ανατροπη της σειρας προτεριαοτητος του πινακα μοριοδοτησεως θα εδικαιολογειτο αποκλειστικα και μονον βασει τεχνολογικων κριτηριων, διαφορετικα αποτελει καταφωρη παραβιαση θεμελειωδων κανονων του δικαιου αλλα και ηθικων και δεοντολογικων αρχων.

Επειδη μεχρι και σημερα δεν ετεθησαν υποψιν μου τα πρακτικα συνεδριασεως του κλιμακιου οπου συνεδριασε στις 22.03.2001 ωστε να γνωριζω εαν και κατα ποσο η επιλογη των σταθμων εγενετο πραγματι με με μοναδικο κριτηριο τα τεχνολιγικα δεδομενα, που εκ των πραγματων, καθιστουσαν μονοσημαντη την επιλογη αυτη εκ μερους του κλιμακιου και κατ΄επεκταση του Συμβουλιου μας.

Επειδη, παρα τις εντονες αλλα και ευλογες διαμαρτυριες εκ μερους των σταθμων που δεν επελεγησαν αν και προηγουντο των επιλεγεντων στη σειρα μοριοδοτησεως μεχρι και σημερα δεν εδοθη σαφης και πειστικη εξηγηση ως προς τα τεχνολογικα κριτηρια που καθιστουσαν μονοσημαντη την εκτος σειρας προτεραιοτητας επιλογη των 8 σταθμων, θεωρω πλεον οτι η επιλογη αυτη ειναι μη συννομη και κατοπιν τουτου αισθανομαι την υποχρεωση εκ λογων ευθιξιας, να υποβαλω, μετα λυπης μου,την παραιτηση μου.

From Kanali 2000 FM (92.9):

VIOLATION OF BROADCASTING HUMAN RIGHTS IN GREECE 

Once again the human rights and more specifically, the religious human rights in Greece were violated. The Greek Government ensured through legislation that full operating permits be granted to three radio stations of the Orthodox Church in Greece, whereas, since it does not recognise the Evagelical Churches as being legal entities , simultaneusly and indirectly imposed on them to form a commercial enterprise on the basis of whitch their “CHANNEL 2000” might be allowed to operate.

The Greek Government tried twice in the past to shut down this radio station  claiming that it   interferes in the safe operation of the Greek Aviation Authority , but it failed since the local courts declared innocent the rensponsible officials of the station. Very recently , the President of the Greek Pilots Association announced publicly that the pilots never compleined in the past about any interference in the operating radio frequencies of the Greek Civil Aviation Authority.

At the end, the Minister of Press, through personal order and without satisfying any legal prerequisite, discontinued the operation of  “CHANNEL 2000”, thus depriving the Greek Protestants of their religious right to listen to their own radio station.

ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ 95,1
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ 95,1 είναι ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας που δημιουργήθηκε το 1987 με την επωνυμία «Α! ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» και που είχε όμως πίσω του μια  ιστορία  η οποία ξεκινούσε το ...1967! Τότε δηλαδή που οι σημερινοί του συντελεστές Ηλίας Ραδαίος και Μάκης Μαλαμάς, γνώριζαν θα λέγαμε, σε ολόκληρη την Ελλάδα τη δυναμική της ελεύθερης ραδιοφωνίας! Αυτό το δίδυμο, μαζί με άλλους 598(!) ερασιτέχνες ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ίδρυσαν το 1983 το «Σύλλογο των Ερασιτεχνών», που υπήρξε προπομπός της μετέπειτα επίσημης ιδιωτικής ραδιοφωνίας, μέσω της «Α! Πανελλήνιας Διάσκεψης Ραδιοφωνικών Παραγωγών».

          Πρόθεσή του να περάσει το μήνυμα: «Το σωστό και αυθόρμητο ραδιόφωνο εξακολουθεί να υπάρχει». Στόχος τους, «ν’αποδείξουν» εκείνο που υποστήριζε ο Μπρεχτ. Ότι δηλαδή, «κανένας δεν έχει καταλάβει τη δύναμη που κρύβει το ραδιόφωνο».

            Μετα λοιπόν, από 14 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία ο αγαπημένος σας σταθμός, σας κρατούσε συντροφιά με τα τραγούδια του, 24 ώρες το 24ωρο, είμαστε αναγκασμένοι να σιωπούμε κάτω από συνθήκες που δημιουργήθηκαν κατόπιν αυθαίρετων διαδικασιών με αδιαφανή κριτήρια.

          Η αγανάκτησή μας μετατρέπεται σε φωνή διαμαρτυρίας, ενώνεται και με τις φωνές όλων αυτών που έχουν «φιμωθεί», και δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ξαναεκπέμψει και ο τελευταίος ραδιοφωνικός σταθμός που σίγασε την Τρίτη το βράδυ με αυθαίρετες και φασιστικές κινήσεις.

          Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι ραδιοφωνικοί σταθμοί που αγαπάτε, θα είμαστε κοντά σας για να συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη και πάθος και να ξαναγίνουμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι απο την καθημερινή σας ζωή.

                    Τέλος, νοιώθουμε την ανάγκη, να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μάχονται στο πλευρό μας και ιδιαίτερα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha News 98,7 & ΣΚΑΙ 100,4, τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA και Blue Sky, καθώς και όλους εσάς που δίνεται τη δική σας μάχη μέσω του κυβερνοχώρου και ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο Μπούκουρη δημιουργό του site www.radio-gr.com. Ευχαριστούμε επίσης και όλους τους ανώνυμους ακροατές για τη συνεχή και τόσο συγκινητική συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.

 ΗΛΙΑΣ ΡΑΔΑΙΟΣ
Γενικός Διευθυντής ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ 95,1

Κυριακή 1η Απριλίου 2001

Μάρτιος 2001. Στην αρχή της νέας χιλιετίας κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν μαθήματα «δημοκρατίας». Άνθρωποι που ουδέποτε είχαν την οποιαδήποτε σχέση με το ραδιόφωνο, αποφασίζουν τώρα ότι κάποιοι πρέπει να κλείσουν αλλά ακόμη χειρότερα, και το ποιοι είναι αυτοί που «πρέπει» να μείνουν στη μπάντα των fm, αφήνοντας απ’έξω ανθρώπους που πολλά χρόνια πριν ρισκάρισαν ακόμη και την προσωπική τους ελευθερία για να υποστηρίξουν τις ιδέες τους για το ελεύθερο ραδιόφωνο.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους, ένας από τους πρωτοπόρους και ιδρυτές της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, είναι ο Ηλίας «Έλληνας», κατά κόσμον Ηλίας Ραδαίος, που η πορεία του στο ραδιόφωνο ξεκινάει από το 1967 (!)

Από τότε, πέρασαν χρόνια γεμάτα αμέτρητους αγώνες και χιλιάδες ώρες «ριψοκίνδυνων» εκπομπών. Βλέπετε, αυτοί οι άνθρωποι δε δίστασαν ποτέ μπροστά στο ρομαντισμό και στα όνειρά τους για ελεύθερη ραδιοφωνία, να ρισκάρουν σε καθημερινή βάση ακόμα και την προσωπική τους ελευθερία. Έτσι λοιπόν, ο Ηλίας «Έλληνας» μαζί με δεκάδες άλλους ρομαντικούς ραδιοερασιτέχνες, έφτασαν στη χρονιά του 1983 όπου ιδρύουν το «Σύλλογο των Ραδιοερασιτεχνών» - με πρόεδρο τον Ηλία «Έλληνα» - που υπήρξε προπομπός της μετέπειτα επίσημης ιδιωτικής ραδιοφωνίας, μέσω της «Α! Πανελλήνιας Διάσκεψης Ραδιοφωνικών Παραγωγών».

Το 1987 ιδρύεται το «Α! Ερασιτεχνικό Πρόγραμμα» (το σημερινό Ράδιο Ένα 95,1) με σκοπό μέσα από αυτό να εκφραστούν και επίσημα όλοι οι μέχρι πρότινος ραδιοερασιτέχνες. Από τους πρώτους σταθμούς που ξεκίνησαν και επίσημα (με άδεια) το νέο κύκλο ζωής τους, ήταν το «Α! Ερασιτεχνικό Πρόγραμμα», και μάλιστα με Προεδρική άδεια, το 1989.

Από τότε το «Α! Ερασιτεχνικό Πρόγραμμα» - σήμερα Ράδιο Ένα – δε σταμάτησε ούτε μια μέρα να υποστηρίζει το ελεύθερο ραδιόφωνο. Απεναντίας, ήταν αυτό που έμεινε πιστό και δεν παρέκλινε από τις αρχές και τα ιδανικά των ανθρώπων που το δημιούργησαν.

Ο Ηλίας Ραδαίος και το ραδιόφωνο που δημιούργησε, ποτέ δεν εξυπηρέτησαν κανενός είδους πολιτικό συμφέρον αλλά ούτε νοίκιασαν ή πούλησαν τη φωνή του μικροφώνου τους σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου με διάφορες αλχημείες και αδιαφανείς και ύποπτες μεθοδεύσεις κάποιοι «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στη μεγάλη ιστορία τόσο του σταθμού μας όσο και του ίδιου Ηλία Ραδαίου. Δεν αναγνωρίζουν την πολυετή ύπαρξή τους και την προσφορά τους τόσο στην ελεύθερη ραδιοφωνία, όσο και στην ίδια την κοινωνία μας.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους αρμόδιους στο να μας παραδώσουν μαθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου και να διαμορφώνουν την κατάσταση στο σύγχρονο ελληνικό ραδιόφωνο, από την άλλη όλοι εμείς έχουμε διαφορετική άποψη...

Καλό θα ήταν πρώτα να διδαχτούν και να σεβαστούν την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου. Λίγα άτομα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να τους διδάξουν και αναμφισβήτητα ένα από αυτά είναι ο Ηλίας «Έλληνας».

Ποτέ δε θα σταματήσουμε να είμαστε οι ρομαντικοί του ραδιοφώνου. Αν αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι το «επαγγελματικό ραδιόφωνο», εμείς προτιμάμε να είμαστε «οι ερασιτέχνες», «οι εραστές της τέχνης».

Δε θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε για το ανεξάρτητο και ελεύθερο ραδιόφωνο, γιατί ποτέ δε μετανοιώσαμε γι’αυτά που δε κάναμε. Αντιθέτως, είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί ό,τι κάναμε το κάναμε με αξιοπρέπεια και γι’αυτό μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε αν κάναμε λάθος γι’αυτήν την επιλογή μας.

Συνεχίζουμε για ένα ελεύθερο ραδιόφωνο...

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μάχεστε στο πλάι μας. Ο αγώνας και τα όνειρά μας σύντομα θα δικαιωθούν.

ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (FROM RADIO GOLD)
"Χακερς" τους μπηκαν στο site μας, εσβυσαν τη σελιδα που εξεθετε διεθνως το πραξικοπημα Ρεππα-Βερελή και "κλειδωσαν" το προγραμμα για να μην μπορουμε να το επαναφερουμε. Προκειται για γελοιοτητες πρωτου μεγεθους, αφου το κειμενο που τους ενοχλησε εχει ηδη σταλει σε 22,000 παραληπτες / media σε ολο τον κοσμο.
Ο Ρεππας αντεπιτιθεται: Με αφορμη την καλη πρωτοβουλια του Sky να φιλοξενησει για μια ωρα τη φορα, τους ανθρωπους των λουκετωμενων ραδιοφωνων, ο Υπουργος Τυπου ρωταει το (διατρητο) Ραδιοτηλεοπτικο (που κατηγορειται για συναλλαγη) αν αυτο που εκανε το Sky ειναι συνχρησία και πρεπει να του αφαιρεθει η αδεια! Ρε, σεις, "υπουργος", δεν σημαινει "υπηρετης" του λαου;
Η Κυβερνηση πανικοβλητη, κανει σπασμωδικες κινησεις. Κι οχι μονο. Το αλαλουμ συνεχιζεται απροβλεπτα: Στο ραδιοφωνο που εχουν κλεισει, το Radio Gold, η Βουλη των Ελληνων με σημερινη επιστολη της ζηταει να φιλοξενησουμε παιδια απο τη Θρακη που θελουν να δουν πώς γινεται το καλο ραδιοφωνο!
Οι "λουκετωμενοι" σταθμοι, λοιπον, απαντουν στην παραφροσυνη με μουσικη κι ετοιμαζουν για την αλλη βδομαδα μια τεραστια συναυλια διαμαρτυριας που θα μαζεψει τουλαχιστον ενα εκατομμυριο ανθρωπους. Ετοιμαστειτε να φωναξετε "οχι" στη βια εναντιον των media.


H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ. ΤΟ RADIO GOLD ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ «ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ» ΑΔΕΙΕΣ.

ΤΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΥΧΩΝ ΨΕΥΔΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Η ενημερωση που παιρνετε απο τα τηλεοπτικα δικτυα ειναι απολυτως μηδενικη. Το θεμα εχει αγνοηθει πληρως απο τον Αntenna. Γιατι το συγκροτημα του Antenna ειναι ο βασικος στοχος παρανομιας της Κυβερνησης για να πριμοδοτησει το ραδιοφωνο «Ρυθμος», ιδιοκτησιας του συγκροτηματος.

Η ενημερωση σας απο την τηλεοραση, βασιζεται μονο στον τηλεοπτικο σταθμο Alpha, στο ραδιοφωνο Alpha News και (μπραβο του) στον Sky. Αναρωτιομαστε τι θα γινοταν αν δεν υπηρχαν δυο ραδιοφωνα του Alpha μεσα στους «κομμενους»; Η συνωμοσια της σιωπης θα ειχε πετυχει απολυτα και οι παρανομιες της Κυβερνησης θα ειχαν συγκαλυφθει πληρως.


Οι Υπουργοι ψευδονται και διαψευδονται. Βερελης στον Alpha: «Δεν εχω ιδεα για αποφασεις που απαγορευαν τη λειτουργια του «Ρυθμου». Κι ομως, ο υφυπουργος του την ειχε υπογραψει 8 μηνες πριν!

Ρεππας στο Νικο Ευαγγελατο του Alpha: «Δεν εχω καμια αναμιξη, το ΕΡΣ τα εκανε ολα». Κι ομως, ο Παυλος Αλεπης τον καταγγελει για αφορητη πιεση να «περασει» οκτω σταθμους παρανομα.


Γ.Γ. του Υπουργειου Τυπου (his master's voice): «Στη Νεα Υορκη υπαρχουν μονο 15 ταθμοι στα FM». Ψευδεται, οπως κι οι αλλοι.
Η Ν. Υορκη εχει 42 σταθμους, το Λος Αντζελες 45.

Στην Αττικη η μπαντα, χωρις κινδυνους, μπορει να χωρεσει 58 λενε οι ειδικοι.


Συνωμοσια ΕΡΤ και Υπουργειου Μεταφορων για να δοθουν μονο 28 αδειες ενω τουλαχιστον 40 ειναι ελευθερες. Η ΕΡΤ κραταει για λογαριασμο της 13 συχνοτητες ενω χρειαζεται μονο 6.

Η Κυβερνηση ψευδεται για την «ασφαλεια των πτησεων». Οι παρεμβολες ειναι θεμα εντασης των πομπων και κατεθυνσης των κεραιων. Ελλειπεις οι μελετες των δηθεν «ειδικων», κατα παραγγελια της ΥΠΑ και της ΕΡΤ εγιναν.
Γιατι πριμοδοτηθηκαν σταθμοι που σχεδον δεν υπαρχουν; Ενοχη και η Νεα Δημοκρατια που «παζαρεψε» σκληρα με Ρεππα να μπουν στην παρανομη λιστα ο «Ρυθμος» του Αντεννα και το Profit του Τραγκα. «Βαλε μου αυτους τους δυο για να μην κανω φασαρια». Και εγενετο.
Δεν ανοιξαν καν τους φακελλους. «Δεν ειχαν καν Ποθεν Εσχες» λεει ο Παυλος Αλεπης χωρις να αποκαλυψει το ονομα του Planet (συγκροτημα Ανδρουλιδακη, που επισης κρατα το στοματακι του τελειως κλειστο για το μεγαλο θεμα).

Δεν εχουν υπογραφει τα πρακτικα, παρανομη η εκτελεση της αποφασης. «Ειναι στο εξωτερικο» τα μελη του ΕΡΣ, αφαντα τα μελη που εκπροσωπουν την Ν.Δ. Πιεσεις στην αξιωματικη αντιπολιτευση να μην υπογραψει τα πρακτικα του αισχους.

Θεμα διαπλοκης κομματων, Κυβερνησης και επιχειρηματιων το ολο θεμα. Βρωμικα παιχνιδια, εις βαρος των «μοναχικων λυκων» που δεν εχουν «πλατες» τα μεγαλα συγκροτηματα και ισχυρα πολιτικα «κοννέ».


Μικροψυχιες απο ραδιοφωνα που πηραν αδεια παραμονης την τελευταια στιγμη. Ανεγκεφαλη παραγωγος μιλαει για «μικρα ραδιοφωνα που βγηκαν στη ζητιανια», τη στιγμη που το αφεντικο της ειχε βγει στη ζητιανια με τις πολιτικες του γνωριμιες, μια βδομαδα πριν. Και η ζητιανια απεδωσε – η ανεγκεφαλη παραγωγος εχει ακομη το δικαιωμα να ειναι στον αερα και να χλευαζει τους «κομμενους».

Το παραμυθι της «ασφαλειας των πτησεων» καταρριπτεται. Αυτη τη στιγμη, 27 σταθμοι εκπεμπουν σε ΑΛΛΕΣ απο τις καθορισμενες συχνοτητες και με ενταση 20-30 ΚW χωρις να εχει κανενα προβλημα το νεο αεροδρομιο.

Στο Συμβουλιο Επικρατειας ολες οι ελπιδες για την αποκαλυψη της παρανομιας της Κυβερνησης.

Λαμπριδης (Προεδρος του ΕΡΣ): Ο Planet (που μπηκε στους 8) δεν ειχε καν «Ποθεν Εσχες» και δεν ειχε καν μοριοδοτηθει. Φαιδρη τηλεφωνικη συνομιλια Λαμπριδη (στην τηλεοραση του Alpha) με τη Σοφια Βουλτεψη: «Σοφια, ελα να υπογραψεις τα πρακτικα, θα ειμαι και αυριο εδω». Αυτο σημαινει οργανωση του ΕΡΣ!

Ποιοι ειναι οι ανθρωποι που αποφασιζουν τι θ' ακουσετε και τι θα δειτε; Σε λιγο, τα προφιλ και οι φωτογραφιες των μελων του ΕΡΣ που δεν ειναι και τοσο...ανεξαρτητη αρχη, οσο τη θελει το Συνταγμα. Το καθε κομμα παιζει τα δικα του παιχνιδια, υποστηριζοντας προσκειμενους επιχειρηματιες. Γι αυτο λουφαζει σαν κοττα η Ν.Δ. και δεν λεει λεξη το ΣΥΝ.


Μοριοδοτηση: Κι αυτη με αμαρτιες, αν οχι παρανομιες. Το ΕΡΣ δεν ακουει ραδιοφωνο, απλως διαβαζει χαρτια. Αλλιως θα ειχε ο ανυπαρκτος σταθμος «Επικοινωνια» αδεια ενω δεν λειτουργει; Θα ειχε ο «Ξενιος» που ειναι «ραδιοφωνο-φαντασμα» ενω δεν εχει ο «Λαμψη» που εχει 11% της ακροαματικοτητος;

Η νεολαια λεει «οχι» στο φασισμο της διαπλεκομενης Κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ: Συναυλια-διαμαρτυριας Βασιλη Παπακωσταντινου για τον νεανικο σουπερ-σταθμο «Ατλαντις». Η νεολαια και το ραδιοφωνο της, στοχος λογοκρισιας του ΠΑΣΟΚ.

Πρωϊνο στον Alpha: Αξιολυπητος ο transit βουλευτης Κοντογιαννοπουλος, που «εγλυψε» τα νεα του αφεντικα αγνοωντας την αληθεια. Ο Καρατζαφερης καταγγελει ονομαστικα για το «παζαρι» που εβαλε στη λιστα των Οκτω Planet, Profit, Σφαιρα, Ρυθμος. «Να ερθουν να με διαψευσουν εκεινοι που θιγονται». Ρεππας: «Θα μου περασετε το «Σφαιρα» και τον Planet και περαστε ολους τους αλλους που θελετε. «Εγω θελω τον Τραγκα και τον Profit» ειπε η Ν.Δ. Καρατζαφερης: «Ο Αντιπροεδρος του ΕΡΣ ειναι κολλητος του Προκοπη Παυλοπουλου, να τα συγκοινωνουντα δοχεια». Ντροπη σε ολους

Αναμεινατε στο ραδιοφωνο σας, κι ας ειναι νεκρες οι συχνοτητες που σας εκαναν τη ζωη σας καλυτερη. Η Κυβερνηση θελει να ακουτε μονο τα ραδιοφωνα που ελεγχει. Η συνωμοσια ειναι για να κρατα ο Ρεππας ομηρους εκεινους που «περασαν» με χαρες.

THE GREEK GOVERNMENT IS LYING OUTRIGHT

Radio stations which represent the 63% of Greek independent radio, remain silenced. Here's what's happening:

Minister of Press and Media D. Reppas is lying .
(Outright lies in a long, boring and repetitious interview to Alpha TV. His pathetic attempt to disguise the unlawful dealings with the
Opposition Party in “selling out” temporary stay permits under the
table.

Minister of Transportation Verelis is lying .
(Outright lies in a boring and obnoxious interview to Alpha TV. His vice Minister claims falsely that New York only has 15 FM stations)

Prime Minister Simitis is keeping silent.
(And so are the main TV networks which are controlled by him. Guilty for treason of journalistic ethics are Antenna and Mega)

Their socialist comrades are upset and embarrassed.
(Many of them are taking action in the Parliament, special tech committee convenes to re-examine frequency issue)

The National Radio And Television Council is breaking up

(Its President and two of its members accuse Reppas. “He pressured us in doing what he wanted”)

At least 8 radio stations go to court, sue Ministers.

(The country's Superior Court to act fast. Hearings and decisions expected by next week)

International uproar for the incident
(European partners condemn the Simitis government)

ANNOUNCEMENT FROM SOK FM 104.8

ΠΡΟΣ : ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ - Θέμα : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΕΛΟΣ….ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΚΡΟΑΣΗ

Αγαπητοί φίλοι,

Σας θυμίζουμε ότι στην πρώτη προκύρηξη το Υπουργείο Μεταφορών είχε ζητήσει να αδειοθετηθούν 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι θα μετέδιδαν το πρόγραμμα τους από συγκεκριμένες συχνότητες και μόνο σε αυτές, οι οποίες προέκυπταν σύμφωνα με τις τεχνικές μελέτες σε αρμονία με το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Σήμερα λειτουργούν 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε διαφορετικές συχνότητες, με εξαίρεση την συχνότητα του Αθήνα 9,84, από αυτές που είχαν προκυρηχθεί και με ισχύ άνω των 15 ΚW, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του αεροδρομίου, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και ίδιοι.

Επίσης, σταθμοί όπως ο Planet, o Ciao, o Love ήταν εκτός μοριοδότησης των 51 και μπήκαν από το “παράθυρο” στους 8. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μοναδικά μουσικά ραδιόφωνα που έμειναν στην μπάντα των FM στηρίζονται από δισκογραφικές εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους όμιλους “ Sfera – Nitro Music” “Ciao – Alpha Records” “Ρυθμός – ANT1 Music”.

Επίσης ένα ακόμα θέμα είναι ότι οι επιχειρηματίες στα περισσότερα ραδιόφωνα που έκλεισαν είχαν ως αποκλειστικό επάγγελμα το ραδιόφωνο. Κατείχαν στα χέρια τους, νόμιμα, υγιές επιχειρήσεις, πλήρωναν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους, ( εφορία, ΤΕΒΕ , ΙΚΑ, ΑΕΠΙ ), απασχόλουσαν προσωπικό είτε με συμβάσεις είτε ως εξωτερικούς συνεργάτες και δεν επιχορηγήθηκαν ποτε. Επένδυσαν τα χρηματά τους αλλά πάνω από όλα είχαν και έχουν επενδύσει την ζωή τους.

Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί, αντιμετωπίζουν τον κίδυνο της οικονομικής καταστροφής καθώς υπήρχαν συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες και γενικότερα ανοίγματα στην αγορά που δυστηχώς τα ραδιόφωνα αυτά αδυνατούν να καλύψουν.

Είναι γνωστό πλέον οτι η διαφημιστική πίτα γύρω στα 7 δις, θα διατείθεται στους 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς που σύμφωνα με τους "αρμόδιους", μόνο αυτοί μπορούν να εκπέμπουν, καθώς επίσης φημολογείται οτι τα ραδιόφωνα που θα λειτουργούν εν όψει ολυμπιάδας θα επιχορηγηθούν με ουκ ολίγα εκατομμύρια. Οι μάσκες σιγά σιγά πέφτουν και ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει οτι οι προφάσεις της κυβέρνησης δεν ευσταθούν.

Επίπλεον, υπάρχουν ραδιόφωνα που μεταδίδουν το πρόγραμμα τους από διπλές ή και ακόμα τριπλές συχνότητες με σαφή παραβίαση οποιασδήποτε νόμιμότητος. Συχνότητες μάλιστα, τις οποίες και διαφημίζουν.Τα ερωτήματα είναι πολλά. Η εντολή που δώθηκε ήταν να λειτουργούν 28 πομποί και όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει το πρόγραμμα του, σε διαφορετική συχνότητα, απο τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού του καναλιού, ενώ το υπουργείο Τύπου είχε στείλει σαφή εντολή με την οποία απαγόρευε την τροφοδότηση ρεύματος ραδιοφωνικού σταθμού απο τηλεοπτικό. 

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι αν ελευθερωθούν οι συχνότητες αυτές υπάρχει χώρος για τουλάχιστον ακόμα 10 ραδιόφωνα. Το θέμα όμως είναι ότι η ελεύθερη ραδιοφωνία δεν έχει βάση τους αριθμούς 28 ή 35 ή 45 αλλά την πολυφωνία των μέσων.

Σας τα αναφέρω στον παρακάτω πίνακα :

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΥΡΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ 1 ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ 2
ΜΕΛΩΔΙΑ 100 103,3
SKY 100,4 100,7
FLASH 96,1 93,05 95,9
ΑΝΤ1 97,1 102,9
LOVE 99 101,5
GALAXY 92,1 91,9

                     Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                             Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                             Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                             Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                             Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                             Με την ευχή ότι όλα τα ραδιόφωνα θα λειτουργούν ξανά....                            

                       Καρτελιάς Νίκος
                      Δ/ντης ΣΟΚ FM 104.8

P.S.
H μουσική διαμαρτυρία, δεν είναι πρωτοβουλία μόνο των 8 ραδιοφωνικών σταθμών που αναφέρεται αλλά όλων των ραδιοφωνικλων σταθμών. Τα ραδιόφωνα που έβαλαν λουκέτο δεν ειναι 7-8 αλλά 66.
 

NEWS FROM EONE.GR:

Έπεσε δουλειά στο ΣτΕ...

Κοινή προσφυγή και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, με την οποία ζητούν να μη μεταφερθούν οι κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό, στη θέση «Αέρα» της Πάρνηθας, κατέθεσαν εκπρόσωποι του Δήμου Αχαρνών και της Κοινότητας Θρακομακεδόνων. Οι δύο ΟΤΑ, στην προσφυγή τους, επισημαίνουν ότι αναρμοδίως ανακλήθηκε η νομαρχιακή απόφαση με την οποία έγινε δεκτό το αίτημά τους για ανάκληση της σχετικής άδειας της Πολεοδομίας Παλλήνης, με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα. `Αλλοι πέντε σταθμοί, που δεν έχουν άδεια, προσέφυγαν, επίσης, στο ΣτΕ. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο σίριαλ δεν έχει τέλος...

 Οι εκπρόσωποι, λοιπόν, χαρακτηρίζουν παράνομη την εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει: α) έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, β) έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας μελέτης ραδιοεκπομπών του πάρκου κεραιών,
γ) μελέτη της ΕΕΑΕ εκπεμπομένων ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών για κάθε κεραία που πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Αέρα» της Πάρνηθας, η οποία λαμβάνει υπόψη της και την επιβάρυνση από τις άλλες κεραίες του πάρκου, δ) γνώμη του Οργανισμού της Αθήνας, ε) χωροταξική προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία. Επίσης αναφέρουν ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης της Πολεοδομίας, άδεια του Δασαρχείου Πάρνηθας.

Η συζήτηση της προσφυγής των δύο ΟΤΑ προσδιορίσθηκε να συζητηθεί στην 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, με εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλο.

Εξάλλου, στο ΣτΕ, κατέθεσαν, την Πέμπτη, προσφυγές και αιτήσεις αναστολών πέντε ακόμα εκπρόσωποι ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 28 σταθμών που έλαβαν προσωρινή άδεια λειτουργίας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των σταθμών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ανέρχεται, έως τώρα, στους 13. Οι προσφυγές, που κατατέθηκαν την Πέμπτη, προέρχονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ατλαντίς», «Κάρμα», «Ράδιο Ενα», «Μέλλον» και «Πειραιάς».

ANNOUNCEMENT FROM FREERADIO.8M.COM

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Είναι πράγματι πιο κρύες αυτές οι μέρες... Όταν λείπουν οι φωνές των ραδιοφωνικών σταθμών που όλοι αγαπήσαμε. Με τις οποίες ουσιαστικά μεγαλώσαμε. Αλλά δυστυχώς κάποια κέντρα αποφάσεων, από τα οποία σίγουρα απουσιάζει ο ραδιοφωνικός δέκτης, αποφάσισαν για το τι πρέπει να ακούμε και το τι δεν πρέπει. Οι δικαιολογίες τους αστείες, όλοι το ξέρουμε. Πόλεις όπως η Ρώμη έχουν δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς χωρίς πρόβλημα για τα πολλαπλά αεροδρόμια που βρίσκονται σε κάθε πόλη. Επίσης, η μοριοδότηση είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού σταθμοί με μεγάλη ακρόαση σε ηλικιακές ομάδες (π.χ. Atlantis 90) ή με μεγάλη ακρόαση γενικά (π.χ. Λάμψη 92,4) δεν βρίσκονται στην περιβόητη λίστα των 28 ραδιοφωνικών σταθμών των οποίων οι κεραίες διαθέτουν τις μαγικές ιδιότητες και είναι εμποτισμένοι με τον μαγικό ζωμό του Πανοραμίξ για να μην επηρεάζουν τα αεροπλάνα. Το μόνο παρήγορο στην όλη ιστορία είναι η μεγάλη κινητοποίηση. Από τους σταθμούς που έκλεισαν, και από όλους εμάς τους απλούς ακροατές, και από μερικούς σταθμούς που έκλεισαν των οποίων οι διευθυντές και οι παραγωγοί θα πρέπει να εισπράττουν τα συγχαρητήριά μας για πολλά χρόνια. Και αναφέρομαι σε σταθμούς όπως είναι ο Σκάι 100,4, ο Alpha News 98,7 και τα τηλεοπτικά δίκτυα Alpha και Blue Sky. Αυτοί οι σταθμοί υποστηρίζουν όλους τους σταθμούς που έκλεισαν, ο 100,4 μάλιστα έδωσε χρόνο σε όλους τους παραγωγούς, και ο όμιλος του Alpha είπε πως θα υποστηρίζει τον αγώνα των υπολοίπων σταθμών και ας πάρει άδεια κάποιο άλλο από τα ραδιοφωνικά του δίκτυα. Από την άλλη πλευρά έχουμε τηλεοπτικά δίκτυα οι οποίοι έχουν αποσιωπήσει εντελώς το θέμα επειδή προσπαθούν να περάσει ένας ραδιοφωνικός τους σταθμός στη λίστα των διατηρητέων σταθμών. Και αυτό δεν το περιμέναμε από σταθμό που εκπέμπει για 11 χρόνια και ήταν υπόδειγμα ενημέρωσης (και για πάρα πολλά χρόνια είναι νούμερο ένα). Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δικτατορική κατάσταση, ακούοντας μόνο τα παράσιτα στις άδειες πλέον συχνότητες, μη βλέποντας πουθενά τους αληθινούς υπαίτιους για τη κατάσταση, και βλέποντας τις συνεντεύξεις υπουργών της κυβέρνησης που προσπαθούν να γεμίσουν το τεράστιο κενό των λόγων τους φωνάζοντας "δυναμώστε την ένταση του μικροφώνου μου", και δεχόμενοι μαθήματα δημοκρατίας και χρήσης αδειών από έναν οδοντίατρο, προχωρήσαμε στην δημιουργία sites στο Διαδίκτυο. Από την πρώτη στιγμή άρχισε να λειτουργεί το Freeradio.8m.com, το δικό μας site, και ακολούθησαν εξ'ίσου αξιέπαινες προσπάθειες, όπως το radio-gr.com, η Ελεύθερη Ραδιοφωνία, η διαμαρτυρία του Media Net και άλλα sites των οποίων η φωνή έγινε ένα με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τώρα πρέπει να κάνουμε άλλο ένα βήμα. Το καλύτερο θα ήταν να ιδρύαμε κάποια ένωση, κάποια κίνηση, στην οποία θα συμμετείχαμε παραγωγοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί των sites αλλά και απλοί ακροατές. Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν προτείνεται η δημιουργία της Ένωσης Ελεύθερων Ακροατών και Παραγωγών η οποία θα έχει ως στόχο την επαναλειτουργία των σταθμών. Όσοι από εσάς θα θέλατε να συμμετέχετε σε μια τέτοια ένωση παρακαλώ επικοινωνήστε στο freeradiogr@hotmail.com. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων και η οργάνωση ενός κοινού αγώνα θα ήταν πιο εύκολη. Και η συμμετοχή των παραγωγών και των δημοσιογράφων θα προσέδιδε κύρος και εγκυρότητα σε μία τέτοια κίνηση.
Με σεβασμό freeradio.8m.com

ISN'T THE GOVERNMENT UNBELIEVABLE? NEWS FROM ALPHA NEWS 98.7:
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ

Προκλητική φίμωση, ακόμη και μετά την κατακραυγή για το ραδιοφωνικό πραξικόπημα, προσπαθεί να επιβάλει ο Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου κάλεσε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που βρίσκονται στους 28 νόμιμους, φιλοξενούν εκπομπές άλλων που έχει διακοπεί η λειτουργία τους. Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα των ραδιοφωνικών αδειών, ζήτησε η ΝΔ δια των κ.κ. Παυλόπουλου και Σιούφα, που συναντήθηκαν με τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ.Παυλόπουλος, μάλιστα, μέσω του Αlpha News 98,7, κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο δεν είναι ανεξάρτητη αρχή και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό μέσο που διαθέτει, ώστε να μην περάσει η απόφαση για τη φίμωση των ραδιοσταθμών. Αιχμές εναντίον των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού που προτάθηκαν από τη ΝΔ, άφησε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας ότι το κόμμα δεν είχε ενημερωθεί. Κι ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, αποκάλυψε ότι το Συμβούλιο δεν ήταν αρμόδιο να αποφασίσει για τους 8 σταθμούς που δόθηκε προσωρινή άδεια.

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΒΕΡΕΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΒΕΡΕΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ

Μορφή χιονοστοιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις, για το παρασκήνιο της φίμωσης δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών. Ταυτόχρονα, έρχεται θεαματικά στην επιφάνεια ο ρόλος του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Βερελή, ο οποίος αναδεικνύεται απο τα γεγονότα, ψυχρός εκτελεστής της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ο Υπουργός Μεταφορών, ξεπερνώντας κάθε όριο νομιμότητας και υπονομεύοντας τον ανεξάρτηρο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθόρισε και παρήγγειλε κατ' ουσίαν, το πόρισμα της Επιτροπής Κωνσταντίνου. Πρόκειται για την μελέτη στην οποία στηρίχθηκε, προκειμένου να "μαγειρέψει" τον μαγικό αριθμό των 28 σταθμών, που δήθεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στα ερτζιανά. Την αποκάλυψη αυτή, έκανε ο ίδιος ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Φίλιππος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΦΑ. Όπως ομολόγησε, η επιτροπή κατέληξε στον αριθμό, με βάση τις συγκεκριμένες προυποθέσεις που είχαν ήδη τεθεί απο το Υπουργείο Μεταφορών και τους υφισταμένους του κυρίου Βερελή, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε ο κύριος Κωνσταντίνου, περίεργη εμπλοκή στο θέμα είχε και η ΕΡΑ, η οποία υπαγόρευε ακόμη και το εύρος των συνολικά 13 συχνοτήτων, που διατήρησε στη κατοχή της. 'Οπως εξήγησε ο καθηγητής, εάν δεν είχαν τεθεί οι συγκεκριμένες προυποθέσεις, ο αριθμός των αδειοδοτούμενων σταθμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. Τον πανικό στο Υπουργείο Μεταφορών, επιτείνει και η αποκάλυψη του μηχανικού τηλεπικοινωνιών Γιάννη Πανταζόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή που είχε συσταθεί το '91 -με Υπουργική απόφαση- για την εκπόνηση υπολογιστικών προγραμμάτων, αναφορικά με το φάσμα των συχνοτήτων. Όπως είπε, υπήρχε γνωμοδότηση για τη δυνατότητα λειτουργίας 55 ραδιοσταθμών στην Αττική, λαμβάνοντας -μάλιστα- υπόψιν, την ασφάλεια πτήσεων και για τα δύο αεροδρόμια, Ελληνικού και Σπάτων.

ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΡ

ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΡ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΡ

ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΡ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΡ


'Eσπασε ο κύκλος της σιωπής για το παρασκήνιο της χορήγησης 8 προσωρινών αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αποκαλύπτουν, τώρα, μιλώντας στον Alpha News 98,7, συνταρακτικές λεπτομέρειες, για όσα προηγήθηκαν της φασιστικής επιδρομής στα FM. O Παύλος Αλέπης, μέλος του Συμβουλίου, δήλωσε ότι αποχώρησε όταν άρχισαν να συζητούνται μη νόμιμα κριτήρια και πρόσθεσε ότι με διαφορετικά κριτήρια επελέγησαν οι πρώτοι 20 σταθμοί, που αδειοδοτήθηκαν και με διαφορετικά οι τελευταίοι 8. "Όταν φεύγεις από το νομικό πλαίσιο και προσπαθείς να εντάξεις και να φωτογραφίσεις σταθμούς που δεν έχουν τις νόμιμες προυποθέσεις, εκεί αρχίζουν οι αστειότητες...", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αλέπης αναφέρθηκε σε κυβερνητικές παρεμβάσεις ολόκληρη την τριετία που εξετάζονταν οι φάκελοι, είπε ότι το Συμβούλιο άντεξε αρκετά, αλλά στην τελευταία φάση παρασύρθηκε και κατηγόρησε τον yπουργό Τύπου ότι "άνοιξε τις πόρτες της αυθαιρεσίας". "Δεν είμαι σε θέση να διασταυρώσω, τί επαφές και τί διαπλοκή έγινε, αλλά το αποτέλεσμα μετράει...", κατέληξε ο Παύλος Αλέπης. Καταγγελίες-σοκ έκανε και ο Γιάννης Ζαγκανάς. "Ούτε καν άνοιξαν οι φάκελοι των εξεταζόμενων σταθμών, γιατί η διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα. Δημιουργείται η υποψία για παζάρια και ύποπτες διαδικασίες, με κριτήρια αίολα και ασαφή", ανέφερε το μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ρέππας έχει λόγο να χρεώσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες. Αλλά αυτός πίεσε, παραμονή της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, να δοθούν άδειες σε άλλους 8 σταθμούς. "Του είπαμε να μην ρίχνει σε εμάς τις ευθύνες, γιατί το Συμβούλιο δεν είχε λόγο να μπει σε αυτό το παιχνίδι, αλλά επέμεινε", ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταπέλτης ήταν η Σοφία Βούλτεψη, μέλος, επίσης, του ΕΣΡ. "Καταργείται ο νόμος, το Σύνταγμα και η αρχή της ισότητας. Οι πρώτοι 20 σταθμοί επελέγησαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ για τους άλλους 8 δεν ελήφθησαν υπόψη, με το αιτιολογικό ότι ήταν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας", δήλωσε η κ. Βούλτεψη. Χαρακτήρισε ψέμα τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού ήταν ομόφωνη, λέγοντας ότι "ήταν ομόφωνη, μόνο μεταξύ των παρόντων μελών", ενώ μίλησε για απαράδεκτη παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει το Συμβούλιο πως "εάν δεν γνωμοδοτήσει, δεν θα λειτουργούσε το νέο αεροδρόμιο". Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η αιφνίδια απόφαση να αναβληθεί η, προγραμματισμένη για απόψε, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας, η οποία θα εξέταζε πόσοι σταθμοί μπορούν να συνυπάρξουν στα ερτζιανά. Η αναβολή, εν μέσω γενικής κατακραυγής και ενώ στελέχη και του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν έντονα τις κινήσεις παρασκηνίου, εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της κυβέρνησης να αποφύγει την κριτική για το φίμωμα των σταθμών και τη φασιστική επιδρομή στον Υμηττό.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τo δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο της φίμωσης στα ερτζιανά και η πραξικοπηματική ενέργεια Ρέππα - Βερελή. Ήδη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ραδιοφωνικοί σταθμοί, που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Τύπου και του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ζητούν την ακύρωση των φασιστικών αποφάσεων και τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτελέσεώς τους, προκειμένου να λειτουργήσουν, ενώ τονίζουν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ακρόασης, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Καταγγέλουν, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επέλεξε τους 8 σταθμούς, κατά τρόπο αυθαίρετο, παράνομο και καταχρηστικό και ο υπουργός Τύπου εκτέλεσε τις αποφάσεις του, χωρίς να εξέγξει αν ήταν νόμιμες και αιτιολογημένες. Ο ΠΟΛΙΣ και ο Αlpha Sport κατέθεσαν και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο πρωτοδικείο Αθηνών, κατά της ΔΕΗ για την παράνομη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον Υμηττό. Μήνυση κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, για παρεμπόδιση εισόδου του, στο χώρο των κεραιών. Για απαράδεκτη τακτική, που δεν ταιριάζει σε ευνομούμενη πολιτεία, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. "Η έμπνευση, η υλοποίηση και ο σκανδαλώδης τρόπος της κυβέρνησης, ελέγχονται από άποψη νομιμότητας", δήλωσε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. Να ξεκαθαρίσει, με δημοκρατικό τρόπο, το καθεστώς που διέπει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ζήτησε, μέσω του Αlpha News 98,7, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος. Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των σταθμών εξέφρασαν 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους οι κ.κ. Κατσανέβας, Κρητικός και η Νόρα Κατσέλη, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών και χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση που ελήφθη. Τα άρθρα του Συντάγματος, τους νόμους και τα κριτήρια αξιολόγησης, βάσει των οποίων η κυβέρνηση δεν έδωσε άδειες και διέκοψε τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, ζητά να πληροφορηθεί, σε ερώτηση του στη Βουλή, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Την υποκρισία της κυβέρνησης αποκάλυψε και ο πρώην γενικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης. Επισήμανε ότι χωράνε περίπου 70 σταθμοί στη μπάντα των FM, ενώ χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα ότι προκαλούνται παρεμβολές στα αεροσκάφη. "Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι μόνες παρεμβολές που αναφέρθηκαν στις πτήσεις, ήταν από ραδιοπειρατές", ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος.

Ρέππας σε μαθήματα δημοκρατίας: Είναι φασίστες όσοι δεν θέλουν να φιμωθούν...

Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
(from www.apn.gr)


COURTESY OF EONE.gr:
Ερωτήσεις και μηνύσεις για τα ερτζιανά

Σειρά ερωτήσεων κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή για το θέμα της μη αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο ίδιο μήκοσ κύματος κινήθηκε και κ. Καραμανλής. Επίσης, μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννη Γεωργακόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για παράνομη κατακράτηση, κατέθεσε την Πέμπτη, στην Εισαγγελία Αθηνών, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

 Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κ.κ. Κατσανέβας, Κρητικός, Κοντομάρης, Κατσέλη, Χρυσανθακόπουλος, Πιπεργιάς και Σπυριούνης, ερωτούν γιατί περιορίζονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε 28 όταν αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα να εκπέμπουν χωρίς κινδύνους για την αεροπλοία. Με άλλη ερώτηση, ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ερωτά βάσει ποιου νόμου επενέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας, συνεργεία της ΔΕΗ και Εισαγγελέας στον Υμηττό για να κόψουν την ηλεκτροδότηση των κεραιών και με βάση ποια κριτήρια δεν πήραν άδεια οι σταθμοί.

 Μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Ιωάννη Γεωργακόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράνομη κατακράτηση, κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Στη μήνυσή του αυτή πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τόσο προχθές 27 όσο και στις 28 Μαρτίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην οδό προς την άνοδο του Υμηττού απαγόρευσαν και σ' αυτόν και στους συνεργάτες του να προχωρήσουν μέχρι το χώρο που την ώρα εκείνη συνεργείο της ΔΕΗ ξήλωνε τις κεραίες ιδιωτικών ραδιοσταθμών.

Με τις ενέργειές τους αυτές, προσθέτει στη μήνυσή του ο δημοσιογράφος, τα αστυνομικά όργανα - εκτελώντας προφανώς εντολές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και των αξιωματικών προϊσταμένων τους - παρεμπόδισαν την άσκηση του δημοσιογραφικού του έργου.

Ως αυτόπτες μάρτυρες δε, προτείνει τους βουλευτές Πάνο Παναγιωτόπουλο, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον κ. Παναγιώτη Κρητικό.

Ο εισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που παρέλαβε τη μήνυση, τη μελετά κι αύριο θα αποφανθεί για την περαιτέρω εξέλιξή της.

COURTESY (and special thanks to) EONE.GR:
Από την Άνοιξη του ελληνικού ραδιοφώνου στη βαρυχειμωνιά...

Χρειάστηκαν λιγότερα από 15 χρόνια για να μας συμβεί. 20 επίσημες άδειες δόθηκαν και 8 προσωρινές, όμως, μια μέρα μετά τη (στρατο)κρατική επέμβαση, εξέπεμπαν σήμα 47 συχνότητες. Μεταξύ αυτών οι κρατικές, αλλά και οι... διπλές. Οι υπόλοιπες τι είναι; Το θέμα προβάλλεται κατά βούληση και, όπως φτάνει στα αυτιά μας, συχνά κατά καθοδήγηση. Όλοι συμφωνούν πως η κατάσταση στα fm ήταν απαράδεκτη, όμως ποιοι το άφησαν να συμβεί αυτό; Οι ίδιοι που «έσπρωξαν» τόσο κόσμο να ασχοληθεί με το μέσο. Ως κατάληξη, την άνοιξη του 2001, 2000 άτομα βρίσκονται χωρίς δουλειά, αλλά και επαγγελματικό προσανατολισμό. Καλημέρα σας, αγαπητοί ψηφοφόροι της ασπρόμαυρης καθημερινότητας. Radio Days, over!

Αν αυτό το κείμενο ήταν ραδιοφωνική εκπομπή, κάπως έτσι θα ξεκινούσε. Στη νέα πραγματικότητα των ελληνικών ραδιοφώνων, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να είναι. Αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες, μόνο από όσους θίγονται προσωπικώς (επιχειρησιακώς δηλαδή) από τη βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης, το κλείσιμο δηλαδή, τη νύχτα της Τρίτης, 66 ραδιοφωνικών σταθμών. Έμειναν οι 28 «νόμιμοι» (με τα γνωστά αμφισβητούμενα κριτήρια και τη μοριοδότηση-παρωδία), και τουλάχιστον άλλοι 20 (αναρωτιόμαστε μήπως αυτοί δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση, χα, χα).

β) Καθοδηγούμενες αποσιωπήσεις του γεγονότος, από όσους δεν είναι και πολύ σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης.

γ) Τον εφησυχασμό των «νομίμων», που θα οδηγήσει σε πλήρες τέλμα ένα ζωντανό μέσο.

δ) Καταγγελίες, δηλώσεις, αποκαλύψεις, παράθυρα και εκπαραθυρώσεις, τόσο προσωρινές και ανούσιες, όσο τα θέματα που απασχολούν συνήθως τα εν λόγω MME.

ε) Όχι απλώς ανεργία, αλλά πλήρες αδιέξοδο των εργαζομένων (ηχολήπτες, δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί και επιμελητές κλπ).

Εκτός συναγωνισμού οι πανηγυρισμοί, ελαχίστων ομολογουμένως, που πήραν (με την αξία τους...) την πολυπόθητη άδεια εκπομπής. Κατά τα άλλα, πολλοί θα βρουν ένα σταθμό (άλλο ίσως) να τους κάνει παρέα. Ορισμένοι ίσως στραφούν με περισσότερη αφοσίωση στην τηλεόραση. Και κάποιοι άλλοι θα ακούν απλώς τα cd τους.

Αν αυτό το κείμενο ήταν ραδιοφωνική εκπομπή, κάπως έτσι θα ξεκινούσε. Στη νέα πραγματικότητα των ελληνικών ραδιοφώνων, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να είναι. Αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες, μόνο από όσους θίγονται προσωπικώς (επιχειρησιακώς δηλαδή) από τη βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης, το κλείσιμο δηλαδή, τη νύχτα της Τρίτης, 66 ραδιοφωνικών σταθμών. Έμειναν οι 28 «νόμιμοι» (με τα γνωστά αμφισβητούμενα κριτήρια και τη μοριοδότηση-παρωδία), και τουλάχιστον άλλοι 20 (αναρωτιόμαστε μήπως αυτοί δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση, χα, χα).

β) Καθοδηγούμενες αποσιωπήσεις του γεγονότος, από όσους δεν είναι και πολύ σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης.

γ) Τον εφησυχασμό των «νομίμων», που θα οδηγήσει σε πλήρες τέλμα ένα ζωντανό μέσο.

δ) Καταγγελίες, δηλώσεις, αποκαλύψεις, παράθυρα και εκπαραθυρώσεις, τόσο προσωρινές και ανούσιες, όσο τα θέματα που απασχολούν συνήθως τα εν λόγω MME.

ε) Όχι απλώς ανεργία, αλλά πλήρες αδιέξοδο των εργαζομένων (ηχολήπτες, δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί και επιμελητές κλπ).

Εκτός συναγωνισμού οι πανηγυρισμοί, ελαχίστων ομολογουμένως, που πήραν (με την αξία τους...) την πολυπόθητη άδεια εκπομπής. Κατά τα άλλα, πολλοί θα βρουν ένα σταθμό (άλλο ίσως) να τους κάνει παρέα. Ορισμένοι ίσως στραφούν με περισσότερη αφοσίωση στην τηλεόραση. Και κάποιοι άλλοι θα ακούν απλώς τα cd τους.

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν...
Ψηφίστε για τη διάσωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας στο http://www.media.net.gr/

Η καινούρια ραδιοφωνική πραγματικότητα είναι γεγονός. Δίκαια ή άδικα, με όλη τη συναισθηματική φόρτιση ή χωρίς, η μπάντα των FM δεν είναι πια η ίδια. Αν επιχειρήσετε να κάνετε tuning θα διαπιστώσετε ότι η μπάντα των ερτζιανών παρουσιάζει χάσματα, αφού λείπουν, από όλες τις απόψεις, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Κι αν πρέπει να συμφωνήσουμε με την απόφαση της κυβέρνησης, δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε γιατί εμμένουν στη ραδιοφωνική εκπομπή 28 σταθμών ή, έστω, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους 35. Κάνοντας μία απλή αναγωγή, χωρίς ιδιαίτερη γνώση μαθηματικών, ξεκινήστε να υπολογίζετε με ένα κομπιουτεράκι ανά χείρας. Μετράμε την καλύτερη δυνατή απόσταση της μίας συχνότητας από την άλλη, η οποία ορίζεται στους 300 μεγακύκλους, ξεκινώντας από τη συχνότητα 87,5, στο ξεκίνημα της μπάντας των Fm. Αν κάνουμε την πρόσθεση, στην μπάντα χωράνε τουλάχιστον εξήντα (60) ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπου ο ένας δε θα παρεμβάλλει τον άλλο.

Πιθανώς, όμως, εμείς κάτι δε θα υπολογίζουμε στο όλο εγχείρημα, επομένως ας μείνουμε στο καινούριο απόφθεγμα: Το νέο αεροδρόμιο βλάπτει σοβαρά την υγεία της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ακολουθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έμειναν κι αυτοί που τους έκλεισαν.

Οι 28 του Υμηττού βάσει της κατάταξης του ΕΣΡ
1 Flash Radio 96,1.............2 ANT1 Radio 97,1
3 902 Αριστερά στα Fm..........4 Ξένιος
5 Κλικ FM88....................6 Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος
7 Galaxy 92,1..................8 Jeronimo Groovy 88,9
9 Επικοινωνία.................10 Αθήνα 9,84
11 Nitro 102,4................12 Rock FM96,8
13 Radio A Capitol 96,5.......14 Κανάλι Πειραιάς
15 Σταθμός 101,3..............16 Μελωδία FM100
17 Kiss FM 90,9...............18 Best FM 92,7
19 ΣΚΑΪ 100,4.................20 Alpha News 98,7
21 Sfera102,1.................22 Πειραϊκή Εκκλησία
23 Σπορ FM94,6................24 Ρυθμός 101,1
25 Ciao FM 104,2..............26 Love Radio 99
27 Profit 98,1................28 Planet104,5

Ποιοι σταθμοί κλείνουν

Champion FM...Ράδιο Υγεία Οικολογία...Radio Gold...Blackman...Eva FM... 
Sprint FM...Astro FM...Λάμψη FM...Ακτίνα FM...Polis...Χριστιανισμός...ΣΟΚ FM... 
Κάρμα......Δίφωνο FM...Πειραιάς FM...Alpha Sport...Seven Radio...Diva FM... 
Radio Dee Jay...Ράδιο Βερόνικα...Εν Λευκώ...Χρώμα FM...Ράδιο Ενα...Ακμή radio FM... 
Greece FM...Atlantis...Κρήτη FM...Radio One...Radio NRG...Radio Αστυ...Music FM... 
Virgin Radio...Αγαπούλα FM...Hit 93 FM Studio Samos...Mad Radio...Athens 
Inernational...Radio BBC World Service...Παρέα FM...Ράδιο Ειρήνη ΕΠΕ...Athens FM... 
Κύκλος...0 - 6...Armonia FM...Εψιλον FM...Plus FM...Ράδιο Παιδεία...Ράδιο Α Σπάτων... 
Ωρα καλή...Diva FM...Harmony FM...Ράδιο Jean...Μαραθών FM...Ράδιο Αττική... 
Blue Sky FM...Radio Club...Athens Business radio...Εκφραση Rock Radio...Κανάλι 2... 
Θριάσιο πεδίο FM......Ακιλα FM...AM FM...Κρηταυγή FM...Αστρον FM...Μέλλον FM
(Continued from www.radio-gr.com:)

Αυτοί οι σταθμοί είναι που ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης 27/3/2001 σταμάτησαν να εκπέμπουν,
λόγω του ότι τους έκοψε το ρεύμα η δημοκρατική μας κυβέρνηση.

Αν είναι ποτέ δυνατόν για μία χώρα που θέλει να ονομάζεται ΕΥΡΩΠΗ:

 • Εκλεισε το ραδιοφωνικό σταθμό "Χριστιανισμός".
 • Εκλεισε τον δημοφιλέστερο σταθμό για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μουσικού ξένου ρεπερτορίου "Radio DJ"
 • Εκλεισε όλες τις "εναλλακτικές προτάσεις" του Ελληνικού ραδιοφώνου (Πολις, Εν Λευκώ, Χρώμα κλπ)
 • Εκλεισε τους δημοφιλέστερους σταθμούς Ελληνικού Ρεπερτορίου (Λάμψη, Diva, Eva)
 • Εκλεισε το Radio Gold, το μοναδικό σταθμό με τραγούδια 50s, 60s, 70s...
 • Εκλεισε τους σταθμούς με τις μεγαλύτερες ακροαματικότητες
 • Εκλεισε κάθε εναλλακτική πρόταση, και κάθε ραδιοφωνικό σταθμό που δεν είχε κυρβερνητικά στελέχη υπό τον έλεγχό του, ή που είχε

COURTESY OF KATHIMERINI:

 «Λουκέτο» στα FM και παρασκήνιο
Αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ξεκίνησε τη διακοπή ρεύματος στους «εκτός λίστας» ραδιοσταθμούς
Αργά χθες το βράδυ ξεκίνησε τελικά η σταδιακή διακοπή της ηλεκτροδότησης των ραδιοσταθμών που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα των 28 νομίμως λειτουργούντων. Οι υπουργοί Τύπου και Μεταφορών έμεναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το κλείσιμο των 66 «παρανόμων» σταθμών. Κατά σειρά «προτεραιότητας» εσίγησαν οι σταθμοί Εύα, Diva, Energy, Alfa sport, Radio Gold, Χρώμα και η επιχείρηση συνεχίστηκε...

Από νωρίς το μεσημέρι, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων καθώς και η ΔΕΗ, έχοντας λάβει την απόφαση του υπουργού Τύπου για το «κλείσιμο», ανέμενε από ώρα σε ώρα την εντολή για τη διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης. Εν τω μεταξύ αρκετοί από τους ιδιοκτήτες έλαβαν μέσω fax την ειδοποίηση του υπουργείου Τύπου σχετικά με την επικείμενη διακοπή λειτουργίας εκπομπής των σταθμών, ενώ οι νομικοί τους σύμβουλοι τους προέτρεπαν να μην αποδεχτούν το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να επιδοθεί διά χειρός.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Τύπου και Μεταφορών, κατά τις οποίες εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης των συχνοτήτων σε 35, κάτι το οποίο απέρριψε τελικά η πλευρά του κ. Βερελή, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν μόνο 28 σταθμοί». Ο τελευταίος, τις πρώτες πρωϊνές ώρες απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Τύπου, με το οποίο ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών διακοπής λειτουργίας των εκτός λίστας σταθμών, τονίζοντας ότι «η λειτουργία τους μετά την έναρξη του αεροδρομίου των Σπάτων προκαλεί επιζήμιες παρεμβολές, στις εποικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας». Πάντως, αξίξει να σημειωθεί ότι στελέχη και των δύο υπουργείων τόνιζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, ότι είναι δυνατή η αύξηση των συχνοτήτων, και ότι θα έπρεπε οι θιγόμενοι σταθμοί να αναλάβουν την περαιτέρω στοιχειοθέτηση των υπαρχόντων μελετών, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι αυτή του καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Ουζούνογλου. Από την πλευρά τους, οι θιγόμενοι σταθμοί αντικρούουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Μεταφορών, παραπέμποντας και σε έγγραφο της Ενωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το οποίο «τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αναφερθεί παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες των αεροσκαφών στο Λεκανοπέδιο και ειδικότερα πάνω από τον Υμηττό».

Στα επιχειρήματα των σταθμών που απειλούνται με άμεσο κλείσιμο συγκαταλέγονται η υψηλή επένδυση και η ακροαματικότητα (Λάμψη Fm), αν και κάποιοι (όμιλος Alpha) καταγγέλλουν ύποπτες μεθοδεύσεις στην επιλογή των 28 σταθμών, μιλώντας ακόμη και για «προσωπικά» κριτήρια. Απαντώντας ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για «άνομα συμφέροντα που αντιλαμβάνονται την προσέγγιση των θεμάτων από μια ειδική οπτική γωνία κι όχι από αυτή της διασφάλισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου» και «προσπαθούν με ψευδολογίες να αντισταθούν στην προσπάθεια αποσαφήνισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Υπογράμμισε δε, ότι «ήταν γνωστό σε όλους ότι η λειτουργία των εκτός λίστας σταθμών είχε προσωρινό χαρακτήρα». Στον αντίποδα, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για αυθαιρεσία ενώ ο Συνασπισμός ζητεί την άμεση διάθεση επιπλέον συχνοτήτων.

Ρουλα Καρακουση - Γ. Μασουρας

Εκεί, στο μπλόκο του Υμηττού

«Με τη λίστα του Ρέππα» ανά χείρας οι αστυνομικοί, που είχαν στήσει μπλόκο στον περιφερειακό του Υμηττού, απομάκρυναν τους εκπροσώπους των ραδιοφωνικών σταθμών, στους οποίους δεν χορηγείται άδεια λειτουργίας. Κλειστοί παρέμεναν από προχθές το απόγευμα μέχρι αργά χθες το βράδυ οι δρόμοι που οδηγούν στις κεραίες του Υμηττού, ενώ επιτρεπόταν η άνοδος μόνο στους τεχνικούς των σταθμών που θα εκπέμπουν νόμιμα.

Ηδη από τις 6 το πρωί δυσαρεστημένοι φορείς (ιδιοκτήτες, τεχνικοί) συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού και επιχείρησαν να προχωρήσουν στο χώρο, όπου είναι εγκατεστημένες οι κεραίες. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απέτρεψαν με ορατό τον φόβο πρόκλησης επεισοδίων.

«Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ελέγξει το φάκελό μας και ότι είχαν προαποφασίσει ποιους θα ευνοήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Ακτίνα FM» κ. Βασίλης Παπαδημητρίου. «Είναι άδικο για μας, που λειτουργούσαμε νόμιμα και έχουμε καταβάλει σχεδόν δέκα εκατομμύρια για την κατάθεση του φακέλου, να βρεθούμε εκτός παιχνιδιού», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Champion» κ. Αριστείδης Κουρκούτας.

Την κορυφή του Υμηττού επισκέφθηκαν όμως και εκπρόσωποι της ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν σταδιακά στη διακοπή ηλεκτροδότησης των σταθμών που θα σταματήσουν να εκπέμπουν βάσει της υπουργικής απόφασης. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο όρος Αιγάλεω.

Ελενα Καρανάτση

Το αλαλούμ με τις άδειες των ρ/σ και οι ξένοι επενδυτές
Της Κ. Καπερναράκου

Μία πολύ σημαντική δοκιμασία για την αποδοχή ή όχι των ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ θεωρεί τη διαδικασία αδειοδότησης των ρ/σ ο Φρανσουά Λε Ζενισέλ, διευθύνων σύμβουλος του ραδιοφωνικού σταθμού «Λάμψη» και γενικός διευθυντής του κλάδου ραδιοφώνου της SBS Broadcasting με συμμετοχή 70% στον εν λόγω ρ/σ. «Θεωρούμε ότι η όλη προσέγγιση έχει έντονα συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και φανερώνει τη διάθεση ή όχι των ΜΜΕ στην Ελλάδα να είναι ανοιχτά σε ευρωπαϊκά κεφάλαια ειδικά και σε ξένα γενικότερα», παρατηρεί. «Επιπλέον, κρίνουμε την όλη διαδικασία αποκλεισμού του "Λάμψη" από τη χορήγηση αδειών ως εντελώς παράνομη· στερείται λογικής εξήγησης τόσο με κριτήρια νομοθετικά όσο και με κριτήρια ακροατηρίου και εάν εξαντλήσουμε όλα τα άλλα μέσα θα προσφύγουμε στα ένδικα».

Η φετινή διαδικασία αδειοδότησης με την υποβολή και την έγκριση των σχετικών αιτήσεων εξελίχθηκε σε ανεπίτρεπτα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να γίνει γνωστό ποιος έλαβε την τελική απόφαση και χωρίς να εξεταστούν βασικά κριτήρια ποιότητας. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του «Λάμψη» υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω ρ/σ, ο οποίος υπέβαλε πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση, είναι τρίτος στη γενική κατάταξη της Αττικής και πρώτος μεταξύ των ψυχαγωγικών σταθμών, ενώ η ακροαματικότητά του αυξήθηκε κατά 44% από πέρσι τον Ιούλιο. Συν τοις άλλοις, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αγόρασε το 70% η SBS Broadcasting, η πανευρωπαϊκή εταιρεία ΜΜΕ, ο ρ/σ έχει προβεί σε υψηλές επενδύσεις σε κτιριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αυξάνοντας, παράλληλα το προσωπικό του. Επίσης, προωθεί την ελληνική μουσική, η οποία ισοδυναμεί με το 90% του προγράμματός του, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Παρά ταύτα και παρά το ότι ο ραδιοσταθμός «Λάμψη» εκπέμπει περισσότερο από πέντε χρόνια, εξαιρέθηκε από τη λίστα των υπό προσωρινή λειτουργία σταθμών, αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, συμπεριελήφθη σε αυτήν ο ρ/σ Profit με μόλις 20 ημέρες ζωής. «Επικρατεί μία χαώδης κατάσταση, στην οποία δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για το ποιοι σταθμοί κλείνουν και ποιοι όχι», παρατηρεί ο Φρανσουά Λε Ζενισέλ.

Οπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος, είναι εσφαλμένη και απηρχαιωμένη η αντίληψη των κρατούντων ότι ένας σταθμός ψυχαγωγικός και μη ειδησεογραφικός μπορεί να αντιμετωπίζεται με άσχημο τρόπο. Στη Γαλλία το 1994 οι αρχές είχαν θελήσει να κλείσουν το μουσικό ρ/σ «Energy» και τότε είχε οργανωθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας από 240.000 ανθρώπους στο Παρίσι. «Ισως οι αρμόδιοι του ΕΣΡ να ανήκουν σε μία γενιά, που δεν μεγάλωσε με το μουσικό ραδιόφωνο και γι' αυτό να το θεωρούν δευτέρας διαλογής ως προς το ειδησεογραφικό», σημειώνει ο κ. Λε Ζενισέλ.

Ισως τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνονται πιο δύσκολα, γιατί δεν υπάρχουν κανόνες ή γιατί, όποιοι υπάρχουν, αλλάζουν συχνά στο χώρο των ΜΜΕ. «Ξέρω ότι ορισμένοι ανταγωνιστές μας -εξαιρεθέντες όπως κι εμείς- θα προσφύγουν στα δικαστήρια», προσθέτει. «Ωστόσο, δεν επιθυμώ να δαπανώ χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια· αλλά στην εσχάτη των περιπτώσεων θα αναγκαστώ να καταφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη και τα ευρωπαϊκά όργανα για να καταγγείλω την άδικη μεταχείριση του μοναδικού μη ελληνικής ιδιοκτησίας ρ/σ, ο οποίος ζήτησε άδεια λειτουργίας».

Η SBS Broadcasting διατηρεί ραδιοφωνικούς ψυχαγωγικούς σταθμούς, καθώς και τηλεοπτικούς στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, ενώ σε επίπεδο ραδιοφωνικών προγραμμάτων απευθύνεται στην ομάδα των ακροατών μεταξύ 20 και 40 ετών.

Στην Αθήνα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πιστών ακροατών της «Λάμψης», όπως δείχνουν οι έρευνες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του σταθμού αλλά για την ποιότητα του προγράμματος. «Η σημερινή κατάσταση διακυβεύει την ποικιλία των ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην Αθήνα και αποτυπώνει μία μη επαγγελματική στάση και μία αδιαφορία έναντι των επενδύσεων στον κλάδο», υπενθυμίζει ο κ. Λε Ζενισέλ.

Το όλο κλίμα ρευστότητας αλλά και η «αναγκαία» εμπλοκή πολιτικών παραγόντων για την εξασφάλιση νόμιμης άδειας, ανεξαρτήτως με το ότι όλες οι τυπικές προδιαγραφές πληρούνται, και η συνολικά πολύ οδυνηρή διαδικασία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές στο χώρο των ΜΜΕ. Ωστόσο, καταλήγει ο κ. Λε Ζενισέλ, «η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης ως αγορά εάν επιλυθούν τα προβλήματα αδειοδότησης...».

FROM SATLEO.GR:

SBS: Αποσύρει τις επενδύσεις από Ελλάδα
«Tα λεφτά του πίσω»
είναι πιθανό να ζητήσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός SBS Broadcasting SA, μέτοχος του πλειοψηφικού πακέτου του ραδιοφωνικού σταθμού «Λάμψη FM» του οποίου διακόπηκε η λειτουργία καθώς το EΣΡ δεν τον έκρινε «ικανό» να συμπεριληφθεί στη λίστα των προς αδειοδότηση P/Σ της Aττικής.Hδη η εταιρεία που κατέχει το 70% του σταθμού, κοινοποίησε στους αρμοδίους την απόφαση του «να διακόψει τις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Eλλάδα μέχρις ότου αρθεί η παύση λειτουργίας του «Λάμψη FM». (Ημερησια) (www.satleo.gr)

http://www.mad.gr/news/new_2877.html

COURTESY OF NAFTEMPORIKI:

TO ΔPOMO της Δικαιοσύνης παίρνει το επίμαχο θέμα του "λουκέτου" που μπήκε από την κυβέρνηση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 28 νομίμως λειτουργούντων.

Hδη κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας δέκα προσφυγές από οκτώ ραδιοσταθμούς, που στρέφονται κατά των αποφάσεων του υπουργού Tύπου, κ. Δ. Pέππα και του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόργασης (EΣP), με τις οποίες έμειναν εκτός της σχετικής αδειοδοτήσεως. Πρόκειται για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Λάμψη FM, Radio Gold FM, Σοκ FM, RadiHδη κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας δέκα προσφυγές από οκτώ ραδιοσταθμούς, που στρέφονται κατά των αποφάσεων του υπουργού Tύπου, κ. Δ. Pέππα και του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόργασης (EΣP), με τις οποίες έμειναν εκτός της σχετικής αδειοδοτήσεως. Πρόκειται για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Λάμψη FM, Radio Gold FM, Σοκ FM, Radio Greece FM Stereo, Aλφα 18, Diva FM, Xρώμα FM και Profit FM (από τον Radio Greece FM κατατέθηκαν τρεις προσφυγές). Oι τέσσερις πρώτοι ζητούν ακύρωση της απόφασης για το κλείσιμό τους, ενώ οι υπόλοιποι στρέφονται κατά του πρώτου σταδίου αδειοδότησης, κατά το οποίο επελέγησαν 20 ραδιοσταθμοί. Σημειώνεται ότι ο Profit FM έχει λάβει προσωρινή άδεια, αλλά στρέφεται κατά της πρώτης διαδικασίας μοριοδότησης.

Oι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των παραπάνω αποφάσεων. Παράλληλα ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Δ' Tμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, για αναστολή των αποφάσεων αυτών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν προσωρινά.

Συγκεκριμένα στις σχετικές προσφυγές υποστηρίζονται τα εξής:

- Tο EΣP επέλεξε τους 28 σταθμούς (20 αρχικώς και οκτώ στη συνέχεια) αυθαίρετα, αναιτιολόγητα, παράνομα και καταχρηστικά.

- H λίστα των 28 σταθμών καταρτίστηκε από το EΣP χωρίς να έχει την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση, ενώ ο υπουργός Tύπου εξετέλεσε τις αποφάσεις του EΣP χωρίς προηγουμένως να ελέγξει το νόμιμο ή μη των αποφάσεων του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, οι οποίες στερούνται και αιτιολογίας.

- Παραβιάσθηκε το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως και "υπήρξε σκοπιμότητα από μέρους της διοίκησης" αφού η απόφαση άμεσης διακοπής της λειτουργίας κοινοποιήθηκε με fax το βράδυ της 27.03.2001 και το ίδιο βράδυ εκτελέστηκε με τη συνδρομή δυνάμεων των MAT

- Eίναι σαθρός και απολύτως αναληθής ο ισχυρισμός ότι οι 20 πρώτοι σταθμοί έλαβαν άδεια επειδή είχαν μοριοδοτηθεί (βάσει της πρώτης προκήρυξης), καθώς η μοριοδότηση δεν είναι οριστική, αφού υπάρχει σε εξέλιξη το δεύτερο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

- Kατά τη δεύτερη αδειοδότηση, οι οκτώ σταθμοί που πήραν την άδεια, έχουν επιλεγεί με άγνωστα κριτήρια, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται ραδιοφωνικός σταθμός που δεν κατέθεσε αίτηση και σταθμός που δεν είχε μοριοδοτηθεί στην προκήρυξη.

"Παχυλή άγνοια"

"H KYBEPNHΣH έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο και δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό" δήλωσε ο Yπουργός Tύπου και MME κ. Δημήτρης Pέππας σxετικά με τη διακοπή λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που δεν έxουν άδεια.

O κ. Pέππας τόνισε ότι "η κυβέρνηση έxει την ευθύνη για τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονταν" από τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών "στις πτήσεις των αεροσκαφών από και προς το νέο αεροδρόμιο AΘηνών".

Eξάλλου με σκοπό να γίνει ενημέρωση των βουλευτών συνεκλήθη στη βουλή ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός Tομέας Eργασίας του ΠAΣOK. Oπως ανέφερε xαρακτηριστικά αναφερόμενος σε βουλευτές ο Yπουργός Tύπου "λέγουν τερατώδη πράγματα" ενώ μέσω των δηλώσεων τους xαρακτηρίζονται από "παxυλή άγνοια των θεμάτων".

"Kατά συνείδηση"

"ΔEN ΘEΩPΩ ότι αυτά τα οποία καταλογίζονται στα μέλη του Pαδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έxουν την παραμικρή αλήθεια. Tα μέλη του Συμβουλίου έπραξαν κατά συνείδηση" δήλωσε ο πρόεδρος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης κ. Bασίλειος Λαμπρίδης σxετικά με τις κατηγορίες και τις ύβρεις που αποδίδονται στα μέλη της Aνεξάρτητης Aρxής για το θέμα της επιλογής των "8" που παραμένουν σε λειτουργία.

O κ. Λαμπρίδης ο οποίος τόνισε ότι δεν μετείxε στη σύνθεση του Συμβουλίου η οποία επέλεξε τους 8 ραδιοσταθμούς -σε αυτές προήδρευσε ο κ. Σ. Φλογαΐτης- ούτε και στο Kλιμάκιο Pαδιοφωνίας, το οποίο έθεσε τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέxθηκαν αυτοί, έκανε xθες γνωστό με έγγραφη ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων και τον τρόπο που ψήφισαν τα μέλη της Aρxής. Oπως xαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, "στη λήψη για την ομόφωνη απόφαση" μετέσxαν εκτός από τον αναπληρωτή πρόεδρο τα τρία μέλη υποδειxθέντα από το ΠAΣOK (Oικονομίδης, Aρτινοπούλου, Πατακός), δυο μέλη υποδειxθέντα από τη NΔ (Mοσxοβίτης, Kουλούρης), ένα μέλος από τον ΣYN (Kαϊμάκης) και ένα μέλος από το KKE (Aλέπης) το οποίο απείxε από την ψηφοφορία.

Oπως ανέφερε ο κ. Λαμπρίδης, μέλη του Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης παρακάλεσαν τον ίδιο, το Συμβούλιο να ζητήσει επισήμως τις κασέτες των εκπομπών των σταθμών στις οποίες εμφανίσθηκαν ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών και άλλοι εμέσως εμπλεκόμενοι προβαίνοντας σε υβριστικές δηλώσεις κατά των μελών του Συμβουλίου.

Σ.I. - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

NEWS:

Αθήνα: Την άδεια να λειτουργούν σε μεταβατικό καθεστώς και μετά τις 28 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της λειτουργίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος», έδωσε την Παρασκευή σε επιπλέον οκτώ σταθμούς της Αττικής το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο ραδιοφωνίας του ΕΣΡ επέλεξε τους ραδιοσταθμούς Σφαίρα, Πειραϊκή Εκκλησία, Σπορ FM, Ρυθμός, Ciao, Love Radio, Profit, και Planet 104,5, οι οποίοι θα μπορούν να εκπέμπουν έως ότου ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοσταθμών της Αττικής. Το ΕΣΡ χαρακτηρίζει την απόφασή του «καλά στηριγμένη, που αποσκοπεί στη στήριξη της πλουραλισμού και της πολυφωνίας». Το Συμβούλιο επέλεξε μεταξύ 65 σταθμών και υποστήριξε ότι, αν και υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τους οκτώ που προκρίθηκαν, τα περιθώρια του φάσματος είναι στενά. Οι κεραίες που θα απομακρυνθούν από τον Υμηττό και θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβολές στις επικοινωνίες των αεροσκαφών με τον πύργο ελέγχου του νέου αεροδρομίου, πρέπει να ανήκουν σε συνολικά 28 ραδιοσταθμούς. Ανακοινώθηκε ότι προσωρινή άδεια θα μπορούσαν να πάρουν και οι σταθμοί: EVA, Πόλις, Λάμψη, DJ Radio Gold, Χρώμα και Δίφωνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με μέλος του Συμβουλίου υπάρχει τεχνικός τρόπος ώστε οι οκτώ συχνότητες να διπλασιαστούν και να χορηγηθεί προσωρινή άδεια σε περισσότερους σταθμούς. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Παρασκευή στη λεωφόρο Καραμανλή κάτοικοι του Δήμου Μενιδίου, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία πάρκου κεραιών στην Πάρνηθα. Μετά την ένταση που προκλήθηκε, οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν.

COURTESY OF ALPHA NEWS:
Ο ...ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΑ FM

Κρίση στους κόλπους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πυροδοτεί η φασιστική απόφαση των Ρέππα - Βερελή, να μπει λουκέτο σε δεκάδες ραδιοσταθμούς της Αθήνας. Οι εξελίξεις μετά τη γενική κατακραυγή, είναι ραγδαίες, καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βασίλης Λαμπρίδης, διαχώρισε τη θέση του, δηλώνοντας ότι το όργανο ήταν αναρμόδιο να προχωρήσει στην επίμαχη απόφαση που ζητούσε ο Δημήτρης Ρέππας, για την επιλογή των 8 επιπλέον σταθμών, οι οποίοι και παραμένουν σε λειτουργία. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο ίδιος σε δυο συνεδριάσεις του Συμβουλίου, είχε καταψηφίσει το αίτημα του υπουργού. Τόνισε ακόμα ότι, εφόσον το Ραδιοτηλεοπτικό αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή, έπρεπε να στηριχτεί στη Νομοθεσία. Απαντώντας σε ερώτηση του Alpha News 98.7, είπε ότι δεν έχουν ακόμη υπογραφεί τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, αλλά η απόφαση, ήδη, εφαρμόζεται. Πάντως, ο Υπουργός Τύπου -στην μαραθώνια συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ- απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πειστική απάντηση, στα ερωτήματα, γιατί άσκησε επίμονες πιέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να γνωμοδοτήσει για επιπλέον 8 σταθμούς, αλλά και με ποιά κριτήρια δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς τους ραδιοσταθμούς να εκπέμπουν για μία μεταβατική περίοδο, ενώ άλλοι -πιο καταξιωμένοι- αποκλείστηκαν. Νωρίτερα, ο κύριος Ρέππας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εκκλήθη να δώσει εξηγήσεις, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων απο στελέχη που τον κατηγόρησαν ότι με την τακτική του, η Κυβέρνηση υπέστη πολιτικό κόστος, ενώ άφησαν αιχμές κατά του ραδιοτηλεοπτικού κάνοντας λόγο για διακομματικό παζάρι. 'Οπως αποφασίστηκε, θα συγκληθεί, αύριο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η επιτροπή αποτίμησης τεχνολογίας της Βουλής και -παρουσία επιστημόνων και ειδικών- θα διερευνηθεί πόσοι σταθμοί μπορούν να υπάρξουν στην μπάντα των Εφ Εμ. Μιλώντας στον Alpha News 98.7, ο σύμβουλος του Υπουργού Τύπου, Κωνσταντίνος Δρούγκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν άδειες, πέραν των 28, εάν υπάρξει τεχνική ανάλυση που θα το επιτρέπει, ενώ κάλεσε όποιον θεωρεί ότι θίγεται, να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. "Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης" ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Αύριο, οι κύριοι Σιούφας και Παυλόπουλος, θα επισκεφθούν τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Κόλαφος είναι για την Κυβέρνηση η νέα αποκάλυψη του Αlpha News 98.7, που καταρρίπτει τον μύθο ότι οι κεραίες των ραδιοσταθμών προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων, δεν εμφανίστηκε ποτέ πρόβλημα στα ραδιοβοηθήματα και σε όλο το σύστημα του πύργου ελέγχου. Το γεγονός επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στον σταθμό μας, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρονικών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ντίνος Κωνσταντινίδης, λέγοντας πως δεν αναφέρθηκαν παρεμβολές. Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει ότι το πραξικόπημα της κυβέρνησης στα ερτζιανά, έχει αποκλειστικό στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης, από κέντρα που δεν επιθυμούν την πολυφωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μετρήσεων, οι 21ένας σταθμοί που "φιμώθηκαν" είχαν μέση ημερήσια ακροαματικότητα στους ακροατές 40,4% και μέση εβδομαδιαία ακροαματικότητα 62,9%. Την ίδια ώρα, έκθετη παραμένει η Διοίκηση της ΔΕΗ για τη χθεσινή επιδρομή στον Υμηττό. Μετά τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, Ρίζο Ρίζο, σήμερα και ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της Επιχείρησης καταγγέλει ότι "η διακοπή της τροφοδοσίας ρεύματος στις κεραίες, με συνοπτικές διαδικασίες και σε νυχτερινή ώρα, παραπέμπει σε άλλες εποχές και πρακτικές που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημοκρατία".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

Το γύρο του κόσμου κάνει το κυβερνητικό πραξικόπημα στα ερτζιανά. Η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάϊμς" έχει τίτλο: "Κλείνουν ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αθήνα". "Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα κατηγορείται, ότι θέλησε να φιμώσει κάποιους σταθμούς, που ήταν πολιτικά αντίπαλοί της", σχολιάζει η εφημερίδα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή απόφαση των Ρέππα - Βερελή. "Με πανηγύρια, σαν κι αυτά, θα γελοιοποιηθεί και πάλι το κράτος", είπε στον Alpha News 98,7 ο Στέλιος Παπαθεμελής. Αυταρχική και αλλαζονική νοοτροπία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο σταθμό μας. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Θόδωρος Κασσίμης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Ξύπνησε και πάλι ο Αρκουδέας με τη φασιστική επιδρομή στις κεραίες". Καυστικό ήταν και το σχόλιο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που μίλησε για καρχαρίες που έχουν βγει στη στεριά, αφού δεν υπάρχουν σοβαροί θεσμοί. Για ύποπτα κριτήρια, αναφορικά με τις 8 μεταβατικές άδειες, έκανε λόγο το πρώην μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Παύλος Αλέπης.

AND...the ARTICLE from the NEW YORK TIMES (http://www.nytimes.com):
Athens Radio Stations Shut Down
By THE ASSOCIATED PRESS

ATHENS, Greece (AP) -- Saying too many radio stations could interfere with Athens' new international airport, the government Tuesday began tuning out transmitters for dozens of the capital's private radio stations. Media unions and opposition parties strongly condemned the move.

Police and state technicians cut off power to the transmitters on Mount Hymettus, above the capital, and one by one stations went dead.

The government says an excess of radio signals could interfere with commercial flight communications at Eleftherios Venizelos Airport, which begins regular operations Wednesday.

Up to 60 of Athens' 100-odd FM stations have been slated for closure.

"We will not allow any activities that could endanger the safety of flights,'' said government spokesman Dimitris Reppas.

But critics accused Greece's socialist government of singling out political opponents.

"This is a crime, we will not let this stand,'' said Miltiadis Evert, a veteran conservative lawmaker and former mayor of Athens. "Greeks must be free to listen to any radio station they like.''

COURTESY OF EONE.GR:

Στο ΣτΕ κατέθεσαν, την Τετάρτη, προσφυγές τέσσερις εκπρόσωποι ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι δεν έλαβαν άδειες λειτουργίας και έχουν παύσει να εκπέμπουν, όπως και τέσσερις σταθμοί, που προσβάλλουν το πρώτο στάδιο αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών. Η ΝΔ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, ενώ ετοιμάζεται φεστιβάλ που διοργανώνουν, στην Πλατεία Συντάγματος, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν αδειοδοτήθηκαν

Κατ' αρχάς, για τη μη αδειοδότησή τους κατέθεσαν προσφυγές οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λάμψη FM, Radio GOLD FM, ΣΟΚ FM και Radio GREECE FM. Παράλληλα, κατά του πρώτου σταδίου αδειοδότησης έχουν καταθέσει προσφυγές οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών Radio GREECE FM Stereo, ʼλφα 18, DIVA FM, Χρώμα FM και PROFIT FM.

Οι οκτώ προσφεύγοντες στρέφονται κατά αποφάσεων του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις με τις οποίες έμειναν εκτός της αδειοδοτήσεως (άδεια έλαβαν 28 σταθμοί). Επίσης ζητούν να τους χορηγηθεί από τον πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μιχ. Βροντάκη, προσωρινή διαταγή αναστολής (αλλά και οριστική αναστολή) των προσβαλλόμενων αποφάσεων, προκειμένου να μπορούν να εκπέμπουν προσωρινά.

Αναφέρουν στις προσφυγές τους ότι το ΕΣΡ επέλεξε τους 28 σταθμούς (20 αρχικώς και οκτώ στη συνέχεια) αυθαίρετα, αναιτιολόγητα, παράνομα και καταχρηστικά και οι προσβαλλόμενες σχετικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, παράνομες κ.λπ.

Υποστηρίζουν ότι ο κατάλογος των 28 σταθμών καταρτίστηκε από το ΕΣΡ χωρίς να έχει την προβλεπόμενη νομοθετική εξουσιοδότηση και ο υπουργός Τύπου εξετέλεσε τις αποφάσεις του ΕΣΡ χωρίς προηγουμένως να ελέγξει το νόμιμο ή μη των αποφάσεων του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, οι οποίες στερούνται και αιτιολογίας. Ακόμα υπογραμμίζουν ότι παραβιάσθηκε το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεώς τους.

 Την Πέμπτη ή την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, όπως αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε για το θέμα της χορήγησης αδειών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την αντίθεσή τους σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στο ζήτημα και ειδικά στην διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν πήραν άδεια.

Παράλληλα, άφησαν αιχμές και εναντίον του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και έθεσαν το ερώτημα πώς δόθηκαν άδειες σε οκτώ επιπλέον σταθμούς.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να έχει για την κυβέρνηση το θέμα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης της Εκτελεστικης Επιτροπής του κόμματός του, η οποία ασχολείται με την εισήγηση που θα παρουσιάσει στο συνέδριο για τις οργανωτικές και προγραμματικές αλλαγές. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, είπε ότι το κόμμα πριν από δύο μήνες ζήτησε την επαναπροκήρυξη των αδειών, την επικαιροποίηση των στοιχείων των φακέλων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά από εξάμηνο. Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων του υπουργείου Μεταφορών του Πολυτεχνείου και της Ενωσης Ραδιοφωνικών Σταθμών, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στη μπάντα των FM μπορούν να λειτουργήσουν 35 σταθμοί.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, τα μέλη του EΣΡ που έχουν οριστεί από το κόμμα, είχαν ζητήσει να εξεταστούν επιπλέον 15 φάκελοι από τις 20 άδειες που είχαν δοθεί και όχι 8,όπως είχε προτείνει ο υπουργός Τύπου. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ έκανε δεκτή την πρόταση, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ εμμένει στην πρόταση που έχει κάνει. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να συμμετάσχει η ΝΔ στο φεστιβάλ που διοργανώνουν στην Πλατεία Συντάγματος οι κομμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και να βοηθήσει στη διοργάνωσή του και η ΟΝΝΕΔ.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκτρέπεται κατηγορώντας βουλευτές όλων των κομμάτων. Η νομιμότητα, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, είναι ασφαλώς σεβαστή αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν συνιστούν νομιμότητα αυθαίρετες αποφάσεις που τα νομικά τους ερείσματα βασίμως αμφισβητούνται. Η κυβέρνηση, ανέφερε, με τις συνεχείς παλινωδίες της είναι υπεύθυνη για το πως έχει διαμορφωθεί το ραδιοφωνικό τοπίο της Αττικής και πρόσθεσε ότι με την ανοχή της και την ενθάρρυνσή της αναπτύχθηκαν επενδυτικές πρωτοβουλίες και έγιναν προσλήψεις προσωπικού που μέσα σε μια νύχτα ναυάγησαν και δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Ρουσόπουλος επέμεινε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία όχι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους, δύο από τα μέλη του ΕΣΡ θεώρησαν ότι ισότιμα θα πρέπει να συγκαταλεγούν σ' αυτή την κατηγορία. Ζήτησε το αργότερο εντός τριμήνου να προκηρυχθούν όλες οι προς διάθεση συχνότητες που υπολείπονται και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Ανακοίνωσε ακόμα ότι αύριο οι κύριοι Σιούφας και Παυλόπουλος θα επισκεφθούν τον πρόεδρο της Βουλής για να τον ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ.

Κατ' αρχάς, για τη μη αδειοδότησή τους κατέθεσαν προσφυγές οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λάμψη FM, Radio GOLD FM, ΣΟΚ FM και Radio GREECE FM. Παράλληλα, κατά του πρώτου σταδίου αδειοδότησης έχουν καταθέσει προσφυγές οι εκπρόσωποι των ραδιοφωνικών σταθμών Radio GREECE FM Stereo, ʼλφα 18, DIVA FM, Χρώμα FM και PROFIT FM.

Οι οκτώ προσφεύγοντες στρέφονται κατά αποφάσεων του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις με τις οποίες έμειναν εκτός της αδειοδοτήσεως (άδεια έλαβαν 28 σταθμοί). Επίσης ζητούν να τους χορηγηθεί από τον πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μιχ. Βροντάκη, προσωρινή διαταγή αναστολής (αλλά και οριστική αναστολή) των προσβαλλόμενων αποφάσεων, προκειμένου να μπορούν να εκπέμπουν προσωρινά.

Αναφέρουν στις προσφυγές τους ότι το ΕΣΡ επέλεξε τους 28 σταθμούς (20 αρχικώς και οκτώ στη συνέχεια) αυθαίρετα, αναιτιολόγητα, παράνομα και καταχρηστικά και οι προσβαλλόμενες σχετικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, παράνομες κ.λπ.

Υποστηρίζουν ότι ο κατάλογος των 28 σταθμών καταρτίστηκε από το ΕΣΡ χωρίς να έχει την προβλεπόμενη νομοθετική εξουσιοδότηση και ο υπουργός Τύπου εξετέλεσε τις αποφάσεις του ΕΣΡ χωρίς προηγουμένως να ελέγξει το νόμιμο ή μη των αποφάσεων του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, οι οποίες στερούνται και αιτιολογίας. Ακόμα υπογραμμίζουν ότι παραβιάσθηκε το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεώς τους.

 Την Πέμπτη ή την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, όπως αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε για το θέμα της χορήγησης αδειών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την αντίθεσή τους σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στο ζήτημα και ειδικά στην διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν πήραν άδεια.

Παράλληλα, άφησαν αιχμές και εναντίον του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και έθεσαν το ερώτημα πώς δόθηκαν άδειες σε οκτώ επιπλέον σταθμούς.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να έχει για την κυβέρνηση το θέμα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης της Εκτελεστικης Επιτροπής του κόμματός του, η οποία ασχολείται με την εισήγηση που θα παρουσιάσει στο συνέδριο για τις οργανωτικές και προγραμματικές αλλαγές. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, είπε ότι το κόμμα πριν από δύο μήνες ζήτησε την επαναπροκήρυξη των αδειών, την επικαιροποίηση των στοιχείων των φακέλων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά από εξάμηνο. Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων του υπουργείου Μεταφορών του Πολυτεχνείου και της Ενωσης Ραδιοφωνικών Σταθμών, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στη μπάντα των FM μπορούν να λειτουργήσουν 35 σταθμοί.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, τα μέλη του EΣΡ που έχουν οριστεί από το κόμμα, είχαν ζητήσει να εξεταστούν επιπλέον 15 φάκελοι από τις 20 άδειες που είχαν δοθεί και όχι 8,όπως είχε προτείνει ο υπουργός Τύπου. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ έκανε δεκτή την πρόταση, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ εμμένει στην πρόταση που έχει κάνει. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να συμμετάσχει η ΝΔ στο φεστιβάλ που διοργανώνουν στην Πλατεία Συντάγματος οι κομμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και να βοηθήσει στη διοργάνωσή του και η ΟΝΝΕΔ.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκτρέπεται κατηγορώντας βουλευτές όλων των κομμάτων. Η νομιμότητα, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, είναι ασφαλώς σεβαστή αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν συνιστούν νομιμότητα αυθαίρετες αποφάσεις που τα νομικά τους ερείσματα βασίμως αμφισβητούνται. Η κυβέρνηση, ανέφερε, με τις συνεχείς παλινωδίες της είναι υπεύθυνη για το πως έχει διαμορφωθεί το ραδιοφωνικό τοπίο της Αττικής και πρόσθεσε ότι με την ανοχή της και την ενθάρρυνσή της αναπτύχθηκαν επενδυτικές πρωτοβουλίες και έγιναν προσλήψεις προσωπικού που μέσα σε μια νύχτα ναυάγησαν και δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Ρουσόπουλος επέμεινε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία όχι μόνο των οκτώ σταθμών αλλά και των υπολοίπων για τους οποίους, δύο από τα μέλη του ΕΣΡ θεώρησαν ότι ισότιμα θα πρέπει να συγκαταλεγούν σ' αυτή την κατηγορία. Ζήτησε το αργότερο εντός τριμήνου να προκηρυχθούν όλες οι προς διάθεση συχνότητες που υπολείπονται και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Ανακοίνωσε ακόμα ότι αύριο οι κύριοι Σιούφας και Παυλόπουλος θα επισκεφθούν τον πρόεδρο της Βουλής για να τον ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ.

COURTESY OF EONE.GR:
Αμετακίνητη η κυβέρνηση στο θέμα των ραδιοφωνικών αδειών

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο και δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με τη διακοπή της λειτουργίας αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών που δεν είχαν άδεια και τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Β. Λαμπρίδης, δήλωσε ότι διαχωρίζει τη θέση του από τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία γνωμοδότησαν για την προσωρινή λειτουργία των 8 ραδιοσταθμών στην Αττική. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται...

  κ. Ρέππας, κατά τη μαραθώνια ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, δήλωσε ότι εκείνοι οι οποίοι επιτίθενται στην κυβέρνηση στην πραγματικότητα την καλούν να μην εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τους γελοίους, ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να φιμώσει τους σταθμούς διότι την ενοχλούσαν. Κατά τον κ. Ρέππα κανένας ενημερωτικός σταθμός δεν διέκοψε τη λειτουργία του, αντιθέτως διάφοροι ιδιοκτήτες σταθμών που δεν είχαν άδεια μπορούν μέσα από τις συχνότητες αυτών των σταθμών να υβρίζουν απρόκλητα την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει τις αποφάσεις της, ενώ, ερωτηθείς κατ' επανάληψη για τις οκτώ επιπλέον άδειες που δόθηκαν, είπε ότι αυτό έγινε με γνώμονα τόσο τις πραγματικές δυνατότητες που υπήρχαν, όσο και το γεγονός αν δεν δίνονταν αυτές οι άδειες θα έμεναν άνεργοι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε κατά βουλευτών όλων των κομμάτων που άσκησαν κριτική για τις αποφάσεις του, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τους βουλευτές ότι «λέγουν τερατώδη πράγματα» και οι δηλώσεις τους χαρακτηρίζονται από «παχυλή άγνοια των θεμάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε βάσει ποιας μελέτης δόθηκαν 28 άδειες σε σταθμούς και απάντησε ότι πρόκειται για μελέτες του υπουργείου Μεταφορών το οποίο έχει και την ευθύνη του καθορισμού των συχνοτήτων.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση τις εν λόγω έρευνες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν προσκρούει στα εθνικά θέματα.

Απαντώντας σε κατηγορίες ότι παρεμποδίστηκαν δημοσιογράφοι να ανέβουν στον Υμηττό, την ώρα που η αστυνομία και η ΔΕΗ διέκοπταν τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν τις αστυνομικές αρχές που έλαβαν σχετικές αποφάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνηση όφειλε να σταματήσει την ασυδοσία στο χώρο των ραδιοφωνικών σταθμών, μια ασυδοσία για την οποία είναι υπεύθυνοι πολλοί και πολλές κυβερνήσεις. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη για τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονταν στις πτήσεις των αεροσκαφών προς το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, δεν παραιτείται ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Β. Λαμπρίδης, τουλάχιστον «όχι ακόμα», όπως είπε, σε συνάντηση που επεδίωξε ο ίδιος με τους δημοσιογράφους, για να ανακοινώσει ότι διαχωρίζει τη θέση του από τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία γνωμοδότησαν για την προσωρινή λειτουργία των οκτώ ραδιοσταθμών στην Αττική, μετά τις δυο επιστολές του υπουργού Τύπου, στις 9 και 14 Μαρτίου.

Ουσιαστικά ο κ. Λαμπρίδης επανέλαβε την αρχική διαφωνία του για το ζήτημα της υπόδειξης των σταθμών, άποψη που είχε υποστηρίξει από την αρχή, ότι δηλαδή το Συμβούλιο δεν είχε αρμοδιότητα να υποδείξει τους οκτώ. Υπενθύμισε ακόμα, ότι στις δυο έκτακτες συνεδριάσεις (14 και 16/3) που ακολούθησαν των επιστολών του κ. Ρέππα, εισηγήθηκε να υποδειχθούν στον υπουργό οι οκτώ επόμενοι στη σειρά της λίστας μετά τον 20ό αδειούχο ραδιοσταθμό. Σημειώνεται ότι η λίστα είχε καταρτιστεί σύμφωνα με τα κριτήρια της προβλεπόμενης νομοθεσίας στο άρθρο 7 παρ. 6 του νόμου 2328/95.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία αξιολογήθηκαν οι οκτώ του μεταβατικού καθεστώτος, ο κ. Λαμπρίδης δεσμεύτηκε να απαντήσει έως ότου υπογραφούν τα πρακτικά της ολομέλειας του κλιμακίου ραδιοφωνίας του ΕΣΡ που πήρε και την απόφαση.

Στη λήψη της παραπάνω ομόφωνης απόφασης, υπενθυμίζεται ότι εκτός του αναπληρωτή προέδρου Σπ. Φλογαΐτη, συμμετείχαν τα υποδεδειγμένα από το ΠΑΣΟΚ μέλη του ΕΣΡ Α. Οικονομίδης, Β. Αρτινοπούλου, Κ. Παττακός, από τη ΝΔ Ι. Μοσχοβίτης, Ν. Κουλούρης και από τον ΣΥΝ Ν. Καϊμάκης και Β. Καρδάσης, ενώ ο Π. Αλέπης από το ΚΚΕ, απείχε της ψηφοφορίας.

«Δεν θεωρώ ότι αυτά που καταλογίζονται, σε βάρος των μελών του ΕΣΡ, έχουν την παραμικρή αλήθεια. Θεωρώ ότι τα μέλη της Ολομέλειας έπραξαν κατά συνείδηση», είπε τέλος ο κ. Λαμπρίδης, ο οποίος θα ζητήσει, για έλεγχο παραβιάσεων, τις κασέτες εκπομπών του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού Alpha, σχετικά με τον τρόπο του κλεισίματος των ραδιοσταθμών στην Αττική.

 Ο κ. Ρέππας, κατά τη μαραθώνια ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, δήλωσε ότι εκείνοι οι οποίοι επιτίθενται στην κυβέρνηση στην πραγματικότητα την καλούν να μην εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τους γελοίους, ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να φιμώσει τους σταθμούς διότι την ενοχλούσαν. Κατά τον κ. Ρέππα κανένας ενημερωτικός σταθμός δεν διέκοψε τη λειτουργία του, αντιθέτως διάφοροι ιδιοκτήτες σταθμών που δεν είχαν άδεια μπορούν μέσα από τις συχνότητες αυτών των σταθμών να υβρίζουν απρόκλητα την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει τις αποφάσεις της, ενώ, ερωτηθείς κατ' επανάληψη για τις οκτώ επιπλέον άδειες που δόθηκαν, είπε ότι αυτό έγινε με γνώμονα τόσο τις πραγματικές δυνατότητες που υπήρχαν, όσο και το γεγονός αν δεν δίνονταν αυτές οι άδειες θα έμεναν άνεργοι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε κατά βουλευτών όλων των κομμάτων που άσκησαν κριτική για τις αποφάσεις του, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενημερωθούν. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τους βουλευτές ότι «λέγουν τερατώδη πράγματα» και οι δηλώσεις τους χαρακτηρίζονται από «παχυλή άγνοια των θεμάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε βάσει ποιας μελέτης δόθηκαν 28 άδειες σε σταθμούς και απάντησε ότι πρόκειται για μελέτες του υπουργείου Μεταφορών το οποίο έχει και την ευθύνη του καθορισμού των συχνοτήτων.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση τις εν λόγω έρευνες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν προσκρούει στα εθνικά θέματα.

Απαντώντας σε κατηγορίες ότι παρεμποδίστηκαν δημοσιογράφοι να ανέβουν στον Υμηττό, την ώρα που η αστυνομία και η ΔΕΗ διέκοπταν τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν τις αστυνομικές αρχές που έλαβαν σχετικές αποφάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνηση όφειλε να σταματήσει την ασυδοσία στο χώρο των ραδιοφωνικών σταθμών, μια ασυδοσία για την οποία είναι υπεύθυνοι πολλοί και πολλές κυβερνήσεις. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη για τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονταν στις πτήσεις των αεροσκαφών προς το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, δεν παραιτείται ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Β. Λαμπρίδης, τουλάχιστον «όχι ακόμα», όπως είπε, σε συνάντηση που επεδίωξε ο ίδιος με τους δημοσιογράφους, για να ανακοινώσει ότι διαχωρίζει τη θέση του από τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία γνωμοδότησαν για την προσωρινή λειτουργία των οκτώ ραδιοσταθμών στην Αττική, μετά τις δυο επιστολές του υπουργού Τύπου, στις 9 και 14 Μαρτίου.

Ουσιαστικά ο κ. Λαμπρίδης επανέλαβε την αρχική διαφωνία του για το ζήτημα της υπόδειξης των σταθμών, άποψη που είχε υποστηρίξει από την αρχή, ότι δηλαδή το Συμβούλιο δεν είχε αρμοδιότητα να υποδείξει τους οκτώ. Υπενθύμισε ακόμα, ότι στις δυο έκτακτες συνεδριάσεις (14 και 16/3) που ακολούθησαν των επιστολών του κ. Ρέππα, εισηγήθηκε να υποδειχθούν στον υπουργό οι οκτώ επόμενοι στη σειρά της λίστας μετά τον 20ό αδειούχο ραδιοσταθμό. Σημειώνεται ότι η λίστα είχε καταρτιστεί σύμφωνα με τα κριτήρια της προβλεπόμενης νομοθεσίας στο άρθρο 7 παρ. 6 του νόμου 2328/95.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία αξιολογήθηκαν οι οκτώ του μεταβατικού καθεστώτος, ο κ. Λαμπρίδης δεσμεύτηκε να απαντήσει έως ότου υπογραφούν τα πρακτικά της ολομέλειας του κλιμακίου ραδιοφωνίας του ΕΣΡ που πήρε και την απόφαση.

Στη λήψη της παραπάνω ομόφωνης απόφασης, υπενθυμίζεται ότι εκτός του αναπληρωτή προέδρου Σπ. Φλογαΐτη, συμμετείχαν τα υποδεδειγμένα από το ΠΑΣΟΚ μέλη του ΕΣΡ Α. Οικονομίδης, Β. Αρτινοπούλου, Κ. Παττακός, από τη ΝΔ Ι. Μοσχοβίτης, Ν. Κουλούρης και από τον ΣΥΝ Ν. Καϊμάκης και Β. Καρδάσης, ενώ ο Π. Αλέπης από το ΚΚΕ, απείχε της ψηφοφορίας.

«Δεν θεωρώ ότι αυτά που καταλογίζονται, σε βάρος των μελών του ΕΣΡ, έχουν την παραμικρή αλήθεια. Θεωρώ ότι τα μέλη της Ολομέλειας έπραξαν κατά συνείδηση», είπε τέλος ο κ. Λαμπρίδης, ο οποίος θα ζητήσει, για έλεγχο παραβιάσεων, τις κασέτες εκπομπών του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού Alpha, σχετικά με τον τρόπο του κλεισίματος των ραδιοσταθμών στην Αττική.

COURTESY OF EONE.GR:
Η σιωπή των ερτζιανών..
.

Λίγο μετά τις 9, το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησε στον Υμηττό και στο Αιγάλεω η επιχείρηση «Η σιωπή των ερτζιανών». Η εισαγγελέας της υπηρεσίας, με το γενικό γραμματέα του υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεργείο της ΔΕΗ, ανέβηκαν στο χώρο όπου είναι τοποθετημένα τα μηχανήματα εκπομπής σήματος κι άρχισαν να κόβουν το ρεύμα αφαιρώντας τα ρολόγια από τα κοντέινερ. Ποιοι έχουν διακόψει τη λειτουργία τους: ΕΥΑ FM, Ακτίνα, Ανδρομέδα, Λάμψη, Alpha Sport, Πόλις, Business radio, Radio Dee Jay, Radio Gold, Κρήτη Fm, Ράδιο Ενα, Υγεία και Οικολογία, Ράδιο Αττική, Star, Veronica, Παρέα, Ατλαντίς, Εν Λευκώ, Εψιλον, Χρώμα, Χριστιανισμός. Αρκετοί από τους σταθμούς αυτούς αναζητούν διαφορετικό τρόπο εκπομπής του σήματός τους. Εκλεισαν οι πρώτοι 21. Απομένουν άλλοι 45...

Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Τρίτης έφτασαν στον Υμηττό βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι πήγαν στο χώρο των κεραιών προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες που γίνονται. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha News, oι βουλευτές υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο από πέντε συνεχόμενα μπλόκα.

Επίσης, μέχρι τα σημεία που είχαν στηθεί τα μπλόκα της Αστυνομίας πήγαν και εκπρόσωποι των σταθμών που κόβονται οι οποίοι δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα εποχή πειρατείας στις ραδιοφωνικές συχνότητες αφού οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους παράνομα. Στο πλάι τους και οι ακροατές τους.

Το έγγραφο για το κλείσιμο των σταθμών έχει αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, τη ΔΕΗ, αλλά και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στην κυβερνητική απόφαση, αντέδρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τα κυβερνητικά στελέχη αλληλομεταθέτουν τις ευθύνες τους, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας είπε ότι για την απόφαση είναι αρμόδιο το υπουργείο Μεταφορών και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι ήταν δική τους η απόφαση να εκπέμπουν μόνο 28 σταθμοί.

Όμως και το επιχείρημα, για παρεμβολές στο νέο αεροδρόμιο, πέφτει στο κενό. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των χειριστών αεροσκαφών, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με έγγραφο, με ημερομηνία 13 Μαρτίου, τους τελευταίους 16 μήνες δεν υπήρχαν αναφορές για παρεμβολές στις πτήσεις αεροσκαφών και χαρακτήρισε τέχνασμα τα όσα επικαλούνται οι υπουργοί Μεταφορών και Τύπου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ζώσει με δυνάμεις των ΜΑΤ ολόκληρο τον Υμηττό, κλείνοντας τις εισόδους πρόσβασης προς τις κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών. Toαπόγευμα, μάλιστα, με διαδοχικά μπλόκα της αστυνομίας, αποκλείστηκε και ο δρόμος που οδηγεί σε όσες κεραίες βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος, στο Αιγάλεω. Η είσοδος απαγορεύτηκε ακόμη και στους τεχνικούς των σταθμών. Παράλληλα, με ραδιογωνιόμετρο έγινε έλεγχος και στις κεραίες των σταθμών που λειτουργούν με κανονική άδεια.

Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Αντώνης Μανιτάκης, επεσήμανε ότι έπρεπε να υπάρξει προγραμματισμός με αντικειμενικότητα και διαφάνεια και όχι με κριτήρια που εφευρέθηκαν την τελευταία στιγμή. Παρέμβαση αναμένεται κι από την ΕΣΗΕΑ. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Βαγγέλης Δεληπέτρος, είπε ότι την υπεράσπιση της πολυφωνίας και της ενημέρωσης δεν μπορεί να την προσπεράσει κανένας.

Για προνομιακές επιλογές έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου και ανακοίνωσε ότι τόσο η ίδια, όσο κι άλλα στελέχη, θα φέρουν το θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Για πολιτικά απαράδεκτη απόφαση μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τεράστιο σφάλμα χαρακτήρισε ο Μιλτιάδης Έβερτ τη σύνδεση της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου με τις άδειες των σταθμών, ενώ για ύποπτη προχειρότητα μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την επιλεκτική τακτική της κυβέρνησης, που κόβει και ράβει τις άδειες στα μέτρα της, κατήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επέκρινε με δριμύτητα τη κυβέρνηση, λέγοντας ότι διακατέχεται από την αντίληψη ομηρίας των ραδιοσταθμών και επικαλείται το νέο αεροδρόμιο για να καλύψει τις δικές της σκοπιμότητες και ευθύνες. Για ολισθηρό δρόμο αυταρχισμού και διαπλοκή μίλησε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση εκ των πραγμάτων.

Ο Δημήτρης Μπίτζος, διευθυντής προγράμματος του Χρώμα Fm, δήλωσε ότι «από την Τετάρτη ο σταθμός μας θα αναζητήσει όλους τους τρόπους εκπομπής του προγράμματός μας».

Ο γενικός διευθυντής του Radio Dee Jay, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «το σήμα του Radio Dee Jayθα εκπέμπει κανονικά από αύριο».

Ο τεχνικός διευθυντής του Ράδιο Αττική, Τάσος Πετούρης, υποστήριξε ότι «ειδικά ο σταθμός μας δεν ενοχλούσε αφενός τις γειτονικές συχνότητες, αφετέρου τα αεροπλάνα, καθώς η τεχνική μας μελέτη είχε υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια».

Ο Γιάννης Σκουλετάκης, ιδιοκτήτης του radio Veronica, δήλωσε ότι «θεωρώ την απόφαση της κυβέρνησης αδιανόητη. Μένουν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν από το ραδιόφωνο. Το υπουργείο Τύπου έπρεπε να αποστείλει σε κάθε σταθμό επιστολή με την οποία θα τον καλούσε να σεβαστεί τη νομιμότητα και να σταματήσει τη λειτουργία του. Ο ένας ραδιοφωνικός σταθμός, μετά τον άλλο, αποχαιρετά τους ακροατές του».

Το υπουργείο Μεταφορών είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο και να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία των 66 παρανόμως λειτουργούντων σταθμών. Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου, οι οποίες έλεγαν ότι, πέραν των ήδη 28 παροχών για λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, μπορούν οι άδειες αυτές να αυξηθούν από 6 έως 8, επιπλέον.

Από το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο χώρο που βρίσκονται οι ραδιοφωνικές κεραίες στον Υμηττό. Οι μη αδειοδοτούμενοι σταθμοί απειλούν με μηνύσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης, προκαλώντας το μεσημέρι την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα που μίλησε για κάποια άνομα συμφέροντα που επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εκτός του νομοθετικού πλαισίου.

Ο κ. Ρέππας μίλησε για κάποια άνομα συμφέροντα που επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εκτός του νομοθετικού πλαισίου, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργού στο θέμα και υποστήριξε ότι δεν θα διατεθούν συχνότητες από την ΕΡΤ.

Πάντως, σε μελέτη της Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, εκτιμάται ότι στην Αττική θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 35 σταθμοί αντί των 28 στους οποίους χορηγείται άδεια. Μάλιστα, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Νίκος Ουζούνογλου τόνισε ότι στην Αττική θα μπορούσαν να λειτουργούν έως και 40 σταθμοί και χαρακτήρισε τον Υμηττό ως το καλύτερο σημείο εκπομπής.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, δήλωσε ότι οι κεραίες θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα, καθώς, όπως υποστήριξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεν επιτρέπει να παραμείνουν στον Υμηττό. Επεσήμανε ότι οι 28 άδειες είναι ο μέγιστος αριθμός που επιτρέπεται να δοθεί λέγοντας ότι σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη λειτουργούν 10 ως 15 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Τρίτης έφτασαν στον Υμηττό βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι πήγαν στο χώρο των κεραιών προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες που γίνονται. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha News, oι βουλευτές υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο από πέντε συνεχόμενα μπλόκα. Επίσης, μέχρι τα σημεία που είχαν στηθεί τα μπλόκα της Αστυνομίας πήγαν και εκπρόσωποι των σταθμών που κόβονται οι οποίοι δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα εποχή πειρατείας στις ραδιοφωνικές συχνότητες αφού οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους παράνομα. Στο πλάι τους και οι ακροατές τους.

Το έγγραφο για το κλείσιμο των σταθμών έχει αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, τη ΔΕΗ, αλλά και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στην κυβερνητική απόφαση, αντέδρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τα κυβερνητικά στελέχη αλληλομεταθέτουν τις ευθύνες τους, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας είπε ότι για την απόφαση είναι αρμόδιο το υπουργείο Μεταφορών και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι ήταν δική τους η απόφαση να εκπέμπουν μόνο 28 σταθμοί.

Όμως και το επιχείρημα, για παρεμβολές στο νέο αεροδρόμιο, πέφτει στο κενό. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των χειριστών αεροσκαφών, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με έγγραφο, με ημερομηνία 13 Μαρτίου, τους τελευταίους 16 μήνες δεν υπήρχαν αναφορές για παρεμβολές στις πτήσεις αεροσκαφών και χαρακτήρισε τέχνασμα τα όσα επικαλούνται οι υπουργοί Μεταφορών και Τύπου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ζώσει με δυνάμεις των ΜΑΤ ολόκληρο τον Υμηττό, κλείνοντας τις εισόδους πρόσβασης προς τις κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών. Toαπόγευμα, μάλιστα, με διαδοχικά μπλόκα της αστυνομίας, αποκλείστηκε και ο δρόμος που οδηγεί σε όσες κεραίες βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος, στο Αιγάλεω. Η είσοδος απαγορεύτηκε ακόμη και στους τεχνικούς των σταθμών. Παράλληλα, με ραδιογωνιόμετρο έγινε έλεγχος και στις κεραίες των σταθμών που λειτουργούν με κανονική άδεια.

Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Αντώνης Μανιτάκης, επεσήμανε ότι έπρεπε να υπάρξει προγραμματισμός με αντικειμενικότητα και διαφάνεια και όχι με κριτήρια που εφευρέθηκαν την τελευταία στιγμή. Παρέμβαση αναμένεται κι από την ΕΣΗΕΑ. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Βαγγέλης Δεληπέτρος, είπε ότι την υπεράσπιση της πολυφωνίας και της ενημέρωσης δεν μπορεί να την προσπεράσει κανένας.

Για προνομιακές επιλογές έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου και ανακοίνωσε ότι τόσο η ίδια, όσο κι άλλα στελέχη, θα φέρουν το θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Για πολιτικά απαράδεκτη απόφαση μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τεράστιο σφάλμα χαρακτήρισε ο Μιλτιάδης Έβερτ τη σύνδεση της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου με τις άδειες των σταθμών, ενώ για ύποπτη προχειρότητα μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Την επιλεκτική τακτική της κυβέρνησης, που κόβει και ράβει τις άδειες στα μέτρα της, κατήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επέκρινε με δριμύτητα τη κυβέρνηση, λέγοντας ότι διακατέχεται από την αντίληψη ομηρίας των ραδιοσταθμών και επικαλείται το νέο αεροδρόμιο για να καλύψει τις δικές της σκοπιμότητες και ευθύνες. Για ολισθηρό δρόμο αυταρχισμού και διαπλοκή μίλησε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση εκ των πραγμάτων.

Ο Δημήτρης Μπίτζος, διευθυντής προγράμματος του Χρώμα Fm, δήλωσε ότι «από την Τετάρτη ο σταθμός μας θα αναζητήσει όλους τους τρόπους εκπομπής του προγράμματός μας».

Ο γενικός διευθυντής του Radio Dee Jay, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «το σήμα του Radio Dee Jayθα εκπέμπει κανονικά από αύριο».

Ο τεχνικός διευθυντής του Ράδιο Αττική, Τάσος Πετούρης, υποστήριξε ότι «ειδικά ο σταθμός μας δεν ενοχλούσε αφενός τις γειτονικές συχνότητες, αφετέρου τα αεροπλάνα, καθώς η τεχνική μας μελέτη είχε υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια».

Ο Γιάννης Σκουλετάκης, ιδιοκτήτης του radio Veronica, δήλωσε ότι «θεωρώ την απόφαση της κυβέρνησης αδιανόητη. Μένουν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν από το ραδιόφωνο. Το υπουργείο Τύπου έπρεπε να αποστείλει σε κάθε σταθμό επιστολή με την οποία θα τον καλούσε να σεβαστεί τη νομιμότητα και να σταματήσει τη λειτουργία του. Ο ένας ραδιοφωνικός σταθμός, μετά τον άλλο, αποχαιρετά τους ακροατές του».

Το υπουργείο Μεταφορών είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο και να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία των 66 παρανόμως λειτουργούντων σταθμών. Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου, οι οποίες έλεγαν ότι, πέραν των ήδη 28 παροχών για λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, μπορούν οι άδειες αυτές να αυξηθούν από 6 έως 8, επιπλέον.

Από το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο χώρο που βρίσκονται οι ραδιοφωνικές κεραίες στον Υμηττό. Οι μη αδειοδοτούμενοι σταθμοί απειλούν με μηνύσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης, προκαλώντας το μεσημέρι την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Ρέππα που μίλησε για κάποια άνομα συμφέροντα που επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εκτός του νομοθετικού πλαισίου.

Ο κ. Ρέππας μίλησε για κάποια άνομα συμφέροντα που επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εκτός του νομοθετικού πλαισίου, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργού στο θέμα και υποστήριξε ότι δεν θα διατεθούν συχνότητες από την ΕΡΤ.

Πάντως, σε μελέτη της Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, εκτιμάται ότι στην Αττική θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 35 σταθμοί αντί των 28 στους οποίους χορηγείται άδεια. Μάλιστα, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Νίκος Ουζούνογλου τόνισε ότι στην Αττική θα μπορούσαν να λειτουργούν έως και 40 σταθμοί και χαρακτήρισε τον Υμηττό ως το καλύτερο σημείο εκπομπής.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, δήλωσε ότι οι κεραίες θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα, καθώς, όπως υποστήριξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεν επιτρέπει να παραμείνουν στον Υμηττό. Επεσήμανε ότι οι 28 άδειες είναι ο μέγιστος αριθμός που επιτρέπεται να δοθεί λέγοντας ότι σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη λειτουργούν 10 ως 15 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

COURTESY OF IN.GR:
Έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των σταθμών

Ιδιοκτήτες και διευθυντές ραδιοφωνικών σταθμών καταφέρονται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης, των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της αντιπολίτευσης, η οποία δεν αντιδρά στο κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο ιδιοκτήτης του Λάμψη FM, Δημήτρης Ρίζος, δεν δίστασε να εκτοξεύσει ύβρεις κατά των μελών του ΕΣΡ. Η τηλεόραση του Alpha κάνει λόγο για «κυβερνητικό φασισμό» και αναφέρει ότι θα κατατεθούν μηνύσεις εις βάρος του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, του υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή και του προέδρου της ΔΕΗ για κατάχρηση εξουσίας.

Στον Υμηττό βουλευτές της ΝΔ

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την ύστατη στιγμή την κινητοποίηση ομάδας πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Μάριος Σαλμάς, Ιορδάνης Τζαμτζής, Χρήστος Ζώης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος), οι οποίοι στις 22:35 έφτασαν στον Υμηττό. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Alpha TV ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ χαρακτήρισε το κλείσμο των ραδιοφωνικών σταθμών «έγκλημα κατά της ελεύθερης ραδιοφωνίας» και υποστήριξε ότι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως από το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξει έντονη δραστηριοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα τους αφήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Έβερτ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να μετατρέψει την όλη υπόθεση σε κομματική αντιπαράθεση.

Σε τηλεφωνική παρέμβαση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «γίνεται κανένας λόγος για αδράνεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ίδιος κατήγγειλε τις «αυταρχικές πρακτικές που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση φοβάται την πολυφωνία και θέλει να φιμώσει τις δημοκρατικές φωνές».

Όσο προχωρούσε η βραδιά, ολοένα περισσότεροι βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέφθαναν στον Υμηττό, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση, ενώ συνεχείς είναι και οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι καταγγέλλουν το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών. Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «απαράδεκτη πρακτική και φασιστική πολιτική της κυβέρνησης».

Αντιδράσεις και από κυβερνητικά στελέχη

Πολλοί από τους ραδιοσταθμούς στους οποίους έχει ήδη κοπεί η ηλεκτροδότηση έχουν «προνοήσει» και εκπέμπουν από άλλες συχνότητες. Η τηλεόραση του Alpha μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά τηλεφωνήματα υπουργών και λοιπών στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι τονίζουν ότι η απόφαση του υπουργού Τύπου «εκθέτει την κυβέρνηση». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπήρξε υπουργός που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ρέππας το 'κανε γινάτι του».

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής υποστήριξε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι «τα πράγματα θα έφταναν σε αυτό το σημείο».

Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι πολλοί πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει από τα σπίτια τους με προορισμό τον Υμηττό, σε μια προσπάθεια να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο λουκέτο των ερτζιανών. Αναμένονται, ακόμα, μέλη από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ.

COURTESY OF RADIO DEEJAY AND RADIO-GR.COM:

RADIO DEE JAY 99,7

RADIO DEE JAY 99,7'Eσπασε ο κύκλος της σιωπής για το παρασκήνιο της χορήγησης 8 προσωρινών αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αποκαλύπτουν, τώρα, μιλώντας στον Alpha News 98,7, συνταρακτικές λεπτομέρειες, για όσα προηγήθηκαν της φασιστικής επιδρομής στα FM. O Παύλος Αλέπης, μέλος του Συμβουλίου, δήλωσε ότι αποχώρησε όταν άρχισαν να συζητούνται μη νόμιμα κριτήρια και πρόσθεσε ότι με διαφορετικά κριτήρια επελέγησαν οι πρώτοι 20 σταθμοί, που αδειοδοτήθηκαν και με διαφορετικά οι τελευταίοι 8. "Όταν φεύγεις από το νομικό πλαίσιο και προσπαθείς να εντάξεις και να φωτογραφίσεις σταθμούς που δεν έχουν τις νόμιμες προυποθέσεις, εκεί αρχίζουν οι αστειότητες...", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αλέπης αναφέρθηκε σε κυβερνητικές παρεμβάσεις ολόκληρη την τριετία που εξετάζονταν οι φάκελοι, είπε ότι το Συμβούλιο άντεξε αρκετά, αλλά στην τελευταία φάση παρασύρθηκε και κατηγόρησε τον yπουργό Τύπου ότι "άνοιξε τις πόρτες της αυθαιρεσίας". "Δεν είμαι σε θέση να διασταυρώσω, τί επαφές και τί διαπλοκή έγινε, αλλά το αποτέλεσμα μετράει...", κατέληξε ο Παύλος Αλέπης. Καταγγελίες-σοκ έκανε και ο Γιάννης Ζαγκανάς. "Ούτε καν άνοιξαν οι φάκελοι των εξεταζόμενων σταθμών, γιατί η διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα. Δημιουργείται η υποψία για παζάρια και ύποπτες διαδικασίες, με κριτήρια αίολα και ασαφή", ανέφερε το μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ρέππας έχει λόγο να χρεώσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες. Αλλά αυτός πίεσε, παραμονή της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, να δοθούν άδειες σε άλλους 8 σταθμούς. "Του είπαμε να μην ρίχνει σε εμάς τις ευθύνες, γιατί το Συμβούλιο δεν είχε λόγο να μπει σε αυτό το παιχνίδι, αλλά επέμεινε", ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταπέλτης ήταν η Σοφία Βούλτεψη, μέλος, επίσης, του ΕΣΡ. "Καταργείται ο νόμος, το Σύνταγμα και η αρχή της ισότητας. Οι πρώτοι 20 σταθμοί επελέγησαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ για τους άλλους 8 δεν ελήφθησαν υπόψη, με το αιτιολογικό ότι ήταν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας", δήλωσε η κ. Βούλτεψη. Χαρακτήρισε ψέμα τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού ήταν ομόφωνη, λέγοντας ότι "ήταν ομόφωνη, μόνο μεταξύ των παρόντων μελών", ενώ μίλησε για απαράδεκτη παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει το Συμβούλιο πως "εάν δεν γνωμοδοτήσει, δεν θα λειτουργούσε το νέο αεροδρόμιο". Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η αιφνίδια απόφαση να αναβληθεί η, προγραμματισμένη για απόψε, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας, η οποία θα εξέταζε πόσοι σταθμοί μπορούν να συνυπάρξουν στα ερτζιανά. Η αναβολή, εν μέσω γενικής κατακραυγής και ενώ στελέχη και του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν έντονα τις κινήσεις παρασκηνίου, εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της κυβέρνησης να αποφύγει την κριτική για το φίμωμα των σταθμών και τη φασιστική επιδρομή στον Υμηττό.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τo δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο της φίμωσης στα ερτζιανά και η πραξικοπηματική ενέργεια Ρέππα - Βερελή. Ήδη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ραδιοφωνικοί σταθμοί, που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Τύπου και του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ζητούν την ακύρωση των φασιστικών αποφάσεων και τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτελέσεώς τους, προκειμένου να λειτουργήσουν, ενώ τονίζουν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ακρόασης, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Καταγγέλουν, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επέλεξε τους 8 σταθμούς, κατά τρόπο αυθαίρετο, παράνομο και καταχρηστικό και ο υπουργός Τύπου εκτέλεσε τις αποφάσεις του, χωρίς να εξέγξει αν ήταν νόμιμες και αιτιολογημένες. Ο ΠΟΛΙΣ και ο Αlpha Sport κατέθεσαν και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο πρωτοδικείο Αθηνών, κατά της ΔΕΗ για την παράνομη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον Υμηττό. Μήνυση κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, για παρεμπόδιση εισόδου του, στο χώρο των κεραιών. Για απαράδεκτη τακτική, που δεν ταιριάζει σε ευνομούμενη πολιτεία, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. "Η έμπνευση, η υλοποίηση και ο σκανδαλώδης τρόπος της κυβέρνησης, ελέγχονται από άποψη νομιμότητας", δήλωσε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. Να ξεκαθαρίσει, με δημοκρατικό τρόπο, το καθεστώς που διέπει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ζήτησε, μέσω του Αlpha News 98,7, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος. Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των σταθμών εξέφρασαν 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους οι κ.κ. Κατσανέβας, Κρητικός και η Νόρα Κατσέλη, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών και χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση που ελήφθη. Τα άρθρα του Συντάγματος, τους νόμους και τα κριτήρια αξιολόγησης, βάσει των οποίων η κυβέρνηση δεν έδωσε άδειες και διέκοψε τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, ζητά να πληροφορηθεί, σε ερώτηση του στη Βουλή, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Την υποκρισία της κυβέρνησης αποκάλυψε και ο πρώην γενικός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης. Επισήμανε ότι χωράνε περίπου 70 σταθμοί στη μπάντα των FM, ενώ χαρακτήρισε γελοίο το επιχείρημα ότι προκαλούνται παρεμβολές στα αεροσκάφη. "Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι μόνες παρεμβολές που αναφέρθηκαν στις πτήσεις, ήταν από ραδιοπειρατές", ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος.

Ρέππας σε μαθήματα δημοκρατίας: Είναι φασίστες όσοι δεν θέλουν να φιμωθούν...

Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
Όλες οι καταγγελίες περί φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, ψευδείς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο σάλο που έχει ξεσπάσει με τη χορήγηση αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι αντιδρούν καταχρώμενοι τα δικαιώματά τους επιτίθενται με τρόπο υβριστικό στην Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τύπου η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις αντιδράσεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει το νόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ΄αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για φασιστική επιδρομή στην οποία επιδίδονται όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία που θέλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι ευρισκόμενοι εν παρανομία να κατηγορούν αυτούς που θέλουν να διαφυλάξουν την νομιμότητα.
(from www.apn.gr)


COURTESY OF EONE.gr:
Ερωτήσεις και μηνύσεις για τα ερτζιανά

Σειρά ερωτήσεων κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή για το θέμα της μη αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο ίδιο μήκοσ κύματος κινήθηκε και κ. Καραμανλής. Επίσης, μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννη Γεωργακόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για παράνομη κατακράτηση, κατέθεσε την Πέμπτη, στην Εισαγγελία Αθηνών, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

 Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κ.κ. Κατσανέβας, Κρητικός, Κοντομάρης, Κατσέλη, Χρυσανθακόπουλος, Πιπεργιάς και Σπυριούνης, ερωτούν γιατί περιορίζονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε 28 όταν αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα να εκπέμπουν χωρίς κινδύνους για την αεροπλοία. Με άλλη ερώτηση, ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ερωτά βάσει ποιου νόμου επενέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας, συνεργεία της ΔΕΗ και Εισαγγελέας στον Υμηττό για να κόψουν την ηλεκτροδότηση των κεραιών και με βάση ποια κριτήρια δεν πήραν άδεια οι σταθμοί.

 Μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Ιωάννη Γεωργακόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράνομη κατακράτηση, κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Στη μήνυσή του αυτή πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τόσο προχθές 27 όσο και στις 28 Μαρτίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην οδό προς την άνοδο του Υμηττού απαγόρευσαν και σ' αυτόν και στους συνεργάτες του να προχωρήσουν μέχρι το χώρο που την ώρα εκείνη συνεργείο της ΔΕΗ ξήλωνε τις κεραίες ιδιωτικών ραδιοσταθμών.

Με τις ενέργειές τους αυτές, προσθέτει στη μήνυσή του ο δημοσιογράφος, τα αστυνομικά όργανα - εκτελώντας προφανώς εντολές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και των αξιωματικών προϊσταμένων τους - παρεμπόδισαν την άσκηση του δημοσιογραφικού του έργου.

Ως αυτόπτες μάρτυρες δε, προτείνει τους βουλευτές Πάνο Παναγιωτόπουλο, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον κ. Παναγιώτη Κρητικό.

Ο εισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που παρέλαβε τη μήνυση, τη μελετά κι αύριο θα αποφανθεί για την περαιτέρω εξέλιξή της.

COURTESY (and special thanks to) EONE.GR:
Από την Άνοιξη του ελληνικού ραδιοφώνου στη βαρυχειμωνιά...

Χρειάστηκαν λιγότερα από 15 χρόνια για να μας συμβεί. 20 επίσημες άδειες δόθηκαν και 8 προσωρινές, όμως, μια μέρα μετά τη (στρατο)κρατική επέμβαση, εξέπεμπαν σήμα 47 συχνότητες. Μεταξύ αυτών οι κρατικές, αλλά και οι... διπλές. Οι υπόλοιπες τι είναι; Το θέμα προβάλλεται κατά βούληση και, όπως φτάνει στα αυτιά μας, συχνά κατά καθοδήγηση. Όλοι συμφωνούν πως η κατάσταση στα fm ήταν απαράδεκτη, όμως ποιοι το άφησαν να συμβεί αυτό; Οι ίδιοι που «έσπρωξαν» τόσο κόσμο να ασχοληθεί με το μέσο. Ως κατάληξη, την άνοιξη του 2001, 2000 άτομα βρίσκονται χωρίς δουλειά, αλλά και επαγγελματικό προσανατολισμό. Καλημέρα σας, αγαπητοί ψηφοφόροι της ασπρόμαυρης καθημερινότητας. Radio Days, over!

Αν αυτό το κείμενο ήταν ραδιοφωνική εκπομπή, κάπως έτσι θα ξεκινούσε. Στη νέα πραγματικότητα των ελληνικών ραδιοφώνων, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να είναι. Αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες, μόνο από όσους θίγονται προσωπικώς (επιχειρησιακώς δηλαδή) από τη βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης, το κλείσιμο δηλαδή, τη νύχτα της Τρίτης, 66 ραδιοφωνικών σταθμών. Έμειναν οι 28 «νόμιμοι» (με τα γνωστά αμφισβητούμενα κριτήρια και τη μοριοδότηση-παρωδία), και τουλάχιστον άλλοι 20 (αναρωτιόμαστε μήπως αυτοί δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση, χα, χα).

β) Καθοδηγούμενες αποσιωπήσεις του γεγονότος, από όσους δεν είναι και πολύ σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης.

γ) Τον εφησυχασμό των «νομίμων», που θα οδηγήσει σε πλήρες τέλμα ένα ζωντανό μέσο.

δ) Καταγγελίες, δηλώσεις, αποκαλύψεις, παράθυρα και εκπαραθυρώσεις, τόσο προσωρινές και ανούσιες, όσο τα θέματα που απασχολούν συνήθως τα εν λόγω MME.

ε) Όχι απλώς ανεργία, αλλά πλήρες αδιέξοδο των εργαζομένων (ηχολήπτες, δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί και επιμελητές κλπ).

Εκτός συναγωνισμού οι πανηγυρισμοί, ελαχίστων ομολογουμένως, που πήραν (με την αξία τους...) την πολυπόθητη άδεια εκπομπής. Κατά τα άλλα, πολλοί θα βρουν ένα σταθμό (άλλο ίσως) να τους κάνει παρέα. Ορισμένοι ίσως στραφούν με περισσότερη αφοσίωση στην τηλεόραση. Και κάποιοι άλλοι θα ακούν απλώς τα cd τους.

Αν αυτό το κείμενο ήταν ραδιοφωνική εκπομπή, κάπως έτσι θα ξεκινούσε. Στη νέα πραγματικότητα των ελληνικών ραδιοφώνων, δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να είναι. Αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες, μόνο από όσους θίγονται προσωπικώς (επιχειρησιακώς δηλαδή) από τη βίαιη επέμβαση της κυβέρνησης, το κλείσιμο δηλαδή, τη νύχτα της Τρίτης, 66 ραδιοφωνικών σταθμών. Έμειναν οι 28 «νόμιμοι» (με τα γνωστά αμφισβητούμενα κριτήρια και τη μοριοδότηση-παρωδία), και τουλάχιστον άλλοι 20 (αναρωτιόμαστε μήπως αυτοί δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση, χα, χα).

β) Καθοδηγούμενες αποσιωπήσεις του γεγονότος, από όσους δεν είναι και πολύ σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης.

γ) Τον εφησυχασμό των «νομίμων», που θα οδηγήσει σε πλήρες τέλμα ένα ζωντανό μέσο.

δ) Καταγγελίες, δηλώσεις, αποκαλύψεις, παράθυρα και εκπαραθυρώσεις, τόσο προσωρινές και ανούσιες, όσο τα θέματα που απασχολούν συνήθως τα εν λόγω MME.

ε) Όχι απλώς ανεργία, αλλά πλήρες αδιέξοδο των εργαζομένων (ηχολήπτες, δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί και επιμελητές κλπ).

Εκτός συναγωνισμού οι πανηγυρισμοί, ελαχίστων ομολογουμένως, που πήραν (με την αξία τους...) την πολυπόθητη άδεια εκπομπής. Κατά τα άλλα, πολλοί θα βρουν ένα σταθμό (άλλο ίσως) να τους κάνει παρέα. Ορισμένοι ίσως στραφούν με περισσότερη αφοσίωση στην τηλεόραση. Και κάποιοι άλλοι θα ακούν απλώς τα cd τους.

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν...
Ψηφίστε για τη διάσωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας στο http://www.media.net.gr/

Η καινούρια ραδιοφωνική πραγματικότητα είναι γεγονός. Δίκαια ή άδικα, με όλη τη συναισθηματική φόρτιση ή χωρίς, η μπάντα των FM δεν είναι πια η ίδια. Αν επιχειρήσετε να κάνετε tuning θα διαπιστώσετε ότι η μπάντα των ερτζιανών παρουσιάζει χάσματα, αφού λείπουν, από όλες τις απόψεις, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Κι αν πρέπει να συμφωνήσουμε με την απόφαση της κυβέρνησης, δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε γιατί εμμένουν στη ραδιοφωνική εκπομπή 28 σταθμών ή, έστω, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στους 35. Κάνοντας μία απλή αναγωγή, χωρίς ιδιαίτερη γνώση μαθηματικών, ξεκινήστε να υπολογίζετε με ένα κομπιουτεράκι ανά χείρας. Μετράμε την καλύτερη δυνατή απόσταση της μίας συχνότητας από την άλλη, η οποία ορίζεται στους 300 μεγακύκλους, ξεκινώντας από τη συχνότητα 87,5, στο ξεκίνημα της μπάντας των Fm. Αν κάνουμε την πρόσθεση, στην μπάντα χωράνε τουλάχιστον εξήντα (60) ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπου ο ένας δε θα παρεμβάλλει τον άλλο.

Πιθανώς, όμως, εμείς κάτι δε θα υπολογίζουμε στο όλο εγχείρημα, επομένως ας μείνουμε στο καινούριο απόφθεγμα: Το νέο αεροδρόμιο βλάπτει σοβαρά την υγεία της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ακολουθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έμειναν κι αυτοί που τους έκλεισαν.

Οι 28 του Υμηττού βάσει της κατάταξης του ΕΣΡ
1 Flash Radio 96,1.............2 ANT1 Radio 97,1
3 902 Αριστερά στα Fm..........4 Ξένιος
5 Κλικ FM88....................6 Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος
7 Galaxy 92,1..................8 Jeronimo Groovy 88,9
9 Επικοινωνία.................10 Αθήνα 9,84
11 Nitro 102,4................12 Rock FM96,8
13 Radio A Capitol 96,5.......14 Κανάλι Πειραιάς
15 Σταθμός 101,3..............16 Μελωδία FM100
17 Kiss FM 90,9...............18 Best FM 92,7
19 ΣΚΑΪ 100,4.................20 Alpha News 98,7
21 Sfera102,1.................22 Πειραϊκή Εκκλησία
23 Σπορ FM94,6................24 Ρυθμός 101,1
25 Ciao FM 104,2..............26 Love Radio 99
27 Profit 98,1................28 Planet104,5

Ποιοι σταθμοί κλείνουν

Champion FM...Ράδιο Υγεία Οικολογία...Radio Gold...Blackman...Eva FM...
Sprint FM...Astro FM...Λάμψη FM...Ακτίνα FM...Polis...Χριστιανισμός...ΣΟΚ FM...
Κάρμα......Δίφωνο FM...Πειραιάς FM...Alpha Sport...Seven Radio...Diva FM...
Radio Dee Jay...Ράδιο Βερόνικα...Εν Λευκώ...Χρώμα FM...Ράδιο Ενα...Ακμή radio FM...
Greece FM...Atlantis...Κρήτη FM...Radio One...Radio NRG...Radio Αστυ...Music FM...
Virgin Radio...Αγαπούλα FM...Hit 93 FM Studio Samos...Mad Radio...Athens
Inernational...Radio BBC World Service...Παρέα FM...Ράδιο Ειρήνη ΕΠΕ...Athens FM...
Κύκλος...0 - 6...Armonia FM...Εψιλον FM...Plus FM...Ράδιο Παιδεία...Ράδιο Α Σπάτων...
Ωρα καλή...Diva FM...Harmony FM...Ράδιο Jean...Μαραθών FM...Ράδιο Αττική...
Blue Sky FM...Radio Club...Athens Business radio...Εκφραση Rock Radio...Κανάλι 2...
Θριάσιο πεδίο FM......Ακιλα FM...AM FM...Κρηταυγή FM...Αστρον FM...Μέλλον FM
(Continued from www.radio-gr.com:)

Αυτοί οι σταθμοί είναι που ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης 27/3/2001 σταμάτησαν να εκπέμπουν,
λόγω του ότι τους έκοψε το ρεύμα η δημοκρατική μας κυβέρνηση.

Αν είναι ποτέ δυνατόν για μία χώρα που θέλει να ονομάζεται ΕΥΡΩΠΗ:

 • Εκλεισε το ραδιοφωνικό σταθμό "Χριστιανισμός".
 • Εκλεισε τον δημοφιλέστερο σταθμό για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μουσικού ξένου ρεπερτορίου "Radio DJ"
 • Εκλεισε όλες τις "εναλλακτικές προτάσεις" του Ελληνικού ραδιοφώνου (Πολις, Εν Λευκώ, Χρώμα κλπ)
 • Εκλεισε τους δημοφιλέστερους σταθμούς Ελληνικού Ρεπερτορίου (Λάμψη, Diva, Eva)
 • Εκλεισε το Radio Gold, το μοναδικό σταθμό με τραγούδια 50s, 60s, 70s...
 • Εκλεισε τους σταθμούς με τις μεγαλύτερες ακροαματικότητες
 • Εκλεισε κάθε εναλλακτική πρόταση, και κάθε ραδιοφωνικό σταθμό που δεν είχε κυρβερνητικά στελέχη υπό τον έλεγχό του, ή που είχε

COURTESY OF KATHIMERINI:

 «Λουκέτο» στα FM και παρασκήνιο
Αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ξεκίνησε τη διακοπή ρεύματος στους «εκτός λίστας» ραδιοσταθμούς
Αργά χθες το βράδυ ξεκίνησε τελικά η σταδιακή διακοπή της ηλεκτροδότησης των ραδιοσταθμών που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα των 28 νομίμως λειτουργούντων. Οι υπουργοί Τύπου και Μεταφορών έμεναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το κλείσιμο των 66 «παρανόμων» σταθμών. Κατά σειρά «προτεραιότητας» εσίγησαν οι σταθμοί Εύα, Diva, Energy, Alfa sport, Radio Gold, Χρώμα και η επιχείρηση συνεχίστηκε...

Από νωρίς το μεσημέρι, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων καθώς και η ΔΕΗ, έχοντας λάβει την απόφαση του υπουργού Τύπου για το «κλείσιμο», ανέμενε από ώρα σε ώρα την εντολή για τη διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης. Εν τω μεταξύ αρκετοί από τους ιδιοκτήτες έλαβαν μέσω fax την ειδοποίηση του υπουργείου Τύπου σχετικά με την επικείμενη διακοπή λειτουργίας εκπομπής των σταθμών, ενώ οι νομικοί τους σύμβουλοι τους προέτρεπαν να μην αποδεχτούν το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να επιδοθεί διά χειρός.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Τύπου και Μεταφορών, κατά τις οποίες εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης των συχνοτήτων σε 35, κάτι το οποίο απέρριψε τελικά η πλευρά του κ. Βερελή, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν μόνο 28 σταθμοί». Ο τελευταίος, τις πρώτες πρωϊνές ώρες απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Τύπου, με το οποίο ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών διακοπής λειτουργίας των εκτός λίστας σταθμών, τονίζοντας ότι «η λειτουργία τους μετά την έναρξη του αεροδρομίου των Σπάτων προκαλεί επιζήμιες παρεμβολές, στις εποικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας». Πάντως, αξίξει να σημειωθεί ότι στελέχη και των δύο υπουργείων τόνιζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, ότι είναι δυνατή η αύξηση των συχνοτήτων, και ότι θα έπρεπε οι θιγόμενοι σταθμοί να αναλάβουν την περαιτέρω στοιχειοθέτηση των υπαρχόντων μελετών, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι αυτή του καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Ουζούνογλου. Από την πλευρά τους, οι θιγόμενοι σταθμοί αντικρούουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Μεταφορών, παραπέμποντας και σε έγγραφο της Ενωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το οποίο «τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αναφερθεί παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες των αεροσκαφών στο Λεκανοπέδιο και ειδικότερα πάνω από τον Υμηττό».

Στα επιχειρήματα των σταθμών που απειλούνται με άμεσο κλείσιμο συγκαταλέγονται η υψηλή επένδυση και η ακροαματικότητα (Λάμψη Fm), αν και κάποιοι (όμιλος Alpha) καταγγέλλουν ύποπτες μεθοδεύσεις στην επιλογή των 28 σταθμών, μιλώντας ακόμη και για «προσωπικά» κριτήρια. Απαντώντας ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για «άνομα συμφέροντα που αντιλαμβάνονται την προσέγγιση των θεμάτων από μια ειδική οπτική γωνία κι όχι από αυτή της διασφάλισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου» και «προσπαθούν με ψευδολογίες να αντισταθούν στην προσπάθεια αποσαφήνισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Υπογράμμισε δε, ότι «ήταν γνωστό σε όλους ότι η λειτουργία των εκτός λίστας σταθμών είχε προσωρινό χαρακτήρα». Στον αντίποδα, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για αυθαιρεσία ενώ ο Συνασπισμός ζητεί την άμεση διάθεση επιπλέον συχνοτήτων.

Ρουλα Καρακουση - Γ. Μασουρας

Εκεί, στο μπλόκο του Υμηττού

«Με τη λίστα του Ρέππα» ανά χείρας οι αστυνομικοί, που είχαν στήσει μπλόκο στον περιφερειακό του Υμηττού, απομάκρυναν τους εκπροσώπους των ραδιοφωνικών σταθμών, στους οποίους δεν χορηγείται άδεια λειτουργίας. Κλειστοί παρέμεναν από προχθές το απόγευμα μέχρι αργά χθες το βράδυ οι δρόμοι που οδηγούν στις κεραίες του Υμηττού, ενώ επιτρεπόταν η άνοδος μόνο στους τεχνικούς των σταθμών που θα εκπέμπουν νόμιμα.

Ηδη από τις 6 το πρωί δυσαρεστημένοι φορείς (ιδιοκτήτες, τεχνικοί) συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού και επιχείρησαν να προχωρήσουν στο χώρο, όπου είναι εγκατεστημένες οι κεραίες. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απέτρεψαν με ορατό τον φόβο πρόκλησης επεισοδίων.

«Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ελέγξει το φάκελό μας και ότι είχαν προαποφασίσει ποιους θα ευνοήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Ακτίνα FM» κ. Βασίλης Παπαδημητρίου. «Είναι άδικο για μας, που λειτουργούσαμε νόμιμα και έχουμε καταβάλει σχεδόν δέκα εκατομμύρια για την κατάθεση του φακέλου, να βρεθούμε εκτός παιχνιδιού», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Champion» κ. Αριστείδης Κουρκούτας.

Την κορυφή του Υμηττού επισκέφθηκαν όμως και εκπρόσωποι της ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσουν σταδιακά στη διακοπή ηλεκτροδότησης των σταθμών που θα σταματήσουν να εκπέμπουν βάσει της υπουργικής απόφασης. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο όρος Αιγάλεω.

Ελενα Καρανάτση

Το αλαλούμ με τις άδειες των ρ/σ και οι ξένοι επενδυτές
Της Κ. Καπερναράκου

Μία πολύ σημαντική δοκιμασία για την αποδοχή ή όχι των ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ θεωρεί τη διαδικασία αδειοδότησης των ρ/σ ο Φρανσουά Λε Ζενισέλ, διευθύνων σύμβουλος του ραδιοφωνικού σταθμού «Λάμψη» και γενικός διευθυντής του κλάδου ραδιοφώνου της SBS Broadcasting με συμμετοχή 70% στον εν λόγω ρ/σ. «Θεωρούμε ότι η όλη προσέγγιση έχει έντονα συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και φανερώνει τη διάθεση ή όχι των ΜΜΕ στην Ελλάδα να είναι ανοιχτά σε ευρωπαϊκά κεφάλαια ειδικά και σε ξένα γενικότερα», παρατηρεί. «Επιπλέον, κρίνουμε την όλη διαδικασία αποκλεισμού του "Λάμψη" από τη χορήγηση αδειών ως εντελώς παράνομη· στερείται λογικής εξήγησης τόσο με κριτήρια νομοθετικά όσο και με κριτήρια ακροατηρίου και εάν εξαντλήσουμε όλα τα άλλα μέσα θα προσφύγουμε στα ένδικα».

Η φετινή διαδικασία αδειοδότησης με την υποβολή και την έγκριση των σχετικών αιτήσεων εξελίχθηκε σε ανεπίτρεπτα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να γίνει γνωστό ποιος έλαβε την τελική απόφαση και χωρίς να εξεταστούν βασικά κριτήρια ποιότητας. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του «Λάμψη» υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω ρ/σ, ο οποίος υπέβαλε πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση, είναι τρίτος στη γενική κατάταξη της Αττικής και πρώτος μεταξύ των ψυχαγωγικών σταθμών, ενώ η ακροαματικότητά του αυξήθηκε κατά 44% από πέρσι τον Ιούλιο. Συν τοις άλλοις, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αγόρασε το 70% η SBS Broadcasting, η πανευρωπαϊκή εταιρεία ΜΜΕ, ο ρ/σ έχει προβεί σε υψηλές επενδύσεις σε κτιριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αυξάνοντας, παράλληλα το προσωπικό του. Επίσης, προωθεί την ελληνική μουσική, η οποία ισοδυναμεί με το 90% του προγράμματός του, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Παρά ταύτα και παρά το ότι ο ραδιοσταθμός «Λάμψη» εκπέμπει περισσότερο από πέντε χρόνια, εξαιρέθηκε από τη λίστα των υπό προσωρινή λειτουργία σταθμών, αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, συμπεριελήφθη σε αυτήν ο ρ/σ Profit με μόλις 20 ημέρες ζωής. «Επικρατεί μία χαώδης κατάσταση, στην οποία δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για το ποιοι σταθμοί κλείνουν και ποιοι όχι», παρατηρεί ο Φρανσουά Λε Ζενισέλ.

Οπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος, είναι εσφαλμένη και απηρχαιωμένη η αντίληψη των κρατούντων ότι ένας σταθμός ψυχαγωγικός και μη ειδησεογραφικός μπορεί να αντιμετωπίζεται με άσχημο τρόπο. Στη Γαλλία το 1994 οι αρχές είχαν θελήσει να κλείσουν το μουσικό ρ/σ «Energy» και τότε είχε οργανωθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας από 240.000 ανθρώπους στο Παρίσι. «Ισως οι αρμόδιοι του ΕΣΡ να ανήκουν σε μία γενιά, που δεν μεγάλωσε με το μουσικό ραδιόφωνο και γι' αυτό να το θεωρούν δευτέρας διαλογής ως προς το ειδησεογραφικό», σημειώνει ο κ. Λε Ζενισέλ.

Ισως τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνονται πιο δύσκολα, γιατί δεν υπάρχουν κανόνες ή γιατί, όποιοι υπάρχουν, αλλάζουν συχνά στο χώρο των ΜΜΕ. «Ξέρω ότι ορισμένοι ανταγωνιστές μας -εξαιρεθέντες όπως κι εμείς- θα προσφύγουν στα δικαστήρια», προσθέτει. «Ωστόσο, δεν επιθυμώ να δαπανώ χρόνο και χρήμα στα δικαστήρια· αλλά στην εσχάτη των περιπτώσεων θα αναγκαστώ να καταφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη και τα ευρωπαϊκά όργανα για να καταγγείλω την άδικη μεταχείριση του μοναδικού μη ελληνικής ιδιοκτησίας ρ/σ, ο οποίος ζήτησε άδεια λειτουργίας».

Η SBS Broadcasting διατηρεί ραδιοφωνικούς ψυχαγωγικούς σταθμούς, καθώς και τηλεοπτικούς στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, ενώ σε επίπεδο ραδιοφωνικών προγραμμάτων απευθύνεται στην ομάδα των ακροατών μεταξύ 20 και 40 ετών.

Στην Αθήνα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πιστών ακροατών της «Λάμψης», όπως δείχνουν οι έρευνες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του σταθμού αλλά για την ποιότητα του προγράμματος. «Η σημερινή κατάσταση διακυβεύει την ποικιλία των ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην Αθήνα και αποτυπώνει μία μη επαγγελματική στάση και μία αδιαφορία έναντι των επενδύσεων στον κλάδο», υπενθυμίζει ο κ. Λε Ζενισέλ.

Το όλο κλίμα ρευστότητας αλλά και η «αναγκαία» εμπλοκή πολιτικών παραγόντων για την εξασφάλιση νόμιμης άδειας, ανεξαρτήτως με το ότι όλες οι τυπικές προδιαγραφές πληρούνται, και η συνολικά πολύ οδυνηρή διαδικασία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές στο χώρο των ΜΜΕ. Ωστόσο, καταλήγει ο κ. Λε Ζενισέλ, «η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης ως αγορά εάν επιλυθούν τα προβλήματα αδειοδότησης...».

FROM SATLEO.GR:

SBS: Αποσύρει τις επενδύσεις από Ελλάδα
«Tα λεφτά του πίσω»
είναι πιθανό να ζητήσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός SBS Broadcasting SA, μέτοχος του πλειοψηφικού πακέτου του ραδιοφωνικού σταθμού «Λάμψη FM» του οποίου διακόπηκε η λειτουργία καθώς το EΣΡ δεν τον έκρινε «ικανό» να συμπεριληφθεί στη λίστα των προς αδειοδότηση P/Σ της Aττικής.Hδη η εταιρεία που κατέχει το 70% του σταθμού, κοινοποίησε στους αρμοδίους την απόφαση του «να διακόψει τις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Eλλάδα μέχρις ότου αρθεί η παύση λειτουργίας του «Λάμψη FM». (Ημερησια) (www.satleo.gr)

http://www.mad.gr/news/new_2877.html

COURTESY OF NAFTEMPORIKI: